GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima

Tjedan dobrih vijesti na svjetskim trištima
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2023 / 08:05
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ovaj tjedan donio nam je dobre vijesti, a time i pozitivnije raspoloženje na globalnim tržištima dionica.

Inflacija u eurozoni u ožujku je pala na 6,9 posto i tako je ispod očekivanja. Istodobno se raspoloženje potrošača u Njemačkoj popravilo već šesti mjesec zaredom. Ovoga puta glavni razlog poboljšanja raspoloženja potrošača i smirivanja inflacije leži u postzimskom padu cijena energenata, posebice benzina i lož ulja.

Unatoč poboljšanju raspoloženja potrošača u ožujku, maloprodaja u Njemačkoj ponovno je umjerena u veljači. To je na mjesečnoj razini smanjeno za 1,3 posto, a na godišnjoj za sedam posto. Treći uzastopni mjesec pada maloprodaje u najvećem europskom gospodarstvu, dok se inflacija u eurozoni usporava, inače smanjuje vjerojatnost naglog rasta kamata u budućnosti u eurozoni.

Što se tiče cijena u Njemačkoj, tamo se godišnja inflacija "smirila" na 7,4 posto. Inflacija energije naglo je usporila u Njemačkoj na 3,5 posto s 19,1 posto u veljači, dok su cijene hrane porasle brže na 22,3 posto, u odnosu na 21,8 posto što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec. Također na račun pada cijena energije, inflacija u Španjolskoj usporila je na 3,3 posto u ožujku, najnižu razinu od kolovoza 2021. i nižu od tržišnih očekivanja.

Azijska su tržišta također ojačala ovaj tjedan, a dionice u Hong Kongu imale su najveće dobitke u srijedu jer su dionice Alibabe oštro porasle nakon što je kineski tehnološki div najavio veliku reorganizaciju koja će tvrtku podijeliti u šest poslovnih grupa, s ciljem "otključavanja vrijednosti za dioničare".

Unatoč kontinuiranim rizicima na američkom hipotekarnom tržištu komercijalnih nekretnina i unatoč općim rizicima povezanim s rastom kamatnih stopa, situacija na svjetskim burzama tek se ovaj tjedan smirila. Gotovo sve svjetske burze su porasle istovremeno, uključujući i domaću, koja je u posljednje vrijeme bila jedno od snažnijih i najprofitabilnijih tržišta dionica.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
OGROMNA PREDNOST
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
KOLUMNA - Wall Street je optimistično ušao u drugu polovicu godine, a najnovije izjave Jeromea Powella daju nadu da Fed pobjeđuje u borbi protiv inflacije.
Francuski izbori tresu tržišta
POVEĆANA NERVOZA
Francuski izbori tresu tržišta
KOLUMNA - Indeksi na njujorškim burzama u prošlom su tjednu ostali nepromijenjeni, a u idućem se tjednu očekuju veća uzbuđenja, što se odnosi i na europska tržišta koja bi mogla biti uzdrmana ishodom prijevremenih francuskih izbora.
Prvo polugodište u znaku dionica, ali preporuke za nastavak godine su drugačije
ANALITIČARI
Prvo polugodište u znaku dionica, ali preporuke za nastavak godine su drugačije
ANALIZA - U prvoj polovici ove godine globalno tržište zabilježilo je snažan oporavak. Bloomberg World Index porastao je 14 posto, potaknut oporavkom proizvodnje i trgovine, posebice u eurozoni i Ujedinjenom Kraljevstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE