GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solidarnost će pobijediti ruševine, patnju i bol

Solidarnost će pobijediti ruševine, patnju i bol
POTRESI I LJUBAV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 19:55
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Mislio sam da sam završio s kolumnama za ovu godinu. Nisam. Kako je stravično započela, godina još stravičnije i završava.

Potres koji je pogodio Zagreb krajem ožujka izazvao je posttraumatski stres mnogima koji je dodatno obremenjen jučerašnjim velikim potresom u Petrinji. No, koliko god prestravljeni svi bili, Hrvatska je, po tko zna koji put, pokazala koliko veliko i hrabro srce ima. Scene iz Zagreba gdje BBB-i izlaze upomoć stradalima, pomažu preseljenju bolnica, evakuaciji, čišćenju, ponavljaju se sada i u Sisku, Petrinji, Gunji.

U nepuna 24 sata Hrvatska se munjevito solidarizirala sa stradalima. Znani i neznani, oni pravi ''influenceri'', organizirali su se u grupe pokrećući humanitarnu akciju u prikupljanju hrane, deka, lijekova, pelena, odjeće za djecu, vode i novčanih sredstava. Kombiji, kamioni, automobili, privatnici, oni u osobnom aranžmanu slijevaju se prema Banovini. Društvene mreže preplavljene su pozivima i fotografijama gdje su sabirni punktovi s pomoći po kvartovima ne samo Zagreba već cijele Hrvatske.

Gledaš vijesti i te stravične prizore potresa te one prizore u kojima se navijači iz cijele domovine okupljaju i hitaju u pomoć, suze nezaustavljivo krenu. Čitam, vatrogasci s Raba uputili se vatrogasnim kolima prema Petrinji. Vojska, Crveni križ, dobrovoljni davatelji krvi…a HGSS je u jednoj noći obišao i provjerio više od osamdeset sela i naselja. Tuga i ponos miješaju se kako u mom tako i u srcima svih hrvatskih građana. Slike međuljudske solidarnosti podsjećaju na one iz Domovinskog rata. Kruže ponude za smještaj stradalima od Dunava do Prevlake. Stižu mi vijesti da se i dijaspora digla skupljajući novce za pomoć stradalima.

Pogođeni mole da im se posude kamp kućice jer moraju ostati uz marvu. Nažalost, postoji i ona tamna strana koja koristi tuđu patnju i nesreću za osobnu korist. Lažni humanitarni računi za uplatu donacija. Tko god ovako nešto učinio ili pustio pipke u fondove za obnovu pogođenih područja treba ga smjestiti kao ratnog zločinca na tridesetak godina u zatvor, onaj u kojem će mu ''Pepi'' od 130 kg izjavljivati vječnu ljubav uz lagano krckanje kostiju. Solidarnost s Hrvatskom iskazale su i zemlje u regiji. Skupljaju se donacije u hrani i novcu, države kako u regiji tako i iz EU šalju pomoć, a ljudi zovu iz cijelog svijeta organizirajući svoje ''male'' akcije preko prijatelja u Hrvatskoj. U godini koja nas je gospodarski devastirala, ovaj potres bi nas mogao financijski dotući.

Predsjednik Milanović obećava pomoć EU. Premijer Plenković je tu realniji jer je odmah sazvao sjednicu Vlade i brzo iznašao 120 milijuna kuna pomoći dok birokrati iz EU ne otvore, osim statusa na Twitteru, i svoje lisnice. Zagreb, Sisak, Petrinja, Gunja, Kordun i Banovina, trebat će desetljeća da se obnove i puno više novca nego što će ga moći osigurati EU. Solidarnost na djelu nikako ne smije ostati trenutna.

Godine i godine ćemo utrošiti ne na obnovu već na izgradnju infrastrukture koja će biti sigurna od jakih potresa. Scene iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj dodatni su podsjetnik otkuda trebamo početi. Ako imamo pronatalitetnu politiku, onda ona mora krenuti od osiguravanja uvjeta za sigurnu medicinsku skrb majki u rodilištima i djece u bolnicama za djecu. Više nema mjesta za politička prepucavanja, nadmudrivanja i skupljanja političkih bodova. Sve više sjedina u kosi naših lidera ukazuju da je stvar alarmantna i urgentna.

Kako bi rekao moj prijatelj Zvonimir s Raba: ''Domovina je jedna, i kad je dio nje ranjen, svaki domoljub osjeća bol i spreman je pomoći!''

Vojska hrvatskih navijača na poprištu katastrofe poručuje ''Niste sami!''

Poručuje to i cijela Hrvatska. Ova poruka ne samo da tješi već nam daje nadu, ali i smjerokaz da samo zajednički možemo pobijediti sve zlo koje nas je snašlo.

Tagovi: potres u Petrinji, potres u Sisku, Pokupsko, Andrej Plenković, Zoran Milanović, HGSS, Domovinski rat
PROČITAJ I OVO
Sve izopačenosti hrvatske demokracije
POLITIKA I PRAVO
Sve izopačenosti hrvatske demokracije
KOLUMNA - U našem političkom slučaju, ne većina, nego gotovo svi primjenjujemo onaj dio o individualnim pravima svakog građanina, pa time i političara. Tako se uvriježilo mišljenje da je sloboda govora i izražavanja najviši domet te slobode.
Kako je umrla iluzija o Njemačkoj kao dobro organiziranoj državi?
ILUZIJA I STVARNOST
Kako je umrla iluzija o Njemačkoj kao dobro organiziranoj državi?
KOMENTAR - Njemačka je dobro organizirana zemlja - dugo vremena je to bio kliše raširen i u zemlji i u inozemstvu. Onda je došla korona i pokazalo se da je to iluzija. Naznaka za to bilo je već ranije.
Vučićeve bedastoće o malvaziji imaju sasvim opipljivu pozadinu
VINSKI GAF
Vučićeve bedastoće o malvaziji imaju sasvim opipljivu pozadinu
KOLUMNA - Njegovoj izjavi čudili su se i smijali mnogobrojni vlasnici restorana u Beogradu i diljem Srbije jer znaju da su im hrvatska vina dio udarne ponude. A to je ono što zapravo žulja Vučića.
Bitcoin sve više zamjenjuje zlato, a JPMorgan ima važnu poruku za investitore
TRŽIŠTA
Bitcoin sve više zamjenjuje zlato, a JPMorgan ima važnu poruku za investitore
KOLUMNA - U očima investitora to je digitalno zlato, zaštita od svih ekscesa koje će neizbježno uzrokovati divlje tiskanje novca u režiji središnjih banaka, odnosno prije svega visoka inflacija i devalvacija klasičnih valuta.
Život nezdrav, težina prekomjerna
NAČIN ŽIVOTA
Život nezdrav, težina prekomjerna
KOLUMNA - Kako to promijeniti, kako se zdravije hraniti, kako biti zdraviji? S ovakvim načinom života, trendovima civilizacijskog razvoja koji diktira tempo života, navike i nameće ovisnosti, teško.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE