GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Središnje banke na novom testu: Kako uspostaviti ravnotežu?

Središnje banke na novom testu: Kako uspostaviti ravnotežu?
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2023 / 07:48
Autor: Marko Majić
ANALIZA - U razdoblju pandemije nedvojbeno smo primijetili izrazito i prekomjerno ubrzanje monetarne ekspanzije, koja je naravno bila inflacijska i prvo se odrazila u SAD-u, da bi joj se Europa odmah prilagodila.

Sada možemo vidjeti znakove, recimo, uspješnog upravljanja izazovima visoke inflacije od strane središnjih banaka s obje strane Atlantika. Barem za sada. U uvjetima opsežne monetarne ekspanzije, cijene energije su naglo porasle, ali uglavnom zbog pojačanih geopolitičkih trvenja i pogrešnih političkih pretpostavki. Oni su odgovorni za otprilike polovicu visoke inflacije koju su doživjela kućanstva i poduzeća.

Čini se da inflacija sada brzo opada s obje strane Atlantika, s posljednjim očitanjem inflacije za eurozonu od 2,4 posto, dok je za SAD iznosila 3,2 posto. Tome pridonosi manja potražnja iz Kine, što rezultira nižim cijenama materijala i energenata, kao i usporavanje privatne potražnje i ulaganja na Zapadu na račun viših kamata i očekivanja glede njihova budućeg razvoja. Što se gospodarstva tiče, taj proces viših kamata i cijena najprije se odražava na nižu razinu u proizvodnim aktivnostima, a ako bi se te povećane nezaposlenosti reflektirao i manji rast cijena ili njihov pad, odnosno pad marži. u uslužnom sektoru. Evo nas sada, barem privremeno, brani loša demografija.

Ukratko, s obzirom na situaciju, ispravno je očekivati početak smanjenja kamatnih stopa s obje strane Atlantika, najvjerojatnije krajem prvog kvartala 2024. ili nešto kasnije. Točno vrijeme i intenzitet smanjenja kamatnih stopa ovisit će o kretanju inflacije i stanju gospodarstva. No, blaža monetarna politika imat će pozitivan učinak na investicijske cijene, vjerojatno više nego eventualno i barem privremeno usporavanje gospodarstva. Jedinica dobiti vjerojatno će poskupjeti.

Osim toga, s očekivanim početkom smanjenja kamatnih stopa s obje strane Atlantika, postavlja se i pitanje održivosti i stabilnosti gospodarskog oporavka. U idućem tjednu europska, japanska, američka, švicarska, ruska i britanska središnja banka odlučit će o svojoj monetarnoj politici. Iako snižavanje kamatnih stopa može potaknuti gospodarsku aktivnost i zapošljavanje, pitanje je hoće li središnje banke moći uspostaviti ravnotežu između poticanja rasta i sprječavanja pretjeranog rasta inflacije.

Relativno manja potražnja iz Kine, jedne od ključnih gospodarskih sila, te usporavanje privatne potražnje i ulaganja na Zapadu naglašavaju potrebu za oprezom u formuliranju monetarne politike. U tom kontekstu posebno su važni geopolitički rizici koji utječu na globalnu ekonomsku stabilnost.

Uz to, treba uzeti u obzir da su cijene energenata, koje su bile među ključnim krivcima za snažan inflatorni pritisak, porasle zbog složenih čimbenika, uključujući geopolitičke napetosti i odluke energetske politike. Središnje banke će morati pratiti i prilagođavati svoje politike u skladu s dinamičnim okruženjem kako bi održale stabilnost i konkurentnost gospodarstava.

Daljnji će razvoj također ovisiti o uspjehu mjera središnje banke, globalnim gospodarskim pomacima te održivosti i prilagodljivosti nacionalnih gospodarstava. Praćenje pokazatelja poput inflacije, gospodarskog rasta i zaposlenosti bit će ključno, ne samo za formuliranje monetarnih politika, već i za formuliranje pravodobnih i učinkovitih političkih odluka kako bi se osigurao održiv i uravnotežen gospodarski oporavak s obje strane Atlantika.

Tagovi: kamatne stope, Federalne rezerve, inflacija, tržište kapitala, Bank of America, Vanguard
PROČITAJ I OVO
Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
AI KAO POKRETAČ
Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
KOLUMNA - Burze su se već u prva dva mjeseca ove godine imale povrat koji bi bio prostojan i za cijelu godinu. AI dionice glavni su pokretač rasta.
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE