GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanski nokaut za hrvatsku ekonomiju

Talijanski nokaut za hrvatsku ekonomiju
PRELIJEVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2020 / 11:05
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Sinoćnja informacija kako je talijanska vlada odlučila zatvoriti sjever zemlje zbog opasnosti od koronavirusa, jako je loša vijest za hrvatsku ekonomiju.

Upravo s tim dijelom Italije Hrvatska ima najživlju komunikaciju, i ekonomsku i turističku, pa ako hoćete i u kontekstu dnevnih migracija.

Podaci su neumoljivi. Italija je jedan od vodećih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera. Prema podacima državne statistike, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine u Italiju smo izvezli robe u vrijednosti većoj od 14,6 milijardi kuna, što predstavlja gotovo 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Istodobno, iz Italije smo uvezli robe u vrijednosti većoj od 23,9 milijardi kuna, što je također oko 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza.

Italiji prijeti recesija jer je glavno industrijsko područje (Milano, Pavia, Lodi), čiji je doprinos talijanskom BDP-u 12 posto, zahvaćeno koronavirusom. Osim toga, i turizam, koji u talijanskom BDP-u ima udjel od 13 posto, zabilježit će znatan pad.

Osim što je najveći hrvatski vanjsko-trgovinski partner, talijanske banke drže velik udio bankarskog sektora u Hrvatskoj - iako je on vrlo mali u sveukupnom bankarskom segmentu Italije. Zbog toga će sadašnja situacija u Italiji utjecati na, generalno govoreći, razmjenu i financijske tokove između Hrvatske i Italije.

Još je značajnija činjenica da se općenito usporava gospodarska aktivnost – slabe financijski tokovi, ne putuje se, ne izlazi se na nova tržišta, ne otvaraju se novi poslovi.

Problema bi moglo biti i na tržištu hrane. Zasad nema nagovještaja i prerano je reći hoće li biti potrebne mjere za uvoz iz Italije. U mesnom sektoru uvozimo značajne količine mesa peradi, pršuta i kobasičarskih proizvoda poput hrenovki, a uz razne vrste sireva, iz Italije sve više uvozimo mozzarellu koju u Hrvatskoj nitko ne proizvodi.

I većina svježeg povrća koje se ovih dana može kupiti na tržnicama i u trgovačkim centrima svježa salata, rajčica. tikvice, paprika, špinat, brokula, m|adi luk već tradicionalno dolazi iz Italije, Španjolske i Nizozemske. Iz Hrvatske voćarske zajednice poručuju kako na veletržnicama sada ima najviše voća iz uvoza, a iz Italije su to kruške, kivi, grožđe, jabuke i mandarine.

Umjesto zaključka, možemo konstatirati da će prvi i drugi kvartal sigurno ostaviti ogromne štetne posljedice za hrvatsku ekonomiju zbog talijanskih problema. Pravo je pitanje hoće li barem središnja turistička sezona moći nadoknaditi dio tih minusa...

Ilustracija: Karlo Mamić

Tagovi: talijanska ekonomija, Italija, koronavirus, hrvatska ekonomija, hrvatski BDP, hrvatski turizam, Lombardija, talijanske banke
PROČITAJ I OVO
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
PUCNJI NA MARKOVU TRGU
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
KOLUMNA - Hrvatska je u psihozi, a niti političari niti mediji ne pomažu rastrojenoj naciji.
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KAKO DALJE?
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KOLUMNA - Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje i koncepte dijeljenja, zakupa, ponovne upotrebe, popravka, obnavljanja te recikliranja postojećih materijala i proizvoda što je dulje moguće.
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
AZIJSKI TIGROVI
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
KOLUMNA - Kad stručnjaci analiziraju aktualne svjetske ekonomske trendove, njihov fokus uperen je velikim dijelom prema najdinamičnijoj regiji svijeta.
Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KAKO DO NOVCA?
Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KOLUMNA - Poslednjih godina sprovode se razna istraživanja o finansiranjima u kulturi i umetnosti, kao i prihodima koje umetnici ostvaruju svojim radom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE