GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima

Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
SIVI OBLACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2023 / 08:21
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Više nepovoljnih faktora uzrokovalo je prošli tjedan pad burzovnih indeksa, najveći u posljednjih šest mjeseci. Ističe se Fedova “poruka” da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.

Zapravo, ovo ne bi trebalo biti iznenađenje, budući da je Fed dugo zadržao svoj stav jastreba. No, očito opet i opet određeni dio investicijske javnosti vjeruje da je zaoštravanje monetarne politike gotovo i da iduće godine slijedi snižavanje kamatnih stopa. Očekivalo se da će Fed u srijedu nakon dvodnevne sjednice ključnu kamatnu stopu ostaviti nepromijenjenom u rasponu između 5,25 i 5,50 posto, ali je jasno dao naslutiti da se očekuje još barem jedno povećanje kamata te da će kamate ostati na ovim razine na koje ulagači nisu navikli nakon financijske krize 2008., kada su središnje banke preplavile tržišta likvidnošću.

S neohrabrujućim vijestima sa sastanka Federalnih rezervi u rujnu, neki su se negativni čimbenici osjetili na najvećim burzovnim podovima: prinos na desetogodišnju američku državnu obveznicu premašio je 4,5 posto prvi put u 16 godina (i sve više ulagača pozivaju na kupnju obveznica umjesto na rizičnoj burzi i znajući da će povratom pokriti barem inflaciju, mirno spavaju), američkim državnim službama ponovno prijeti zatvaranje ako do 30. rujna ne bude dogovora u Kongresu, nafta cijene se opasno približavaju sto dolara (što će naravno utjecati na inflaciju), ali treba uzeti u obzir i povijesnu činjenicu da se nalazimo u razdoblju kada su burzovni indeksi u prosjeku imali najgore prinose (mislimo na desetogodišnjake). dan počevši od 18. rujna).

Njujorški S&P 500 izgubio je 2,9 posto od ponedjeljka do petka, što je njegov najveći tjedni pad od ožujka. BoFA ističe da su dionički fondovi diljem svijeta zabilježili 16,9 milijardi dolara odljeva u tjednu do srijede (20. rujna), što znači da su ulagači ove godine prodali dionice više nego ikada prije. U međuvremenu, obveznički fondovi nastavljaju bilježiti priljeve već 32. tjedan zaredom. Unatoč svemu, S&P 500 indeks ove je godine u plusu od 12,8 posto, što je lijep uspjeh, a treba dodati da je prošlogodišnji pad bio dosta izražen (-20%).

Podsjetimo, prvo polugodište ove godine bilo je odlično na Wall Streetu, a od kraja srpnja S&P je izgubio šest posto. Unatoč svim neizvjesnostima koje su početkom jeseni vladale financijskim tržištima, Bank of America je prije nekoliko dana povisila ciljnu vrijednost indeksa S&P 500, koji bi godinu trebao zaključiti na 4600 bodova, odnosno dobrih šest posto više od njegovu trenutnu vrijednost. Jesensko malodušje stoga treba pratiti tradicionalni optimizam na kraju godine.

Navodno su u BoA-i uvjereni da veća korekcija prema dolje ne dolazi u obzir, jer sa svakim padom cijene na tržište ulazi mnogo novih kupaca koji se u prvoj polovici godine nisu usudili riskirati i kupovati dionice zbog na opasnost od američke recesije, ali sada sve više shvaćaju da je strah bio nepotreban i da recesije možda uopće neće biti.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
NASTAVAK OPTIMIZMA
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
KOLUMNA - U prosinac, drugi najbolji mjesec po isplativosti, burze ulaze možda čak i s previše optimizma i pomalo nerealnim očekivanjima da će Fed već u ožujku početi snižavati kamate. Sve investicije jure prema gore, čak su i cijene zlata rekordno visoke.
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE