GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tiho izumiranje

Tiho izumiranje
NESTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2018 / 17:29
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Istočna Europa izumire. Statistički podaci ukazuju na drastičan pad nataliteta u regiji. Od Hrvatske do Bugarske sve je manje novorođenčadi, a sve veća stopa smrtnosti. 

Razlog pada broja stanovništva znanstvenici pronalaze u padu stope plodnosti, velike migracije i relativno visoke stope smrtnosti. Nekidan vidim status kod jedne priznate glazbenice prepun straha o tome tko bi htio imati dijete u ovakvoj državi. Među glazbenicima nije jedina. Mnoge koje pitate u našem društvu žele li imati djecu niječno će odgovoriti na to pitanje. Imati djecu danas ravno je luksuzu. Iako smo u većini vjerski orijentiran narod, u nas se ne ide za Biblijskom porukom: ''Idite i množite se!''. Prokreacija je ravna hedonizmu iako nam je seks sve više rekreativan sport. 

Stopa umiranja nam je velika jer živimo nezdravo, kupujemo jeftinu hranu bogtepitaj kakve kvalitete, stopa smrtnosti od srčanog, moždanog udara te od tumorskih oboljenja je izuzetno visoka. I tako se ista slika neimaštine, nebrige za zdravljem i izbjegavanja začeća preslikava na cijelu regiju. Zato u Africi, koja jedva ima za jedan objed, stopa nataliteta u pojedinim državama bilježi skok do 2050. od preko 200%. Matematički je lako izračunati da će jedna Bugarska do 2050. imati jedva nešto više od 5 milijuna ljudi. Hrvatska će pasti na tri milijuna. Već sad spadamo među najstarije populacije u Europi. Ako pod hitno ne izmisle robote za njegu bit ćemo upišana i usrana nacija. 

Vjerojatniji scenarij je taj da će se bitno promijeniti krvna zrnca nacije. Zemlje Istočne Europe trebat će svježu krv, mladost koja bi mogla stizati iz Azije, Afrike, ali i Južne Amerike. Nekako je normalno da se u ciklusima zatvaraju poglavlja određenih civilizacija te da nastupaju nova, plodnija, agresivnija, dominantna. Je li ovo kraj malih nacija koje izumiru u neimaštini iako imaju potencijal da budu socijalno sigurne zemlje, teško je za predvidjeti. Trenutno, političke struje istočno od raja djeluju destimulirajuće i destruktivno. 

Može li novac stvoriti atmosferu potrebnu za obnovu nataliteta, tko će ga znati. Narod je prevrtljiv, a novca nikad dosta. Vjerujemo da je situacija u zdravstvu itekako bitna za samopouzdanje mladih parova koji već pri prvom upoznavanju razmišljaju u kojoj će stranoj zemlji sviti gnijezdo. Hrvatska tako postaje interesantna bogatijem srednjem sloju iz zapadne Europe koji si može priuštiti vile i domski smještaj. Tvornica umirovljenika možda bi mogla otvoriti novu gospodarsku interesnu sferu u vidu zdravstvenog turizma.

No, opet, ne mo'š ti sve nas upregnut u patronažne sestre, njegovatelje i ino medicinsko osoblje. Hrvatska nudi sve više radnih mjesta, no plaća nikoga radno sposobnog ne ostavlja na ''svojoj zemlji''. 

''Nek' ti kušin bude stina, al' Hrvatsku sine voli...'' moglo bi se pretočiti u ''...dida voli...'' 

Ne, nitko od mlađih više ne pušta suzu sa stinom ni za zagorskim bregima. Pitam frenda jel' zna nekog informatičara koji bi htio raditi u IT sektoru, jer je fejs prepun objava za posao. Veli, sve koje je znao sad su u Irskoj. On je ostao ovdje. Još uvijek. Nekako mladi razmišljaju da ispadaju budalama ako ostanu životarit u zemlji gdje samo zuje debeli bumbari nad državnim jaslama. Hrvatska pomalo nestaje i postat će kako populacijski tako i zemljopisno pustinjska. Svi se prave grbavi, a deva na prste dviju ruku. Kamo ideš, Hrvatska? Tamo kamo ju svi vodimo; namjerno ili u ne znanju. 

Pelene će se još neko vrijeme prodavati, prvo za djecu, a kad uslijede reklame za pelene za odrasle znat ćemo da je to kraj. Hrvatska je na zatku Europe, još nije inkontinentna, no na dobrom je putu. A onda, otvorite granice i pustite one koji mogu više i bolje od nas koji smo raj pretvorili u opustošeni krš dok smo se busali da smo vjernici, Hrvatine i da govorimo u ime obitelji. Koje? Valjda one u Irskoj kojoj je pun kufer bogataške inkvizicije u Hrvatskoj, raju na zemlji, istočno od svega.

Tagovi: izumiranje, demografska slika Hrvatske, Istočna Europa
PROČITAJ I OVO
Posrnuli Bog nogometa
MARADONA
Posrnuli Bog nogometa
KOMENTAR - Usprkos svim svojim nedostacima, usprkos svim skandalima – Argentinci obožavaju „svog“ Diega Maradonu. Ali, ne samo zbog njegovog nogometnog genija, već i zbog toga što im je uvijek davao osjećaj da je jedan od njih, s istim brigama i nevoljama, i s istim slabostima i osjećanjima.
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
OSJETLJIVO
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
ANALIZA - U nametnutoj fizičkoj distanci i nemogućnosti uobičajenog odvijanja kulturnih aktivnosti u kulturnim prostorima, kriza COVID-19 i dalje oslabljuje već ionako krhak i osjetljiv sektor.
Veran Matić, uvijek ispravan
GESTE I LJUDI
Veran Matić, uvijek ispravan
KOMENTAR - Veran Matić, danas već pedesetosmogodišnjak, od 1989. najprije je osnivač pa direktor Radija B-92, kojim je gospodario i upravljao svih ratnih godina. Bila je to uloga njegova života, naročito važna za one pred kojima je neki dan kleknuo i pomolio se.
Kako su Finci pobijedili koronu?
KLJUČ USPJEHA
Kako su Finci pobijedili koronu?
KOMENTAR - Nose li se Finci bolje s pandemijom koronavirusa zato što su „nedruštveni“ ili zato što imaju jaku socijalnu državu? Stopa zaraze COVID-om 19 u ovoj zemlji je najniža u cijeloj Europi. U čemu je ključ uspješnosti?
Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
ANALIZA - Sredina studenoga donijela je novi uzlet na tržištu kriptovaluta dok je zlato oslabilo drugi uzastopni tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE