GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima

Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2023 / 08:05
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ovaj tjedan donio nam je dobre vijesti, a time i pozitivnije raspoloženje na globalnim tržištima dionica.

Inflacija u eurozoni u ožujku je pala na 6,9 posto i tako je ispod očekivanja. Istodobno se raspoloženje potrošača u Njemačkoj popravilo već šesti mjesec zaredom. Ovoga puta glavni razlog poboljšanja raspoloženja potrošača i smirivanja inflacije leži u postzimskom padu cijena energenata, posebice benzina i lož ulja.

Unatoč poboljšanju raspoloženja potrošača u ožujku, maloprodaja u Njemačkoj ponovno je umjerena u veljači. To je na mjesečnoj razini smanjeno za 1,3 posto, a na godišnjoj za sedam posto. Treći uzastopni mjesec pada maloprodaje u najvećem europskom gospodarstvu, dok se inflacija u eurozoni usporava, inače smanjuje vjerojatnost naglog rasta kamata u budućnosti u eurozoni.

Što se tiče cijena u Njemačkoj, tamo se godišnja inflacija "smirila" na 7,4 posto. Inflacija energije naglo je usporila u Njemačkoj na 3,5 posto s 19,1 posto u veljači, dok su cijene hrane porasle brže na 22,3 posto, u odnosu na 21,8 posto što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec. Također na račun pada cijena energije, inflacija u Španjolskoj usporila je na 3,3 posto u ožujku, najnižu razinu od kolovoza 2021. i nižu od tržišnih očekivanja.

Azijska su tržišta također ojačala ovaj tjedan, a dionice u Hong Kongu imale su najveće dobitke u srijedu jer su dionice Alibabe oštro porasle nakon što je kineski tehnološki div najavio veliku reorganizaciju koja će tvrtku podijeliti u šest poslovnih grupa, s ciljem "otključavanja vrijednosti za dioničare".

Unatoč kontinuiranim rizicima na američkom hipotekarnom tržištu komercijalnih nekretnina i unatoč općim rizicima povezanim s rastom kamatnih stopa, situacija na svjetskim burzama tek se ovaj tjedan smirila. Gotovo sve svjetske burze su porasle istovremeno, uključujući i domaću, koja je u posljednje vrijeme bila jedno od snažnijih i najprofitabilnijih tržišta dionica.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE