GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od jesenske korekcije

Strah od jesenske korekcije
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2021 / 17:31
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Podaci o inflaciji nisu ohrabrujući i to nastavlja brinuti investitore na svjetskim tržištima.

U kolovozu je Indeks cijena proizvođača (PPI) porastao za 8,3 posto u odnosu na kolovoz 2020., najviši od studenog 2010. Godišnji rast u srpnju iznosio je 7,8 posto. Uska grla koja se pojavljuju u opskrbnom lancu veća su i postojanija nego što se očekivalo početkom godine i predstavljaju velike probleme proizvođačima u nedostatku radne snage.

Sve ukazuje na to da ćemo se još neko vrijeme morati nositi s inflacijom pa je za očekivati da će Fed prije ili kasnije morati reagirati. Neke druge velike središnje banke to već rade. Australska je banka u utorak objavila da će početi smanjivati opseg kupnje obveznica (s pet na četiri milijarde australskih dolara tjedno), a slična razmišljanja čula su se i na sastanku Europske središnje banke u četvrtak.

Tržišta su nastavila rasti tijekom ljeta, čemu svjedočimo već godinu i pol, no posljednjih dana nije prošlo bez turbulencija. Vrijednost cijena dionica na najvećoj američkoj burzi već je u prosjeku izvan postavljenih granica od strane analitičara početkom godine za cijelu 2021. Međutim, mnogi su se čimbenici promijenili od početka godine, a najvažniji je stopa inflacije. predstavlja probleme za velike središnje banke.

U praksi to može značiti da bi cijene dionica također mogle rasti dok ne vidimo mjere usmjerene na obuzdavanje inflacije, što će se vjerojatno dogoditi vrlo brzo u obliku postupnog ukidanja poticajnih mjera. S druge strane važna je i psihologija ulagača i mišljenja ključnih analitičara iz najvećih investicijskih banaka, odakle sve češće dolaze glasovi da se ne investira svježi kapital u kupnju dionica, što bi, u kombinaciji s usporavanjem globalnog gospodarstva i restriktivnim mjerama središnje banke, moglo dovesti do korekcije u jesenskim mjesecima. Neki bi rekli - što prije, to bolje.

U tom scenariju vjerojatno se pitate gdje preseliti štednju. Razmislite o hrvatskom ili nekom drugom tržištu kapitala u regiji. Čini se da je ovdašnji oporavak vrlo stabilan i ako neće biti novog zatvaranja, mogli bismo svjedočiti mirnoj jeseni na regionalnim tržištima i ne poprilično burnoj na razvijenim zapadnim tržištima.

Tagovi: svjetska tržišta, tržište kapitala, inflacija, lockdown
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE