GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spasavaj se ko može

Spasavaj se ko može
ISELJAVANJE IZ SRBIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2020 / 12:47
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Goran Marković, poznati srpski reditelj gostujući u emisiji Novi dan na TV N1 izjavio je povodom odlaska sve većeg broja mladih ljudi u inostranstvo da „danas ljudi, ne veruju da je moguće ovde uraditi nešto sa svojim životom i zato odlaze. Emigriranje odavde je preraslo u stampedo, to nije više samo odliv mozgova, to je spasavaj se ko može".

Naravno, u našem javnom prostoru se učestalo vode debate o razlozima odlaska mladih u inostranstvo. Od pre nekoliko godina povećava se i broj sugrađana u zrelim godinama koji se sa porodicama u potrazi za dostojanstvenijim životom, seli. Podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuju da je u poslednjih jedanaest godina iz Srbije otišlo pola miliona ljudi.

Mišljenja su oprečna. Zvaničnici tvrde da je odlazak potpuno normalna pojava u svim zemljama sveta i da je fluktuacija stanovništva obeležje 21.veka. U tom smislu su odlučili da prestanu da broje ekonomske migrante a pre godinu dana su formirali su Koordinacioni tim kako bi se odredile mere za ublažavanje posledica odlaska mladih iz Srbije.

Ali ako pitate, na primer, medicinsku sestru zašto se opredelila da ode u Nemačku reći će vam da su uslovi rada kao u paralelnom univerzumu.

A po uslovima života i kupovnoj moći smo svetlosnim godinama udaljeni od civilizovanog sveta.

Savezna agencija za zapošljavanje Nemačke i Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije potpisale su u januaru 2013. godine Sporazum o posredovanju u privremenom zapošljavanju srpskih radnika u Nemačkoj u okviru projekta Tripl vin. Pored Srbije u sporazum su uključene Bosna i Hercegovina i Filipini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta kritikovao učešće države, odnosno Nacionalne službe za zapošljavanje, u procesu slanja srpskih medicinara u Nemačku na osnovu postojećeg sporazuma.

Nedavno je, gostujući na Hepi televiziji, poručio nemačkom ministru zdravlja da ne dolazi po medicinsko osoblje posle uvođenja novog zakona.

„I sad kad nam dođe u martu ova odluka Nemačke, na koju se ježim što naši mediji za sto, dvesta evra im puštaju te oglase 'e dođite u Nemačku 1. marta, Nemačka će da vas primi sve'. Špan, fantastičan, sposoban, nemački ministar zdravlja kaže - e, dolazim ja u Srbiju da vam pokupim medicinske sestre. E nećeš majci da dolaziš ovde", rekao je Vučić.

Isti taj nemački ministar ekspresno ga je demantovao, ali kao da je Vučiću to uopšte važno.

Uobičajeno je da kada se predsednik naljuti obavezno sledi hitna reakcija, te se ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, založio za ukidanje sporazuma o posredovanju i privremenom zapošljavanju srpskih radnika u Nemačkoj.

U izjavi za Tanjug istakao je da, dok je on “na ovom mestu, takvih sporazuma sigurno više neće biti”, kao i da “moramo da radimo da ljude zadržavamo, a ne da potpisujemo sporazume koji njima olakšavaju odlazak”.

Objasnio je da “kada odete u inostranstvo, neko vam obeća platu veću nego ovde, ali vam niko ne kaže da je iznajmljivanje nekretnine tamo tri puta skuplje, da je cena hrane četiri puta skuplja, da je cena života mnogo skuplja nego ovde u Srbiji i da tamo društveni život, takoreći, ne postoji”.

U Srbiji postoji vrlo razvijen društveni život. Problem je ipak u tome što taj društveni život ne može da se jede pa smo malko gladni. Ministar bi to morao da shvati.

Tagovi: iseljavanje iz Srbije, Aleksandar Vučić, Zoran Đorđević
PROČITAJ I OVO
Nedodirljivi lokalni šerifi
MOĆNICI
Nedodirljivi lokalni šerifi
KOLUMNA - Zaboravlja se na tzv. Lex Šerif, kako je javnost od milja nazvala Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Za većinu pravnih stručnjaka to je pravno nasilje i podrivanje demokracije.
Bitcoin postao dugoročna investicija
INVESTICIJE
Bitcoin postao dugoročna investicija
KOLUMNA - Bitcoin je u siječnju istisnuo tehnološke dionice s prvog mjesta u smislu obujma trgovanja, prema istraživanju upravitelja imovine provedenom od strane Bank of Americe.
Nekoliko pitanja za Vilija Beroša
TULUM I ZDRAVSTVO
Nekoliko pitanja za Vilija Beroša
KOLUMNA - Zašto su se okupili djelatnici covid bolnice na jednom takvom druženju? Opraštali su se od jedne svoje kolegice koja ih napušta, odlazi na rad u inozemstvo, napušta svoju Domovinu, možda i obitelj. Napušta naš zdravsteni sustav. Zašto, ministre Beroš?
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
ŽRTVE I ZLOČIN
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
KOLUMNA - Budimo muškarci, sinovi, muževi i očevi i podržimo te žene da se otkrije one najgore među nama, da zaustavimo njihove nečasne pohode, da pošaljemo poruku svima koji i na trenutak pomisle da bi mogli krenuti njihovim stopama.
Još jedan američki blockbuster
INAUGURACIJA
Još jedan američki blockbuster
KOLUMNA - Priznajem, kao i u nekim ranijim situacijama odlučio sam svoj dio nenadoknadivog vremena potrošiti, bolje reći baciti, u dio života koji bi trebao biti zaboravljen, u gledanje inauguracije, postavljenja novog predsjednika Sjedinjenih američkih država.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE