GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strpite se do 2030.

Strpite se do 2030.
ZAGAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2020 / 18:34
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - "U periodu od 2020. do 2030. godine glavni grad će obezbediti bolje funkcionisanje saobraćaja, smanjenje emisije štetnih gasova i adekvatnu zaštitu životne sredine, najavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, govoreći o Planu održive urbane mobilnosti."

Nakon više od dva meseca od kako je Beograd jedna od najzagađenijih prestonica u svetu, obratio nam se gradonačelnik sa ovom utešnom vešću. Već se lakse diše. Zvaničnici u Beogradu uglavnom negiraju zagađenje. Kažu, tako je svake godine. Građani preteruju i stvaraju paniku. Zdravlje ni najmanje nije ugroženo. Malo magle i PM 10 čestica nikome neće škoditi.

Dunuće jednom i ta čuvena košava, pašće sneg ili kiša. Poručuju da je ekološki neodgovorno što se vozimo automobilima i grejemo na čvrsta goriva. Drugim rečima, građani su generatori zagađenja. Najgori su ovi što se sami vozaju automobilima na posao. Kad bi se stepen odgovornosti podigao, ne bi ni bilo zagađenja.

Međutim, demantuje ih realnost.

Statistika kaže da preko 7000 građana godišnje izgubi život usled posledica zagađenja vazduha. Najugroženiji su stanovnici Bora, Valjeva, Kosjerića, Smedreva, Užica, Beograda. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, gotovo svakodnevno su prekoračene dnevne granične vrednosti štetne čestice PM10. Dozvoljena granica na dnevnom nivou ovih čestica od 50 mikrograma po metru kubnom, a gornja granica za jako zagađenje je 75.

Prekoračene dnevne granične vrednosti štetne čestice PM10 se kreću od 150 u Beogradu do 250 u Valjevu.U ovim gradovima je locirana najprljavija industrija. Od termoelektrana, preko železare do cementara, ni jedna od pomenutih ne zadovoljava standarde koje propisuje Evropska unija u pogledu zaštite životne sredine.

Godinama se ne ulaže u filtere koji će smanjiti emisiju zagađujućih čestica i gasova. Ministarstvo životne sredine prebacuje odgovornost na lokalne samouprave. Lokalne samouprave tvrde da imaju ograničen budžet. I tako u krug. A prema izveštaju o finansiranju životne sredine Fiskalnog saveta, saznajemo da već devet godina sve vlasti troše nenamenski novac od ekoloških taksi. Naime, preko pola milijarde dinara je utrošeno na nešto sasvim drugo.

Postavlja se pitanje da li je uopšte moguće da Srbija ispuni uslove iz, kako se često kaže, najskupljeg Poglavlja 27. U procesu usklađivanja sa evropskim standardima kada je reč o zaštiti životne sredine, potrebno je da se primeni oko 700 evropskih akata. Ekološka slika za sada je zastrašujuća a pomaci su mali. Stručnjaci kažu – nedostaje novac i politička voljaPre nekoliko dana stidljivo se pojavila informacija da veliki broj zvaničnih automatskih mernih stanica koje mere zagađenje vazduha u gradovima Srbije nisu u funkciji poslednjih nekoliko dana.

Ovo nije prvi put da automatske merne stanice budu van funkcije, posebno u danima kada je evidentno veliko zagađenje vazduha. Slučajnost ili najbezbolniji način da se građani drže u mraku u 21.veku? Postavlja se pitanje da li da verujemo svojim čulima ili zvaničnim saopštenjima? Zato, dragi građani, strpimo se do 2030.godine, biće nam bolje...

Tagovi: zagađenje vazduha, zaštita životne sredine, Beograd, Zoran Radojičić
PROČITAJ I OVO
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
AI EUFORIJA
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
KOLUMNA - Možda nikada u povijesti Njujorške burze nijedna dionica nije imala toliki utjecaj na cijelo tržište kao Nvidia. No nakon što je vrijednost tvrtke premašila 3 trilijuna dolara, dionice su brzo pale 10 posto.
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
POTENCIJALI
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
KOLUMNA - Ljetni mjeseci donose značajne promjene u potrošnji i ponašanju ljudi, posebice tijekom velikih sportskih događaja kao što su Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre i Tour de France, koji će se svi održati ovog ljeta.
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE