GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sretan vam Dan oslobođenja kafića i restorana

Sretan vam Dan oslobođenja kafića i restorana
PRIVID NORMALNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 11:13
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Jučerašnji dan možda će dobiti i svoje mjesto u državnom kalendaru praznika. Da, 11. svibnja bit će upamćen kao Dan oslobođenja kafića i restorana.

Iako je samo 50% ugostitelja otvorilo vrata, narod je pohrlio na proslavu socijalne interakcije te ispunio terase kafića. U kvartu, odokativno s prozora, terase rade punim kapacitetom, a i slastičarnica pod prozorom bilježi stalni priljev gostiju, odjekujući od dječje cike i smijeha. A smijeh se nije čuo mjesecima. Nadajmo se da nam neće prisjesti. Puni kafići s poštivanjem socijalne distance i mjera kojih se pridržavaju konobari, trebali bi doprinijeti normalizaciji nenormalnog stanja kako u državi tako i u svijetu.

Iako je u Kini možda krenuo drugi val zaraze koronavirusom, virusno ''zatresje'' nije još dotaklo naše prostore, a kad će – ne znamo. U opuštenom razgovoru, ljudima kao da je važnije popiti kavu u kafiću, baciti ćakulu, nego strepiti nad ambisom kojim im epidemiolozi prijete ujesen.

I, zapravo, puni kafići su normalna reakcija svih nas koji vjerujemo u život, a ne u suživot sa strahom. Ljudi su mjesecima štitili sebe i rizične skupine, a odlaskom na terase, a ne u posjete po kućama, pokušavaju nastaviti živjeti čuvajući potrebne međuljudske odnose. Jer, stali su čvenkovi, romantične večeri, pića s prijateljima, haklovi na igralištima, stao je čovjek koji je tri mjeseca bio ''isključen'' od samog sebe i navođen GPS-om Stožera civilne zaštite.

Činjenica da je epicentar zaraze na Murteru bio kafić više nikog ne dira. Ljudima je dosta korone, zabrana, zatvora i praznih ulica. Razmišlja se o turističkoj sezoni, otvaranju granica, dolasku domaćih i stranih turista. No, importirani slučajevi iz Švedske, Austrije, Njemačke, tihi su alarm koji poziva na pripravnost. Epidemiolozi su stavili pandemiju na ''stand by''. Je li riječ o prilagođenoj situaciji odgovorit će vrijeme.

Topli dani izvukli su nas iz skafandera panike i vratili u projiciranu sigurnost. Sad tek trebamo vidjeti kakve će nam biti obračunane kamate na izolaciju. Strepili ili ne od jeseni koje se plaše i epidemiolozi i teoretičari, prvo treba pregurati ljeto. Ukoliko se otvore granice, kreće i show oko poštovanja mjera te duge procedure dezinfekcije apartmana.

Mali iznajmljivači će morati osigurati uvjete kao da gosti odlaze na operaciju, a ne na odmor. Usporedno s tim, igrači s Markova trga, poštujući mjere socijalne distance od hrvatske stvarnosti i građana, vodit će svoje predizborne kampanje, perući ruke od svega te prebacujući krivnju. Zaduživanja, otkazi, pad BDP-a ostavljeni su za kasnu jesen. Onda kada retorička obmana donese sigurno ateriranje u zastupničke fotelje.

Zar ne postoji u Ustavu odredba da u ovako izvanrednim situacijama Vlada mora produžiti mandat do potpune normalizacije? Ako je ovo normalno, tada uz ovaj povijesni Dan oslobođenja kafića i restorana, uz kavu, pivo i ino piće treba poslužiti i šaku normabela.

Prividno normalizirani život koji je pokrenuo Stožer izgleda kao Flash Mob za izbore u srpnju. Na koji hit Stožera ćemo plesati ujesen? Što će nam instalirati novi/stari Stožer pod istinu?

Bok, idemo na kavu?

Tagovi: otvorenje kafića, otvorenje restorana, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, hrvatski turizam, Stožer civilne zaštite, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE