GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tehnološke dionice na meti rasprodaje zbog prevelikih očekivanja

Tehnološke dionice na meti rasprodaje zbog prevelikih očekivanja
FAAMG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2020 / 22:35
Autor: Josip Jurić
ANALIZA - Tehnološke dionice ove su godine među najvećim dobitnicima na Wall Streetu, no sentiment se prošloga tjedna okrenuo.

Iako su rezultati tehnoloških kompanija odlični, upravo je ovaj sektor dao najviše gubitnika na kraju listopada.

Svih pet članova "obitelji FAAMG" (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google) objavili su tromjesečne rezultate u posljednjih tjedan dana i svima je cijena dionica pala usprkos lijepoj dobiti.

Koliko različito nego prije tri mjeseca, kada je pet tehnoloških divova također objavilo tromjesečne rezultate u istom tjednu, što je bilo pozitivno iznenađenje, ali dionice su u prosjeku porasle šest posto na tjednoj razini. Od tada do rujna, tržišna kapitalizacija velike petorke napuhala se za nevjerojatnih 1,2 bilijuna dolara.

Djelomično možemo razumjeti zašto su kupci ljeti kupovali dionice tehnoloških tvrtki: njihova je dobit u trećem tromjesečju porasla sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su tvrtke iz sastava indeksa S&P 500 u prosjeku ostvarile 20 posto manje dobiti.

Svi scenariji u najboljem slučaju očito su već uključeni u cijene dionica iz tehnološkog sektora, ili drugim riječima: očekivanja investitora bila su previsoka i sada se sudaraju s pogoršanim prognozama gospodarskog oporavka, kao i upozorenjima kako bi pobjeda demokratskog kandidata Joea Bidena na američkim izborima mogla donijeti veće poreze, a time i nižu dobit tehnoloških divova.

Kako se krajem rujna dionicama iz sastava indeksa Nasdaq trgovalo na razini od čak 28 puta više od prognozirane dobiti, logično je da su ulagači nedavno postali sumnjičavi. Međutim, ne treba zanemariti da je ovaj indeks ove godine još uvijek u značajnom plusu od 22 posto.

Pogledajmo sada kratki pregled rezultata tehnoloških divova.

Amazon je utrostručio dobit na račun snažnog rasta internetske prodaje i usluga u oblaku, dosegnuvši 6,3 milijarde dolara, a prihod je skočio za 37 posto u razdoblju od srpnja do rujna, na 96 milijardi dolara. Amazon u posljednjem tromjesečju očekuje između 112 i 121 milijarde prometa. Međutim, dionice su u petak pale 5,5 posto, ali su ostale iznad razine od 3.000 dolara.

Alphabet je priopćio da je dobit u posljednjem tromjesečju porasla na 11,2 milijarde dolara, a rezultati su bili bolji od očekivanja analitičara.

Apple je zbog epidemije odgodio početak prodaje novog iPhonea za posljednje tromjesečje, pa je lakše razumjeti da je u trećem tromjesečju prodao 20 posto manje iPhonea. Njegova se tržišna kapitalizacija smanjila za 450 milijardi dolara u nešto više od mjesec dana!

U petak su potonule dionice Twittera i to 21 posto nakon što je rast broja korisnika Twittera bio niži od očekivanog. Na značajan pad dionica Facebooka utjecali su podaci o iznenađujućem padu broja aktivnih korisnika u SAD-u i Kanadi.

Tagovi: tehnološke dionice, FAAMG dionice, Microsoft, Google, Alphabet, Facebook, Twitter, Amazon, Nasdaq, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
OSJETLJIVO
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
ANALIZA - U nametnutoj fizičkoj distanci i nemogućnosti uobičajenog odvijanja kulturnih aktivnosti u kulturnim prostorima, kriza COVID-19 i dalje oslabljuje već ionako krhak i osjetljiv sektor.
Veran Matić, uvijek ispravan
GESTE I LJUDI
Veran Matić, uvijek ispravan
KOMENTAR - Veran Matić, danas već pedesetosmogodišnjak, od 1989. najprije je osnivač pa direktor Radija B-92, kojim je gospodario i upravljao svih ratnih godina. Bila je to uloga njegova života, naročito važna za one pred kojima je neki dan kleknuo i pomolio se.
Kako su Finci pobijedili koronu?
KLJUČ USPJEHA
Kako su Finci pobijedili koronu?
KOMENTAR - Nose li se Finci bolje s pandemijom koronavirusa zato što su „nedruštveni“ ili zato što imaju jaku socijalnu državu? Stopa zaraze COVID-om 19 u ovoj zemlji je najniža u cijeloj Europi. U čemu je ključ uspješnosti?
Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
ANALIZA - Sredina studenoga donijela je novi uzlet na tržištu kriptovaluta dok je zlato oslabilo drugi uzastopni tjedan.
Obiteljski smještaj najveći dobitnik korona sezone
POBJEDNICI
Obiteljski smještaj najveći dobitnik korona sezone
KOLUMNA - Najvećim dijelom su to vjerni gosti koji se redovito vraćaju na isto turističko odredište, u isti smještaj, kod iste obitelji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE