GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji

Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2023 / 08:44
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.

Slovensko tržište, mjereno indeksom SBITOP, zadnjih je deset godina bilježilo godišnji prinos veći od 12 posto, a ove je godine ojačalo još 16 posto. Ovogodišnji rast usporediv je s učinkom njemačkog DAX-a i američkog S&P 500 indeksa.

Unatoč impresivnom rastu dionica koje su dio indeksa SBITOP, domaće tržište ostaje relativno povoljno u odnosu na razvijena tržišta i regionalna tržišta. P/E omjer SBITOP indeksa od 8 upola je manji od njemačkog DAX-a od 16. Osim toga, domaći dividendni prinos od oko 6 posto mnogo je veći u usporedbi s njemačkim i američkim tržištima.

Nakon gotovo završene sezone devetomjesečnih izvještaja o poslovanju izdvajaju se novosadska Krka i NLB. NLB-u, s tržišnom kapitalizacijom od dobrih 1,6 milijardi eura, ove se godine smiješi dobit od oko pola milijarde eura. Krka, s tržišnom kapitalizacijom od 3,5 milijardi eura, očekuje dobit od 300 milijuna eura. Trenutni P/E omjer dionica Krke iznosi 11,14, a NLB-a 3,65.

Kupnjom Summit Leasinga NLB je učvrstio svoju poziciju, ne samo na slovenskom tržištu leasinga, već je otvorio i mogućnosti ulaska na hrvatsko tržište jer Summit Leasing nakon akvizicije Mercedes-Benz Leasing Hrvatska ima aktivnu licencu u Hrvatskoj. Osim toga, kupnja makedonskog Generali Investmentsa od strane NLB Skladova ukazuje na NLB-ovu strategiju širenja iu Sjevernoj Makedoniji.

NLB nastavlja s ambicioznim širenjem i uspješnim poslovanjem, što potvrđuju dobri rezultati u trećem kvartalu i najava isplate drugog dijela dividende za ovu godinu u prosincu. Iako je tržišna kapitalizacija NLB-a relativno niska u usporedbi s dobiti, ovo predstavlja priliku za ulagače. Osim toga, regija u kojoj NLB posluje pokazuje gospodarski razvoj s rastom iznad prosjeka Europske unije.

Krka se u devetomjesečnom razdoblju ove godine istaknula i prihodima od 1,34 milijarde eura, što je 8 posto više nego lani, te dobiti od 235,6 milijuna eura. Novim proizvodima i ulaganjima Krka pokazuje svoju inovativnost i rast. Njihovi planovi za prodaju od 1,85 milijardi eura i neto dobit od 310 milijuna eura za iduću godinu su obećavajući.


I Krka i NLB svojim stabilnim i rastućim poslovanjem dokazuju atraktivnost slovenskog gospodarskog prostora koji privlači domaće i strane ulagače. Zajedno s tvrtkama kao što su Petrol, Sava Re, Telekom Slovenije i Luka Koper, NLB i Krka čine ključni dio portfelja za ulaganja u dividende.

Tagovi: nlb, kRKA, nOVA LJUBLJANSKA BANKA, sUMMIT lEASING, bRODNJAK, mERCEDES
PROČITAJ I OVO
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
UTJECAJ
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
KOLUMNA - Na Wall Streetu je proteklog tjedna došlo do rotacije s tehnoloških dionica na sektore koji ove godine nisu zabilježili pravi rast, pri čemu su ulagači u svojim odlukama uzeli u obzir i sve veću vjerojatnost da će se Donald Trump vratiti u Bijelu kuću.
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
SIGURNA OKLADA
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
KOLUMNA - Ljeto donosi sezonska iskrivljenja koja kompliciraju tumačenje ekonomskih podataka SAD-a.
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE