GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanski nokaut za hrvatsku ekonomiju

Talijanski nokaut za hrvatsku ekonomiju
PRELIJEVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2020 / 11:05
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Sinoćnja informacija kako je talijanska vlada odlučila zatvoriti sjever zemlje zbog opasnosti od koronavirusa, jako je loša vijest za hrvatsku ekonomiju.

Upravo s tim dijelom Italije Hrvatska ima najživlju komunikaciju, i ekonomsku i turističku, pa ako hoćete i u kontekstu dnevnih migracija.

Podaci su neumoljivi. Italija je jedan od vodećih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera. Prema podacima državne statistike, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine u Italiju smo izvezli robe u vrijednosti većoj od 14,6 milijardi kuna, što predstavlja gotovo 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Istodobno, iz Italije smo uvezli robe u vrijednosti većoj od 23,9 milijardi kuna, što je također oko 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza.

Italiji prijeti recesija jer je glavno industrijsko područje (Milano, Pavia, Lodi), čiji je doprinos talijanskom BDP-u 12 posto, zahvaćeno koronavirusom. Osim toga, i turizam, koji u talijanskom BDP-u ima udjel od 13 posto, zabilježit će znatan pad.

Osim što je najveći hrvatski vanjsko-trgovinski partner, talijanske banke drže velik udio bankarskog sektora u Hrvatskoj - iako je on vrlo mali u sveukupnom bankarskom segmentu Italije. Zbog toga će sadašnja situacija u Italiji utjecati na, generalno govoreći, razmjenu i financijske tokove između Hrvatske i Italije.

Još je značajnija činjenica da se općenito usporava gospodarska aktivnost – slabe financijski tokovi, ne putuje se, ne izlazi se na nova tržišta, ne otvaraju se novi poslovi.

Problema bi moglo biti i na tržištu hrane. Zasad nema nagovještaja i prerano je reći hoće li biti potrebne mjere za uvoz iz Italije. U mesnom sektoru uvozimo značajne količine mesa peradi, pršuta i kobasičarskih proizvoda poput hrenovki, a uz razne vrste sireva, iz Italije sve više uvozimo mozzarellu koju u Hrvatskoj nitko ne proizvodi.

I većina svježeg povrća koje se ovih dana može kupiti na tržnicama i u trgovačkim centrima svježa salata, rajčica. tikvice, paprika, špinat, brokula, m|adi luk već tradicionalno dolazi iz Italije, Španjolske i Nizozemske. Iz Hrvatske voćarske zajednice poručuju kako na veletržnicama sada ima najviše voća iz uvoza, a iz Italije su to kruške, kivi, grožđe, jabuke i mandarine.

Umjesto zaključka, možemo konstatirati da će prvi i drugi kvartal sigurno ostaviti ogromne štetne posljedice za hrvatsku ekonomiju zbog talijanskih problema. Pravo je pitanje hoće li barem središnja turistička sezona moći nadoknaditi dio tih minusa...

Ilustracija: Karlo Mamić

Tagovi: talijanska ekonomija, Italija, koronavirus, hrvatska ekonomija, hrvatski BDP, hrvatski turizam, Lombardija, talijanske banke
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE