GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tračak nade za spas turističke sezone

Tračak nade za spas turističke sezone
VIRUS I SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2020 / 21:38
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Hrvatska je ovisna o turizmu. Kakva je sezona, takav je i osmijeh na licima članova Vlade.

Nažalost, zadnjih dana, iznajmljivači su u laganoj bojazni da bi ova sezona mogla biti najslabija još od doba Domovinskog rata. Mnoge rezervacije se otkazuje zbog aktualne epidemije koronavirusom. I sam sâm zabilježio neka otkazivanja. Izgledno je da bi predsezona mogla podbaciti zbog straha od zaraze ali i eventualnog širenja virusa na cijelu Europu. Velike nade polažemo u današnje umirujuće prognoze znanstvenika Igora Rudana koji je, u emisiji Nedjeljom u dva na HRT-u, rekao kako se nada da je virus sezonski te da bi se mogao povući čim stignu topliji dani. Ne znam jel' sutrašnjih 16°C dovoljno da pobijedi Koronu u gostima, no, hajmo vjerovati u najbolji ishod.

Za sad raduje mali broj novooboljelih. Kao mjere preventive, mnoge države su predložile da se izbjegavaju putovanja vlakom, zračnim prometom pa i kruzerima. Hrvatska bilježi mali udio zračnog dolaska turista. Svega 15%. Ukoliko se i odluče za odmor, Nijemci, Slovenci, Mađari pa i Talijani birat će bliže i sigurnije destinacije dostižne osobnim prijevozom. Psihološki efekt vlastite sigurnosti i ''zaštite'' od virusa, mogao bi, zapravo, pogodovati da Hrvatska ove godine bude i jedna od poželjnijih destinacija. Ako virus i nije sezonski, njegov val bi trebao proći do početka sezone, sredinom lipnja. Vjerujemo da će nestati i prije. Već sad su nesagledive ekonomske posljedice za turizam u Aziji.

Avionske karte u Kini koštaju manje od šalice kave. Hoteli se zatvaraju. Nema turista. Dodatnu paniku na tržištu turističkih usluga podiglo je otkazivanje berlinskog turističkog sajma ITB. Mnoge turističke agencije su računale na berlinsku promociju. Ipak, 20% turista u Hrvatskoj dolazi iz Njemačke. Sve to je nadoknadivo ukoliko Hrvatska turistička zajednica na vrijeme pokrene kampanju prema željenim ''metama''. Za sad je još uvijek prerano govoriti o realnim kretanjima turističke sezone.

Hoteli i turistima atraktivne destinacije ne bilježe bitan pad predbilježbi. Nekako svi vjeruju da će se kroz iduća dva mjeseca sve smiriti. Sve prisutniji je i ''last booking'' ili ''last minute booking''. Bit će to igra ''revolveraša'' u kojoj će se čekati kome će prije popustiti živci. Lovci na niže cijene smještaja bi mogli iskoristiti paniku na tržištu i mahnito spuštanje cijene noćenja. Malo podsjeća na špekulativni turizam sličan vrebanju dionica na burzi.

Igra živaca je neminovna u ovoj partiji u kojoj nisu određena pravila. Hrvatska, ali i druge turističke zemlje morat će pronaći modus po kojem će zadobiti povjerenje potencijalnih gostiju. Bitna stavka u svemu tome je i zdravstvena zaštita, opremljenost bolnica, mogućnost brzog transporta, prihvata no i transfera u vlastitu zemlju. Što se tiče naših bolnica uz jadransku obalu, one ne ulijevaju puno povjerenja. Zastarjele su, neopremljene i ne nude bolnički ''komoditet'' kakav turisti imaju u svom zdravstvenom sustavu.

Puno je parametara koji utječu na dobru turističku sezonu. Do sada smo nudili lijepu, sunčanu i sigurnu zemlju. Značenje lijepog i sigurnog se promijenilo. Traže se sigurni smještaji, dostupnost liječnika, lijekova i kvalitetna zdravstvena usluga u bolnicama. U trenutku dok raspravljamo o sezoni i koroni, opet progovaramo i o zdravstvenom turizmu koji bi sezonu mogao produžiti za još par mjeseci. Situacija s koronom odličan je detektor svih manjkavosti u turističkoj djelatnosti.

Dentalni turizam, plastična kirurgija, spa centri, toplice sve su to frekventna mjesta na koje turisti dolaze kroz cijelu godinu. Vratit će se i gosti iz Azije. Adventski, uskršnji, ljetni turizam zahtijevaju bitnu preobrazbu koja ne ovisi o lijepom vremenu, toplom moru ili bljeskanju svjetiljki. Moderni turizam traži puno veću izvanpansionsku ponudu, no i puno veći angažman države, a ne samo ministarstva turizma.

Tagovi: hrvatski turizam, koronavirus, Hrvatska turistička zajednica, Igor Rudan
PROČITAJ I OVO
Ukinimo Hrvatske šume
DEVASTACIJA I KRIMINAL
Ukinimo Hrvatske šume
KOLUMNA - Društvena vertikala pod imenom ''Zeleni odred'' već godinama upozorava na dobro uigranu mafiju koja devastira hrvatske šume pod izgovorom da sve rade po pravilima struke. I tako već pedeset godina.
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
U USPONU
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
KOLUMNA - Mongolija, zemlja potpuno okružena Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, s kojima intenzivno i ekonomski surađuje, od prvih dana nije baš bila u povoljnoj poziciji da spriječi širenje pandemije.
Mala i srednja poduzeća u borbi s krizom: Ključna riječ - prilagodba
PODUZETNICI I KRIZA
Mala i srednja poduzeća u borbi s krizom: Ključna riječ - prilagodba
ANALIZA - Sasvim je izvjesno da neće sva mikro, mala i srednja poduzeća moći preživjeti prilagodbu na „novo normalno“ poslovanje i u ovom će razdoblju svakako bolje proći one tvrtke koje su spremnije na bržu prilagodbu poslovanja.
Zašto je prijedlog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu izazvao lavinu negativnih reakcija?
KINA-HONG KONG
Zašto je prijedlog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu izazvao lavinu negativnih reakcija?
KOLUMNA - Tehnički, garantirani u Deklaraciji i Ustavu kapitalistički model i način života neće biti promijenjen. Ipak, možemo biti sigurni da će se nedovoljno konkretne formulacije u Zakonu moći tumačiti kako odgovara Pekingu.
Strogo kontrolirane plaže
NOVO NENORMALNO
Strogo kontrolirane plaže
KOLUMNA - Lud, zbunjen, ugrožen. Rezervacije plaža, redoslijed za kupanje, brisanje ručnikom, popravljanje grudnjaka, sunčanje s kremom Covid-faktor 19, štoperica kod policajaca i zadiranje u privatnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE