GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?

Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
POLITIKA I BIZNIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 21:00
Autor: Branimir Vidmarović
KOLUMNA - Kina je na ovogodišnjem zasjedanju svog parlamenta, Nacionalnog kongresa Kine izglasala usvajanje Zakona o sigurnosti u Hong Kongu koji je podigao puno prašine.

Radi se o ustavnoj obavezi Hong Konga da usvoji zakon o borbi sa veleizdajama i separatizmom koji je grad izbjegavao usvojiti punih 23 godine od povratka Kini 1997. 

Sada kada je zakon usvojen, svijet se brine da će Hong Kong izgubiti političku i ekonomsku autonomiju. Američki predsjednik Donald Trump već je najavio povlačenje posebnog statusa Hong Konga koji je praktički štitio grad od carinskog rata i omogućavao nesmetano kretanje roba i usluga između grada i Amerike.

Hong Kong je bio i ostaje važno financijsko središte Istočne Azije. S nešto više od 7 milijuna stanovnika, grad generira impresivnih 362 milijarde BDP-a. Prema podacima za 2018. godinu, Hong Kong je primio čak 115 milijardi dolara direktnih stranih investicija ili 4% više u odnosu na prethodnu 2017. Najveći investitori u Hong Kong su Kina, Britanski djevičanski otoci, Kajmansko otočje te Velika Britanija. Većina investicija je, naravno, financijske prirode: holdinzi, nekretnine, osiguranje, bankarstvo i tako dalje.

Grad je privlačan zbog minimalnog uplitanja vlasti u ekonomski život; jednostavnog poreznog sustava i brojnih poticaja, statusa slobodne luke, kvalitetnog sudskog sustava, slobode informacije i infrastrukture. Mogli bismo reći da je Hong Kong san svakog poduzetnika napaćenog porezima i nametima. Ne postoje legalne restrikcije na ulazne i izlazne investicije, strano vlasništvo. Najveća stopa poraza je 17%. Sve što zaradite vani se ne oporezuje, kao ni dividende isplaćene u hongkonškoj kompaniji. Na Doing Business ljestvici, grad je na trećem mjestu u svijetu. Registracija tvrtke traje manje od dva dana. Više od 60% cjelokupnog izvoza čini visokotehnološki izvoz.

Doista, u Hong Kongu je vrijedilo raditi ili razvijati svoj posao. No, hoće li tako ostati ubuduće?

Dobre vijesti za sve koji su se tek sada sjetili da ne bi bilo loše okušati svoju poduzetničku sreću u tom biseru Dalekog istoka. Poslovna klima i ekonomske slobode će vjerojatno ostati iste. Novi kineski zakon tiče se samo pitanja nacionalne sigurnosti. Dakle državni udari, izdaja, krađa državne informacije, pozivi na odcjepljenje i slično.

Doduše, ima u zakonu jedan stavak koji brine svekoliku svjetsku javnost: zabrana bilo kakvog stranog uplitanja u unutarnje poslove Hong Konga. Budući da zakon nije precizan, postoji strah da bi to moglo dovesti do proizvoljnog blokiranja računa ili zatvaranja poslovanja, ukoliko kineska vlada procijeni da baš vaša tvrtka na bilo koji način muti vodu i financijski ili verbalno podržava prosvjednike i druge anti-kineske snage.

To, naravno, može voditi u autocenzuru i paranoju – a znamo da čak i najveće kompanije imaju nekih problema s nehotičnim povredama kineskih nacionalnih osjećaja. No svaki strani tržišno orijentirani poduzetnik ionako se drži podalje od političkih razgovora i problema.

No burze su više uplašene Trumpovim prijetnjama nego sigurnosnim zakonom. Nakon inicijalnog pada od 5,6% nakon izglasavanja zakona o sigurnosti, indeks hongkonške burze Hang Seng porastao je za 3,5% nakon što je američka administracija poslala signal da možda ipak neće sankcionirati Kinu zbog zakona.

To nije slučajno jer Trumpove ideje ironično vode prema većem zbližavanju Hong Konga i Kine. Trumpovo ukidanje posebnog statusa za Hong Kong izazvalo bi brojne komplikacije za kompanije koje djeluju u gradu. Peking, naravno, ne bi dopustio urušavanje ekonomskih sloboda grada, pa bi tako mnogobrojne kompanije u Hong Kongu bile primorane više se oslanjati na kopneni dio Kine ili potražiti druga azijska tržišta – što za Ameriku nije najsretnije rješenje s obzirom da je Donald Trump napustio ideju pripajanja TPP-u - najvećem i najnaprednijem Azijsko-pacifičkom trgovinskom sporazumu .

Američki poslovni krugovi već su uputili apel Trumpu da bude odmjeren u svojoj reakciji na kontroverzni zakon. U Hong Kongu posluje 1300 američkih kompanija a živi i radi oko 85 tisuća američkih građana, što nije mala stvar. Američka gospodarska komora jasno je poručila kako bi ukidanje posebnog statusa gradu bila ozbiljna greška.

Ugledni ekonomski Peterson institut upozorava da će u slučaju da Trump ostvari svoje prijetnje ekonomski učinak na Hong Kong i Kinu biti minimalan zbog toga što grad nema svoje faktičke proizvodnje. Čak 95% izvoza grada čine proizvodi koji su proizvedeni u trećim zemljama, uvezeni u Hong Kong, a zatim ponovo izvezeni na svjetska tržišta.

Dok analitičari svih struka žustro diskutiraju o tome hoće li novi zakon i mjere Bijele kuće dovesti do egzodusa američkih i drugih kompanija iz Hong Konga, treba se prisjetiti jednostavne ekonomske činjenice da biznis ne poznaje boje i ideologije. Brojne multinacionalne i druge zapadne kompanije operiraju u kudikamo rigoroznijim uvjetima i autoritarnijim državama od Kine. Jezik profita je univerzalan. Upravo zato ne treba paničariti.

Tagovi: Hong Kong, zakon o sigurnosti u Hong Kongu, Donald Trump, kineska ekonomija, Hang Seng, Hong Kong Stock Exchange
PROČITAJ I OVO
Nova era u odnosima Kina-EU
VIRUS I MEĐUNARODNI ODNOSI
Nova era u odnosima Kina-EU
KOLUMNA - Tamni oblaci su se  nadvili nad odnose s Pekingom, iako EU u Kini ne vidi opasnost po svjetski mir, za razliku od čelnika NATO-a Jensa Stoltenberga, a naročito Washingtona.
Vučić pobedio i na izborima u Hrvatskoj
PARALELNA STVARNOST
Vučić pobedio i na izborima u Hrvatskoj
KOLUMNA - Draga Evropo nisi ti samo nemi posmatrač, ti si aktivni saučesnik u ovoj šizofreniji koju živimo već devetu godinu.
Pandemija koronavirusa nokautirala globalnu ekonomiju
KORONAKRIZA
Pandemija koronavirusa nokautirala globalnu ekonomiju
KOLUMNA - Globalna i regionalna zaduženost znatno ograničava otpornost na izvanredna stanja.
Kako do zlata iz elektroničkog otpada?
ZANIMLJIVO
Kako do zlata iz elektroničkog otpada?
ANALIZA - Ključna riječ je porfirin, točnije njegova molekula,TNPPH2, kopolimerizirana s fenazinom (para-fenilendiaminom, p-PDA). Nastaje polimer COP-180, a u njemu porfirinski prsten, prsten koji čuda stvara.
Izbori su nam u DIP shit
NA RUBU REGULARNOSTI
Izbori su nam u DIP shit
KOLUMNA - Da je političkog poštenja izbori bi se, jednostavno, morali odgoditi. Nažalost, doveli smo se u situaciju da ćemo uskoro vjerojatno morati formirati vladu nacionalnog spasa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE