GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.

Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
ODLIČAN START
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2023 / 08:28
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nakon vrlo optimistična prva dva tjedna novew godine, treći je donio uzmak optimista.

Na to us utjecali neki makroekonomski podaci, ali i rezultati nekih kompanija u SAD-u.

Na američkom tlu već smo dobro zakoračili u sezonu objave poslovnih rezultata za prošlogodišnje četvrto tromjesečje.

Do sada je svoje izvješće predalo više od 10 posto kompanija uključenih u indeks S&P500, pri čemu je agregat zabilježio rast prihoda od sedam posto na godišnjoj razini i pad dobiti od šest posto. Veći pad dobiti dosad je zabilježen u sektoru komunikacijskih usluga i sektoru informacijskih usluga, dok je veći rast dobiti zabilježen u sektoru industrije i energetike. U skoroj budućnosti očekuje nas još jedna sezona objava poslovnih rezultata europskih kompanija, gdje na račun rasta plaća, cijena energenata i viših kamata, uz povećana inflacijska očekivanja, očekujemo smanjenje marži.

Zasad se najbolje drži tehnološki sektor pa je Nasdaq i u pesimističnom tjednu uspio dohvatiti tjedni rast od 0,6 posto. Time je porastao treći uzastopni tjedan, a ovoga tjedna prošao znatno bolje od Dow Jonesa koji je srezan 2,7 posto te indeksa S&P 500 koji je oslabio 0,7 posto.

Velike tehnološke kompanije posljednjih su dana najavila ogromna otpuštanja radne snage. Ipak, dobitnik je tjedna u ovom sektoru bio Netflix čije su dionice skočile 8,5 posto nakon što je objavio podatak o većem rastu broja pretplatnika od očekivanog. Investkitori su nagradili i Alphabet nakon informacij o otpuštanju 12.000 ljudi, pa njegove dionice na tjednoj razini bilježe rast od pet posto.

Ukratko, nakon vrlo optimističnog početka godine na burzama, sada nas očekuju objave izvješća koja će najaviti niže marže u agregatu, dok nas na samom početku veljače očekuju nova povećanja kamatnih stopa kako u SAD i u Europi. Stoga će kretanje tečajeva na burzama uvelike ovisiti o budućim odlukama središnjih banaka. S tim u vezi, ne očekujemo da će američka središnja banka (Fed) podići kamatnu stopu iznad 5,25 posto, jer smatramo da je vrhunac inflacije iu SAD-u i u Europi već iza nas.

Tagovi: tržište kapitala, Nasdaq, Wall Street, Dow Jones, Netflix, Alphabet, Google
PROČITAJ I OVO
Renesansa tehnološkog sektora
UZLET NASDAQA
Renesansa tehnološkog sektora
KOLUMNA - Iako je Apple svojim tromjesečnim rezultatima razočarao analitičare (prihodi pali za 5%), slično Alphabet i Amazon, tehnološki sektor u SAD-u ove godine doživljava pravu renesansu.
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE