GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji

Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2023 / 08:44
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.

Slovensko tržište, mjereno indeksom SBITOP, zadnjih je deset godina bilježilo godišnji prinos veći od 12 posto, a ove je godine ojačalo još 16 posto. Ovogodišnji rast usporediv je s učinkom njemačkog DAX-a i američkog S&P 500 indeksa.

Unatoč impresivnom rastu dionica koje su dio indeksa SBITOP, domaće tržište ostaje relativno povoljno u odnosu na razvijena tržišta i regionalna tržišta. P/E omjer SBITOP indeksa od 8 upola je manji od njemačkog DAX-a od 16. Osim toga, domaći dividendni prinos od oko 6 posto mnogo je veći u usporedbi s njemačkim i američkim tržištima.

Nakon gotovo završene sezone devetomjesečnih izvještaja o poslovanju izdvajaju se novosadska Krka i NLB. NLB-u, s tržišnom kapitalizacijom od dobrih 1,6 milijardi eura, ove se godine smiješi dobit od oko pola milijarde eura. Krka, s tržišnom kapitalizacijom od 3,5 milijardi eura, očekuje dobit od 300 milijuna eura. Trenutni P/E omjer dionica Krke iznosi 11,14, a NLB-a 3,65.

Kupnjom Summit Leasinga NLB je učvrstio svoju poziciju, ne samo na slovenskom tržištu leasinga, već je otvorio i mogućnosti ulaska na hrvatsko tržište jer Summit Leasing nakon akvizicije Mercedes-Benz Leasing Hrvatska ima aktivnu licencu u Hrvatskoj. Osim toga, kupnja makedonskog Generali Investmentsa od strane NLB Skladova ukazuje na NLB-ovu strategiju širenja iu Sjevernoj Makedoniji.

NLB nastavlja s ambicioznim širenjem i uspješnim poslovanjem, što potvrđuju dobri rezultati u trećem kvartalu i najava isplate drugog dijela dividende za ovu godinu u prosincu. Iako je tržišna kapitalizacija NLB-a relativno niska u usporedbi s dobiti, ovo predstavlja priliku za ulagače. Osim toga, regija u kojoj NLB posluje pokazuje gospodarski razvoj s rastom iznad prosjeka Europske unije.

Krka se u devetomjesečnom razdoblju ove godine istaknula i prihodima od 1,34 milijarde eura, što je 8 posto više nego lani, te dobiti od 235,6 milijuna eura. Novim proizvodima i ulaganjima Krka pokazuje svoju inovativnost i rast. Njihovi planovi za prodaju od 1,85 milijardi eura i neto dobit od 310 milijuna eura za iduću godinu su obećavajući.


I Krka i NLB svojim stabilnim i rastućim poslovanjem dokazuju atraktivnost slovenskog gospodarskog prostora koji privlači domaće i strane ulagače. Zajedno s tvrtkama kao što su Petrol, Sava Re, Telekom Slovenije i Luka Koper, NLB i Krka čine ključni dio portfelja za ulaganja u dividende.

Tagovi: nlb, kRKA, nOVA LJUBLJANSKA BANKA, sUMMIT lEASING, bRODNJAK, mERCEDES
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE