GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solarno plaćanje

Solarno plaćanje
DUG BOLNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 19:23
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Lovu na sunce, na račun, i kontejneri kreću. Jednostavna je poslovna filozofija koju Plenkovićeva Vlada poštuje tek kao krajnju mjeru.

Mjeru iz nužde, kada ni na koji način ne može kupiti nešto na onu čuvenu: „Dođem ti!“. Zaštitne opreme iz Kine imamo, ne samo za treći val epidemije, nego za tsunami korone. Koliko, što nas briga, to je sigurnosno pitanje. Koliko smo platili, ni to nas ne smije zanimati. A javna nabava? Transparentnost? Nije bilo vremena jer nije bilo robe na tržištu pa je Plenković telefonski kontaktirao kineskog predsjednika Xi Jinpinga i stvar je bila riješena.

Kao i sa svima koji su unaprijed platili. To nisu nikakvi prijateljski razgovori, nego običan, najjednostavniji poslovni odnos. Plati i vozi.

Za razliku od solarnog plaćanja, na domaćem tržištu Vlada gaji „mjesečevo“ plaćanje. Platit ćemo kada Mjesec bude toliko i toliko udaljen od Zemlje, kad će ga se vidjeti toliko i toliko. Uglavnom, radi se o pozicijama Mjeseca koje se ostvare u najboljem slučaju jednom godišnje.

I dok Plenkovićeva Vlada gleda mjesečev kalendar do tada naše zdravstvo dnevno povećava dug prema veledrogerijama za 20 milijuna kuna dnevno. Zahvaljujući „trudu“ i svakodnevnoj nabavi ukupan dug premašio je šest milijardi kuna. Neke bolnice su zaboravile pogledati mjesečev kalendar pa sada, nakon što nisu godinu dana platile svoje dugove, moraju sačekati sljedeću godinu. Da se ne izgubi običaj.

Ne plaćaju ni ljekarne jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ljekarnama tijekom veljače nije isplatio niti jednu jedinu kunu. Ministar Beroš u maniru finog gospodina, hvala Vam na tom pitanju, oglasio se priopćenjem kazavši da je po njegovoj matematici taj dug upola manji, ali nije objasnio kada će ga početi otplaćivati (zakonski rok od 60 dana što u ovom slučaju djeluje kao pošalica). On je svoje obavio, iskomunicirao s javnošću, a od veledrogerija dobio odgovor. Tko nije gledao mjesečev kalendar na novom je režimu, koliko plati toliko i dobije!

Zanimljiv je bio prije nekoliko dana, prilikom najave ovih poteza iz veledrogerija, komentar ministra financija Zdravka Marića. Problem duga se ne može riješiti upumpavanjem novaca u zdravstveni sustav. Ministar je u potpunosti u pravu, jer upumpavati se može zrak, eventualno neka tekućina a što se zdravstva tiče zrelo je za jednu ozbiljnu, da se izrazim zdravstvenim izrazom, operaciju. Prije svega napraviti magnetnu rezonancu sustava, odrediti dijagnozu i s obzirom na sumnje o kojoj se bolesti radi, slučaj riješiti kirurškim putem.

P.S. Samo da ministar Beroš korona-medijske nastupe izostavi i bilo bi nam puno toga jasnije oko pandemije, a imao bi i više vremena pozabaviti se zdravstvom. Pretpostavljam da nije stigao vidjeti podatake da je u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu u hrvatskom zdravstvenom sustavu obavljeno preko stotinu tisuća medicinskih zahvata manje. Povećanu smrtnost, koju bilježi statistika, trebalo bi ispitati, posebice koliko je doprinijela korona, a koliko već poznate bolesti? Hvala Vam na tom pitanju, ali javnost bi bila još zahvalnija na odgovoru na to pitanje.

Tagovi: veledrogerije, dug bolnica, Vili Beroš, andrej Plenković, Zdravko Marić, HUP-Koordinacija veledrogerija, Diana Percač, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
TRŽIŠNI SIGNALI
Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
KOLUMNA - Burze su preživjele crni rujan, a time i treće uzastopno negativno tromjesečje. Ovo se na Wall Streetu nije dogodilo od financijske krize 2009.
Funta tone; rast dolara mogao bi postati ozbiljan problem
VALUTE I TRŽIŠTA
Funta tone; rast dolara mogao bi postati ozbiljan problem
KOLUMNA - U Morgan Stanleyu upozoravaju da iznimno jačanje dolara stvara neodrživu situaciju koja bi mogla potaknuti financijsku krizu, gurnuvši njujorški indeks S&P 500 u područje između 3.000 i 3.400 bodova do sljedeće godine.
Ruski politolog: Ovo će biti Putinov kraj
PREDVIĐANJA
Ruski politolog: Ovo će biti Putinov kraj

KOMENTAR - Putinov prešutni dogovor s narodom bio je da ga neće dirati dok je odan i ne miješa se u politiku. Sada ga šalje na front. Tako će užasi iz Ukrajine ući u svaki ruski dom.

Investitori u strahu: Najgore tek dolazi
PANIKA NA TRŽIŠTIMA
Investitori u strahu: Najgore tek dolazi
KOLUMNA - Na burzama je ispario sav ovogodišnji rast, središnje su banke preagresivne, a ekonomske prognoze sumorne da bi se prodavatelji zaustavili.
Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?
INFLACIJA I VISOKE KAMATE
Koliko dugo će američki potrošač moći spašavati američku burzu?
KOLUMNA - Ako nezaposlenost u SAD-u sljedeće godine dosegne 4,5 posto, što nije izvan trenutnih prognoza Feda, onda možemo očekivati recesiju u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE