GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stožeri i krize: Nije problem komunikacija već nerad i nered

Stožeri i krize: Nije problem komunikacija već nerad i nered
KRIZNO KOMUNICIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2021 / 19:32
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - U vrijeme kriza i katastrofa koje živismo u prošloj, a izgleda nastavljamo i u ovoj Novoj godini, sve češće se govori i piše kako Vlada nema izgrađen sustav krizne komunikacije, komunikacije s javnošću, s građanima u vrijeme krize.

Kriza se nastavlja, katastrofa se, izgleda, sanira na zagrebački način, postupno valjda dok se sama ne riješi.

I što je tu nedostatak krizne komunikacije? Činjenica da nas je krizni, pandemijski stožer svakodnevno bombardirao svakojakim informacijama, često oprečnim, a ponekad i komitetsko-političkim.

Činjenica da su vladini znanstveni savjetnici govorili sve i svašta, jedan protiv drugog, malo u prilog jedne istine, malo u prilog druge. Činjenica da nas je taj isti stožer manipulirajući podacima proglašavao svjetski priznatim borcima protiv pandemije.

Ili najnovije. Činjenica da novinari povrijeđeni i posramljeni čekanjem odustaju od najavljenih konferencija za novinstvo Predsjednika Vlade. Činjenica da ministar graditeljstva i državne imovine, inače poznat kao "spasitelj hrvatske brodogradnje" i aranžer dovođenja najpoznatijih tvornica automobila u Hrvatsku, bježi od najavljenog susreta s novinarima na stražnji izlaz vojarne u Petrinji. Činjenica da se, zamislite i tu su funkciju izmislili, glasnogovornik protupotresnog stožera ne javlja na pozive novinara.

Ne, nije to nedostatak krizne komunikacije, to je nedostatak komunikacije, bolje reći bježanje od komunikacije, to je nepostojanje komunikacije. A zašto je nema? Zato što se nema što reći, zato što nema tko reći. Nema tko reći jesu li maske potrebne ili ne, širi li se virus u kafićima, školama ili crkvama, a na osnovu relevantnih podataka. Nema tko reći kada će proraditi organizirana državna briga za ljude pogođene potresom, nema tko reći zašto ne postoje Državne robne rezerve, nema tko reći tko je za sve to odgovoran.

Potrebna je tek komunikacija, ona obična ljudska i realna, a ne, gospodo komunikatori, ona krizna, marketinška, politička. Nisu potrebni stožeri koji će na lijep način plasirati šuplja, političko-predizborna obećanja ili laičke procjene, kako odgovoriti činjenicama koje su zahvaljujući suvremenim načinima komuniciranja i medijima dostupne svima. Građani su dojmove stekli na činjenicama pa i na onoj gledajući u tanjur s toplim obrokom spremljen s volonterskom ljubavlju i onaj s računicom Pletera čiji šefovi imaju plaće veće od ministarskih.

P.S. Komunikacija nije omalovažavanje ljudi koji su na osnovu viđenih činjenica stekli dojam o nečemu. Dojmovi se ne formiraju priopćenjima, izjavama. Građani traže uvijek istu komunikaciju i u krizi, i u novo normalnom i normalnom stanju zajednice u kojoj žive. Pojam krizne komunikacije shvaćam tek kao stanje krize u komunikaciji. Nazovimo to pravim imenom.

Tagovi: Stožer civilne zaštite, Pleter, potres u Petrinji, krizno komuniciranje, Mladen Pavić, Darko Horvat
PROČITAJ I OVO
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
ŽRTVE I ZLOČIN
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
KOLUMNA - Budimo muškarci, sinovi, muževi i očevi i podržimo te žene da se otkrije one najgore među nama, da zaustavimo njihove nečasne pohode, da pošaljemo poruku svima koji i na trenutak pomisle da bi mogli krenuti njihovim stopama.
Još jedan američki blockbuster
INAUGURACIJA
Još jedan američki blockbuster
KOLUMNA - Priznajem, kao i u nekim ranijim situacijama odlučio sam svoj dio nenadoknadivog vremena potrošiti, bolje reći baciti, u dio života koji bi trebao biti zaboravljen, u gledanje inauguracije, postavljenja novog predsjednika Sjedinjenih američkih država.
Obnova i akademici: Molimo vas, nemojte pomagati...
STRUKA I POLITIKA
Obnova i akademici: Molimo vas, nemojte pomagati...
KOLUMNA - Predsjedniku akademije, akademiku Velimir Neidhardtu nije za zamjeriti. Možda nije znao da je bio potres kao što nije znao da je njegova supruga na zgradi koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske nelegalno probila zid i izgradila balkon.
Da li su poreske stope u Srbiji atraktivnije u odnosu na ostale zemlje EX-YU regiona?
POREZI
Da li su poreske stope u Srbiji atraktivnije u odnosu na ostale zemlje EX-YU regiona?
KOLUMNA - Analizirani su sledeći poreski oblici: porez na zarade i socijalni doprinosi, porez na dobit pravnih lica i porez na dodatu vrednost.
Što se dogodi kada se videonadzor nezakonito koristi? Preporuke za utvrđivanje legitimnog interesa
ZAŠTITA PODATAKA
Što se dogodi kada se videonadzor nezakonito koristi? Preporuke za utvrđivanje legitimnog interesa
KOLUMNA - Njemačko nadzorno tijelo izreklo je kaznu u iznosu od 10,4 milijuna eura trgovini računalne opreme poznate pod nazivom NBB (notebooksbilliger.de AG) zbog nezakonitog korištenja sustava videonadzora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE