GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima

Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2023 / 08:05
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ovaj tjedan donio nam je dobre vijesti, a time i pozitivnije raspoloženje na globalnim tržištima dionica.

Inflacija u eurozoni u ožujku je pala na 6,9 posto i tako je ispod očekivanja. Istodobno se raspoloženje potrošača u Njemačkoj popravilo već šesti mjesec zaredom. Ovoga puta glavni razlog poboljšanja raspoloženja potrošača i smirivanja inflacije leži u postzimskom padu cijena energenata, posebice benzina i lož ulja.

Unatoč poboljšanju raspoloženja potrošača u ožujku, maloprodaja u Njemačkoj ponovno je umjerena u veljači. To je na mjesečnoj razini smanjeno za 1,3 posto, a na godišnjoj za sedam posto. Treći uzastopni mjesec pada maloprodaje u najvećem europskom gospodarstvu, dok se inflacija u eurozoni usporava, inače smanjuje vjerojatnost naglog rasta kamata u budućnosti u eurozoni.

Što se tiče cijena u Njemačkoj, tamo se godišnja inflacija "smirila" na 7,4 posto. Inflacija energije naglo je usporila u Njemačkoj na 3,5 posto s 19,1 posto u veljači, dok su cijene hrane porasle brže na 22,3 posto, u odnosu na 21,8 posto što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec. Također na račun pada cijena energije, inflacija u Španjolskoj usporila je na 3,3 posto u ožujku, najnižu razinu od kolovoza 2021. i nižu od tržišnih očekivanja.

Azijska su tržišta također ojačala ovaj tjedan, a dionice u Hong Kongu imale su najveće dobitke u srijedu jer su dionice Alibabe oštro porasle nakon što je kineski tehnološki div najavio veliku reorganizaciju koja će tvrtku podijeliti u šest poslovnih grupa, s ciljem "otključavanja vrijednosti za dioničare".

Unatoč kontinuiranim rizicima na američkom hipotekarnom tržištu komercijalnih nekretnina i unatoč općim rizicima povezanim s rastom kamatnih stopa, situacija na svjetskim burzama tek se ovaj tjedan smirila. Gotovo sve svjetske burze su porasle istovremeno, uključujući i domaću, koja je u posljednje vrijeme bila jedno od snažnijih i najprofitabilnijih tržišta dionica.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Pouke Nvidije: Kupuje se dobra priča
UZLET
Pouke Nvidije: Kupuje se dobra priča
KOLUMNA - Dugo vremena niti jedna tvrtka nije toliko impresionirala investitore kao Nvidia. Rast prihoda u drugom kvartalu bit će zapanjujući.
Sektori industrije i infrastrukture s najboljim izgledima
IZGLEDI
Sektori industrije i infrastrukture s najboljim izgledima
ANALIZA - Nedavni komentari dužnosnika Feda sugeriraju da su otvoreni za ponovno podizanje kamatnih stopa već sljedećeg mjeseca, s obzirom na podatke koji ukazuju na snažno tržište rada i visoku temeljnu inflaciju u Sjedinjenim Državama.
Što Atlanticu donosi preuzimanje Strauss Adriatica?
ANALITIČARI
Što Atlanticu donosi preuzimanje Strauss Adriatica?
ANALIZA - Atlantic Grupa prekjučer je dostavila obvezujuću ponudu za preuzimanje Strauss Adriatica – tvrtke koja posluje u Srbiji, a koja je poznata po jakim brendovima kave na srpskom tržištu.
Japanske dionice na meti optimista
OPTIMIZAM
Japanske dionice na meti optimista
KOLUMNA - Središnji indikator burze Nikkei u Tokiju porastao je u petak na gotovo 31.000 bodova, dosegnuvši najvišu razinu od srpnja 1990. godine. Širi indeks Topix to je već postigao.
Ljubljanska borza ove godine u svjetskom vrhu
TRŽIŠTE KAPITALA
Ljubljanska borza ove godine u svjetskom vrhu
ANALIZA - Slovensko burzovno tržište među najprofitabilnijima je ove godine sa 17% prinosa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE