GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sukob na Bliskom istoku zasad dobar za burzovne indekse

Sukob na Bliskom istoku zasad dobar za burzovne indekse
TRŽIŠTE I RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2023 / 07:38
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nasilje na Bliskom istoku zasad nije naštetilo financijskim tržištima, naprotiv, jer su prinosi na obveznice, koji su već bili opasno visoki, konačno pali, što je jučer poslalo burzovne indekse naviše.

Ako je u ponedjeljak, barem ujutro, još bilo dosta neizvjesnosti, onda su se burze iznenađujuće brzo otresle briga koje donosi novo ratno žarište. Već jučer je smjer na svim važnijim burzama bio izrazito uzlazni. Najprije je tokijski Nikkei porastao za gotovo dva posto. U Goldman Sachsu kažu da je japansko tržište svijetla točka, a priliku za rast vide uglavnom u bankarskim dionicama. I paneuropski indeks STOXX 600 jučer je porastao za dva posto, što je najviše u gotovo godinu dana. Prinos na njemačku 10-godišnju državnu obveznicu, koji se prošlog tjedna prvi put u 12 godina kretao iznad tri posto, pao je na 2,8 posto.

Iako je Europska središnja banka na prošloj sjednici dala naslutiti da je zaoštravanju monetarne politike kraj, to ne mora nužno biti tako. Guverner austrijske središnje banke Robert Holzmann rekao je na forumu Međunarodnog monetarnog fonda u Marakešu da bismo mogli vidjeti još jedno ili čak dva povećanja kamatnih stopa ako eurozona doživi dodatne inflatorne šokove. Umirujuća je bila poruka MMF-a, koji je zadržao svoju prognozu rasta globalnog BDP-a od tri posto u ovoj godini (u SAD-u će rast biti veći nego drugdje), pri čemu MMF vjeruje da će središnje banke moći kontrolirati inflaciju bez sunovrata gospodarstava u recesiju recesija. Utjecaj rata između Izraela i Hamasa na regiju i MMF tek treba procijeniti.

U New Yorku su se jučer veselili preokretu na tržištu dužničkih vrijednosnica. Obveznice su konačno poskupjele, a time je i traženi prinos do dospijeća pao za 14 baznih bodova na 4,66 posto za američku desetogodišnju obveznicu. Dionički indeks S&P 500 od ponedjeljka je porastao za oko pola posto. Bank of England upozorila je da su procjene (mjerene prvenstveno multiplikatorom profita ili P/E omjerom) američkog tehnološkog sektora previsoke s obzirom na trenutnu razinu kamatnih stopa, pa veća korekcija ne bi bila iznenađujuća.

Središnje banke načelno ne komentiraju cijene dionica, ali kada to rade, mogu ostati zabilježene u kolektivnoj memoriji. Godine 1996. tadašnji guverner FED-a Alan Greenspan govorio je o iracionalnom entuzijazmu za tehnološke dionice, koji se nastavio dobre tri godine prije nego što je balon puknuo.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar, Izrael, Hamas,
PROČITAJ I OVO
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
NASTAVAK OPTIMIZMA
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
KOLUMNA - U prosinac, drugi najbolji mjesec po isplativosti, burze ulaze možda čak i s previše optimizma i pomalo nerealnim očekivanjima da će Fed već u ožujku početi snižavati kamate. Sve investicije jure prema gore, čak su i cijene zlata rekordno visoke.
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE