GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tradicionalni sektori i obveznice dobivaju na važnosti

Tradicionalni sektori i obveznice dobivaju na važnosti
STRATEGIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2023 / 08:29
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - U nadolazećem tjednu očekuju nas novi podaci o inflaciji u SAD-u i još jedno povećanje kamata od strane Europske središnje banke (ECB).
U SAD-u, CPI, PPI i PCE podaci o inflaciji bili su viši od očekivanih u veljači, što sugerira da je inflacija postojanija nego što su se ulagači nadali. Osim toga, nedavni podaci iz SAD-a pružili su nove dokaze o dobrim uvjetima na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti u veljači je iznosila 3,4 posto. Kao rezultat toga, ne čudi da je maloprodaja u SAD-u u siječnju porasla za 3 posto. Neki članovi američke središnje banke (Fed) već su izrazili mišljenje da bi povratak na povećanje kamatnih stopa od 50 baznih bodova mogao biti opravdan. Ali gotovo svi su naglasili da je pristup kamatnim stopama "više za duže" nužniji nego ikad.

Čak je iu eurozoni inflacija u veljači bila viša od očekivane. To bi moglo dovesti do toga da radnici zahtijevaju veća povećanja plaća i pokrenuti spiralu plaća s tako jakim tržištem rada. ECB će 16. ožujka podići kamatne stope za 50 baznih bodova, a do kraja 2023. može dodati još najmanje 75 baznih bodova. PMI pokazatelji za Europu pokazuju da se gospodarska aktivnost poboljšala, dok je Europska komisija povisila prognozu rasta EU-a za 2023. na 0,8 posto.

Nakon više od desetljeća iznimno fleksibilne monetarne politike središnjih banaka, svjedočimo spektakularnom rastu kamatnih stopa u kratkom vremenskom razdoblju. To se može vidjeti u oštrom skoku američkih 10-godišnjih državnih obveznica ili 6-mjesečnog Euribora, koji je porastao s -0,5 posto na 3,45 posto u proteklih devet mjeseci. Možemo očekivati da će u bliskoj budućnosti porasti iznad četiri posto. Strategije ulaganja također će se morati prilagoditi ovom novom okruženju.

S rastom premija rizika povećat će se jaz u vrednovanju između različitih klasa ulaganja, što znači da će ponovno imati smisla tražiti diverzifikaciju u klasama ulaganja kod ulaganja u dionice. To će se postići prvenstveno povećanjem udjela obveznica u portfeljima, uz pomak u alokaciji dioničkog sektora prema tradicionalnijim sektorima gospodarstva, gdje se radi o tvrtkama sa snažnim bilancama i stabilnim poslovanjem koje isplaćuju veće dividende.

Tagovi: INVESTICIJSKA STRATEGIJA, OBVEZNICE, DIONICE, DIVIDENDA, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
POTENCIJALI
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
KOLUMNA - Ljetni mjeseci donose značajne promjene u potrošnji i ponašanju ljudi, posebice tijekom velikih sportskih događaja kao što su Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre i Tour de France, koji će se svi održati ovog ljeta.
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE