GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize

Tehnološki sektor i dalje na udaru. Evo koji sektori bi trebali proći najbolje tijekom krize
OLUJA NA TRŽIŠTIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 07:46
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Tržišta kapitala sada su puna rizika kako već odavno nisu bila, a usluge, novac i proizvodi postaju sve skuplji. Središnje banke podižu kamatne stope ili skupljaju novac kako bi obuzdale inflaciju.

Novac će ove godine biti sve skuplji, no pitanje je za koliko će jedan do dva postotna boda više cijene novca stvarno obuzdati rast cijena ako mi na Zapadu ne kontroliramo značajno količinu energije i zalihe proizvoda koji su nam potrebni. Rast cijena će se zaustaviti kada potražnja bude “uništena” zbog previsokih cijena.

Kina nastavlja inzistirati na politici "nulte covida" koja smanjuje potražnju (kineski indeks PMI usluga znatno je ispod 50 bodova) i ponovno produbljuje zagušenost globalnih lanaca opskrbe. Kineski financijski centar, 26-milijunski Šangaj, zatvoren je šest tjedana. Kao rezultat toga, automobilske tvrtke poput Toyote i Tesle gase svoje proizvodne linije.

Kineska politika nultog covida dodatno će podržati globalni rast cijena u budućnosti, pa je za sada vjerojatno prerano govoriti o vrhuncu inflacije, kako misle mnogi ekonomisti. Roba poput automobila, tehnologije, elektronike, odjeće i hrane vjerojatno će poskupjeti.

Inflatorni pritisci mogu se očekivati i ako Kina uspije iskontrolirati covid-19 ili ako promijeni svoj pristup borbi protiv bolesti, budući da će potražnja za naftom u to vrijeme naglo porasti.

Rastuće kamatne stope stvaraju mnogo veći pritisak na sektore koji očekuju profit u daljoj budućnosti. Tehnološki sektor nominalno je diskontiraniji od tradicionalnih sektora, što im sada uzrokuje veće negativne cjenovne pritiske na tržištima kapitala, pa ne čudi da je pretežno tehnološki Nasdaq ove godine već potonuo 25 posto.

Ukratko, s obzirom na porast kamatnih stopa i drugih rizika, sada su prikladnije tradicionalne industrije s povoljnijim procjenama. Govorimo o aktivnostima koje su okosnica svakodnevnog života i bez kojih se ne može. Prilikom odabira pravih tradicionalnih sektora sada je dobro da nisu skupi ili da nisu precijenjeni. Ovi sektori uključuju zdravstvo i zdravstvene usluge (ETF XLV), javne usluge (ETF XLU), sektor robe široke potrošnje (Danone, Nestle, Johnson & Johnson) ili sektor telekomunikacija (T-Mobile USA, Deutsche Telekom). Sada su mnogo manje zanimljivi sektori kao što su tehnologija (Nasdaq) ili sektor nepotrošačke robe (Amazon).

Zanimljive prilike sada uključuju tvrtke koje mogu iskoristiti kinesku politiku nlutog covida, što remeti globalne lance opskrbe. Riječ je o tvrtkama koje proizvode i prodaju na Zapadu, ali imaju jaču kinesku konkurenciju, koja sada ima ograničeno poslovanje ili ih muče uska grla u globalnim lancima opskrbe. Takve će zapadne tvrtke, unatoč većim vlastitim troškovima, sada poslovati sa znatno većim maržama jer postižu veće prodajne cijene.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, Nasdaq, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE