GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko nam je ukrao šume?

Tko nam je ukrao šume?
NESTALE ŠUME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2021 / 19:04
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Gdje je nestala šuma? Točnije, gdje je nestalo 8,4% ukupne vrijednosti svih šuma kojima gospodare Hrvatske šume? Ili, u novčanoj protuvrijednosti četiri milijarde kuna.

''Šumi, šumi, javore…'', a sve tiši je šum hrvatskih šuma. Kako nestaju šume tako nestaju i novci u ovoj crnoj rupi hrvatske tvrtke. Iako su mnoge afere vezane za Hrvatske šume, osumnjičeni predsjednik uprave, Krunoslav Jakupčić i dalje drži svoju poziciju poput cara Trajana.

Kozje uši su tu, tajne su otkrivene, a šume skrivene. Prema godišnjem izvješću, Hrvatske šume su dobile dozvolu za ubojstvo šuma. Resursu o kojem bi trebale brinuti racionalno s mišlju o povećanju, a ne smanjenju fonda. Uz to, HŠ kao raspikuće imaju manjak od stotinu milijuna kuna manje na svom računu nego što su imale dvije godine ranije. Kao višnja na vrhu torte HŠ su platile odvjetnika u postupku koji se vodi protiv predsjednika zbog zlouporabe položaja. Trošak je prava sitnica u usporedbi s gubicima, tek 44.000 kuna. I dok šume nestaju, a osumnjičeni ostaju, Hrvatska je iz zelene prešla u crveni alarm.

Nažalost, atraktivne pozicije u podsljemenskoj zoni sve su raskrčenije i spremne za betonsku devastaciju. Ponos Zagreba, Medvednica i njena šuma sve više liče na ''brazilku''. Slična situacija je po cijeloj Hrvatskoj. Uostalom, o tome je odavno pisao SEEbiz, a pisali su i brojni drugi portali. Previše je dokaza o tome da se u HŠ-u ništa nije sredilo, već se sređuju što šume, što novci, što računi za odvjetnika. Bit će da su svi uvjereni u nevinost svog vođe, pa su mu odlučili pružiti novčanu potporu u sudskom procesu.

Kako u nas nestaju novci, tvornice i nekretnine, a nitko nije kriv za to, vjerujemo da će i predsjednik ubojica šuma biti oslobođen i proglašen nevinim. Psi laju, a vjetroelektrane šume umjesto šuma. Naposljetku će za nestanak šuma i loše te neodgovorno gospodarenje biti okrivljeni mali leteći medvjedići, zbijeni u šumarku nad kojim su se smilovale Hrvatske šume pošteđujući ga od pretjerane sječe. Dok konvoji balvana kreću za Italiju i Austriju, u nas se sve teže diše. Ekocid nad šumama koštat će nas vlastita zdravlja, a na kraju će biti para, a kisika neće. Osim u bocama. Tad ćemo i doslovno plaćati zrak koji udišemo.

Sa svih klizišta, zbog posječenih stabala, pucat će predivan pogled na pustoš, a Hrvatske šume postat će Hrvatska pustoš jer su gospodarili našim šumama kao da su amazonska prašuma. Važno je da su posadili novac na neko plodno tlo. Gdje su nestale šume to se nikada saznati neće, jer vjetrenjače šute, a granice ne postoje, posebice ljudske gramzivosti. Ili, da citiram pjesmu iz crtića ''U šumarku skrivenom medvjeda je mali dom…''

Tagovi: Hrvatske šume, Krunoslav Jakupčić
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE