GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tragikomična farsa oko izbora predsjednika Vrhovnog suda

Tragikomična farsa oko izbora predsjednika Vrhovnog suda
FARSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 19:22
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - "...Predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske i nadležnog odbora Hrvatskog sabora, na prijedlog Predsjednika Republike bira i razrješuje Hrvatski sabor..." (članak 119. Ustav Republike Hrvatske ).

"...Predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske i nadležnog odbora Hrvatskog sabora……Postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske pokreće Državno sudbeno vijeće objavom javnog poziva...Zaprimljene prijave kandidata Državno sudbeno vijeće dostavlja Uredu predsjednika Republike Hrvatske koji će o kandidatima zatražiti mišljenje od Opće sjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske i nadležnog odbora Hrvatskog sabora..." (članci 44. i 44.a Zakona o sudovima).

Pravno polupismenoj osobi trebalo bi biti sve dosta jasno, kako ide postupak, a tko ima koje ovlasti. Međutim, sve to bi bilo tako kada bi sudionici tragikomične farse oko izbora predsjednika Vrhovnog suda pročitali i Ustav i Zakon o sudovima i što je još važnije na isti način razumjeli što im je činiti. Ali kao i u mnogim stvarima to nije tako.

Predsjednik Milanović je pročitao članak Ustava i zaključio da je sve ostalo tek zagrnuto perikom i postavljeno na štikle, a što njega ne zanima. Napisao je prijedlog za imenovanje i uputio ga u Hrvatski sabor. Ali Predsjednik Hrvatskog sabora i članovi Državnog sudbenog vijeća pročitali su Zakon o sudovima smatrajući da je u skladu s Ustavom i pokrenuli proceduru na što se predsjednik Milanović nije osvrtao. Predsjednik Sabora Jandroković vratio mu je prijedlog i zatražio, držeći se Zakona o sudovima, na što je Milanović rekao da mu ne pada na pamet išta dodavati i da Jandroković uzurpira vlast i uvodi diktaturu. O Zakonu o sudovima sve najgore.

U vidu spasitelja pojavio se već čuveni Dario Juričan. Kako se u javnosti postavilo pitanje o ustavnosti Zakona o sudovima spomenuti je to pitanje postavio Ustavnom sudu. I Ustavni sud je jučer presudio da je Zakon o sudovima u skladu s Ustavom, ali i manjkav u pravno-formalnom smislu, narodski rečeno da predsjednik Milanović nije u pravu. Ustavni sud odluku nije donio jednoglasno nego kako se očekivalo podjelom po ideološkoj orijentaciji, tj. po tome tko je koga predložio u sud, vladajući ili oporba.

Veli Vođa koji ima većinu u Ustavnom sudu, izjavio je kako drugačiju odluku nije očekivao a za reakciju Milanovića nije trebalo dugo čekati, tek da padne mrak jer mu je očito pao mrak na oči. U objavi na društvenim mrežama bilo je svega, o Šeksovom kumu (Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda), o namještanju natječaja, o HDZ-ovim žetonima, vojniku HDZ-ovog pravosuđa Sessi (aktualni predsjednik Vrhovnog suda), o skupini Borg, Mamićevim sucima veseljacima kao kandidatima.

Kada je prespavao, Milanović je u sasvim drugom tonu pisao pismo svakom zastupniku u Hrvatskom saboru. Na kraju pisma od stranice i pol teksta i prepričavanja ustavnih odredbi uz napomenu da o njegovom prijedlogu nema ovlasti odlučivati predsjednik Hrvatskog sabora, pozvao ih je da ispune svoju ustavnu obvezu i da se očituju o njegovom prijedlogu.

Poznavajući drugu stranu sasvim je izgledno da se njegov prijedlog neće naći na sjednici Hrvatskog sabora a javnost će i dalje na temu pravosuđa uveseljavati pravednik među osuđenicima Zdravko Mamić razotkrivajući pravo stanje sudstva. Ako mu je sve vjerovati ovo je jedna od njegovih rijetkih promašenih investicija, on ih potplatio a oni ga osudili.

P.S. Vrijeme je za VAR sobu naše politike, po uzoru na nogomet. Treba samo prilagoditi tehnologiju i osmisliti nešto slično kao što je sustav provjere znanstvenih i sveučilišnih radova glede prepisivanja. Tehnologiju koja će svaku odluku nepristrano provući kroz postojeće zakonodavstvo i Ustav te dati ocjenu o valjanosti. Ali ne da netko tumači ocjenu nego samo da je pročita. Jer u tumačenju smo stručnjaci, o čemu svjedoči i aktualna sapunica.

Tagovi: Vrhovni sud RH, Zoran Milanović, Državno sudbeno vijeće, Đuro Sessa, Andrej Plenković, Zakon o sudoovima, Miroslav Šeparović, Vladimir Šeks
PROČITAJ I OVO
Investitori se pitaju: Jesmo li dotaknuli dno?
PAD DIONICA
Investitori se pitaju: Jesmo li dotaknuli dno?
ANALIZA - U posljednje vrijeme brojni ulagači postavljaju pitanje jesmo li već dotakli dno već dugogodišnjeg ovogodišnjeg pada cijena dionica.
Inflacija u praksi: Evo koji su proizvodi najviše poskupjeli
RAST CIJENA
Inflacija u praksi: Evo koji su proizvodi najviše poskupjeli
ANALIZA - Ulja su bez premca, skuplja su 33% u odnosu na prva četiri mjeseca 2021, slijede ih brašno s 27%, smrznuti mesni proizvodi s 25%, mlijeko s 21% i sportski (izotonični) napitci s 20% višim cijenama od prošlogodišnjih.
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE