GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni

Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
OGROMNA PREDNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2024 / 08:41
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Wall Street je optimistično ušao u drugu polovicu godine, a najnovije izjave Jeromea Powella daju nadu da Fed pobjeđuje u borbi protiv inflacije.

Indeksi S&P 500 i NASDAQ na novom su rekordu, a među pojedinačnim papirima jučer je briljirao Tesla.

Tesline dionice porasle su deset posto (također iznad 230 dolara) nakon što je proizvođač električnih vozila objavio da je u drugom kvartalu ove godine isporučio gotovo 444.000 vozila, što je više od očekivanog (436.000). To je ohrabrujući znak da se tvrtka nakon kriznog razdoblja vraća na pravi put. Neki su se bojali da će Tesla značajno izmaći očekivanja nakon što se globalna potražnja za električnim automobilima ohladi.

Unatoč svemu, Tesla je ipak u prošlom tromjesečju isporučila pet posto manje vozila nego u drugom kvartalu prošle godine (466 tisuća). Rast dionica Tesle gurnuo je indeks S&P 500 iznad 5.500 bodova, a Nasdaq iznad 18.000 bodova po prvi put. Za promjenu, Nvidia u posljednje vrijeme koči dodatni rast spomenutih indeksa, jučer je dionica izgubila 1,3 posto.

Već dulje vrijeme ulagači se pitaju do kada će američko tržište jačati svoju dominaciju u svijetu. Kako napominje tjednik The Economist, on danas već predstavlja 61 posto ukupne svjetske tržišne kapitalizacije, što je vrlo visok udio za zemlju koja u svjetskom BDP-u doprinosi nešto više od četvrtine. Tijekom financijske krize udio je bio manji od 40%. Tri najveće kompanije, Apple, Microsoft i Nvidia, toliko su ogromne da čine desetinu vrijednosti svih dionica na svijetu.

Takva koncentracija šačice dionica nije dobrodošla za investitore koji kupuju ETF fondove na MSCI svjetskom indeksu, jer njegova izvedba već previše ovisi o kretanju cijena spomenute tri dionice. Na primjer, kada je cijena Nvidijine dionice nedavno pala 13 posto u New Yorku tijekom tri dana između 18. i 24. lipnja, to je uzrokovalo pad globalnog burzovnog indeksa za pola posto.

U povijesti je već bilo nekoliko slučajeva kada je takva dominacija na nekom tržištu dovela do kraha burze. Krajem devedesetih, na vrhuncu pomame za "pikakom" dionicama, deset najvećih američkih dionica predstavljalo je, slično kao i danas, trećinu domaćeg tržišta dionica. Desetljeće ranije doživio je kolaps u Japanu. Krajem 1989. godine, kada je indeks Nikkei dosegao vrtoglavi rekord koji je uspio probiti tek ove godine, japanske dionice činile su 40 posto svjetskog tržišta, sa sve četiri najveće japanske kompanije u bankarskom sektoru.

Međutim, kako primjećuje The Economist, koncentracija samo nekoliko dionica također može biti dobrodošla, pozivajući se na 1950-e i 1960-e, kada Azija nije imala stvarnu moć, a Europa je tek stajala na noge nakon rata. Tada je Wall Street imao 70% udjela na svjetskom tržištu, rođene su burzovne zvijezde poput AT&T-a, Exxona i General Motorsa, deset najvećih dionica činilo je trećinu burze, ali to nije imalo negativne posljedice .

U prvoj polovici ovog tjedna financijskim su tržištima odjeknuli i francuski izbori te sastanak središnjih bankara u Portugalu. Strahovi da će pobjeda krajnje desnog Nacionalnog okupljanja u prvom krugu francuskih izbora izazvati paniku na burzi u Parizu (i drugdje u Europi) nisu se ostvarili, a ni premija francuske obveznice na njemačku smanjena.

Tagovi: nvidia, microsoft, wall street, tesla, apple
PROČITAJ I OVO
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
UTJECAJ
Trump postaje glavni influencer na tržištu kapitala
KOLUMNA - Na Wall Streetu je proteklog tjedna došlo do rotacije s tehnoloških dionica na sektore koji ove godine nisu zabilježili pravi rast, pri čemu su ulagači u svojim odlukama uzeli u obzir i sve veću vjerojatnost da će se Donald Trump vratiti u Bijelu kuću.
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
SIGURNA OKLADA
Labavljenje monetarne politike i rezanje kamata podržat će daljnju stabilizaciju ekonomije
KOLUMNA - Ljeto donosi sezonska iskrivljenja koja kompliciraju tumačenje ekonomskih podataka SAD-a.
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE