GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Solarno plaćanje

Solarno plaćanje
DUG BOLNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 19:23
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Lovu na sunce, na račun, i kontejneri kreću. Jednostavna je poslovna filozofija koju Plenkovićeva Vlada poštuje tek kao krajnju mjeru.

Mjeru iz nužde, kada ni na koji način ne može kupiti nešto na onu čuvenu: „Dođem ti!“. Zaštitne opreme iz Kine imamo, ne samo za treći val epidemije, nego za tsunami korone. Koliko, što nas briga, to je sigurnosno pitanje. Koliko smo platili, ni to nas ne smije zanimati. A javna nabava? Transparentnost? Nije bilo vremena jer nije bilo robe na tržištu pa je Plenković telefonski kontaktirao kineskog predsjednika Xi Jinpinga i stvar je bila riješena.

Kao i sa svima koji su unaprijed platili. To nisu nikakvi prijateljski razgovori, nego običan, najjednostavniji poslovni odnos. Plati i vozi.

Za razliku od solarnog plaćanja, na domaćem tržištu Vlada gaji „mjesečevo“ plaćanje. Platit ćemo kada Mjesec bude toliko i toliko udaljen od Zemlje, kad će ga se vidjeti toliko i toliko. Uglavnom, radi se o pozicijama Mjeseca koje se ostvare u najboljem slučaju jednom godišnje.

I dok Plenkovićeva Vlada gleda mjesečev kalendar do tada naše zdravstvo dnevno povećava dug prema veledrogerijama za 20 milijuna kuna dnevno. Zahvaljujući „trudu“ i svakodnevnoj nabavi ukupan dug premašio je šest milijardi kuna. Neke bolnice su zaboravile pogledati mjesečev kalendar pa sada, nakon što nisu godinu dana platile svoje dugove, moraju sačekati sljedeću godinu. Da se ne izgubi običaj.

Ne plaćaju ni ljekarne jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ljekarnama tijekom veljače nije isplatio niti jednu jedinu kunu. Ministar Beroš u maniru finog gospodina, hvala Vam na tom pitanju, oglasio se priopćenjem kazavši da je po njegovoj matematici taj dug upola manji, ali nije objasnio kada će ga početi otplaćivati (zakonski rok od 60 dana što u ovom slučaju djeluje kao pošalica). On je svoje obavio, iskomunicirao s javnošću, a od veledrogerija dobio odgovor. Tko nije gledao mjesečev kalendar na novom je režimu, koliko plati toliko i dobije!

Zanimljiv je bio prije nekoliko dana, prilikom najave ovih poteza iz veledrogerija, komentar ministra financija Zdravka Marića. Problem duga se ne može riješiti upumpavanjem novaca u zdravstveni sustav. Ministar je u potpunosti u pravu, jer upumpavati se može zrak, eventualno neka tekućina a što se zdravstva tiče zrelo je za jednu ozbiljnu, da se izrazim zdravstvenim izrazom, operaciju. Prije svega napraviti magnetnu rezonancu sustava, odrediti dijagnozu i s obzirom na sumnje o kojoj se bolesti radi, slučaj riješiti kirurškim putem.

P.S. Samo da ministar Beroš korona-medijske nastupe izostavi i bilo bi nam puno toga jasnije oko pandemije, a imao bi i više vremena pozabaviti se zdravstvom. Pretpostavljam da nije stigao vidjeti podatake da je u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu u hrvatskom zdravstvenom sustavu obavljeno preko stotinu tisuća medicinskih zahvata manje. Povećanu smrtnost, koju bilježi statistika, trebalo bi ispitati, posebice koliko je doprinijela korona, a koliko već poznate bolesti? Hvala Vam na tom pitanju, ali javnost bi bila još zahvalnija na odgovoru na to pitanje.

Tagovi: veledrogerije, dug bolnica, Vili Beroš, andrej Plenković, Zdravko Marić, HUP-Koordinacija veledrogerija, Diana Percač, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
VISOKE VALUACIJE
Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
KOLUMNA - Valuacije su povijesno iznad prosjeka, jer su bile više u gotovo 150-godišnjoj povijesti tek na vrhuncu dot-com balona prije nešto više od 20 godina.
Njemačka produžila izvanredno stanje do rujna, odluku prate brojne kontroverze
KORONA I POLITIKA
Njemačka produžila izvanredno stanje do rujna, odluku prate brojne kontroverze
KOMENTAR - Teza koje su se dosjetili neki političari, naime, da katastrofe nema zato što su djelovale poduzete mjere, neodrživa je bez jasnog dokaza.
Capak postao i vođa navijača
NOVI BISER
Capak postao i vođa navijača
KOLUMNA - Navijanje uz epidemiološki prihvatljivi način, poruka je Krunoslava Capaka. Razmišljam o njegovoj preporuci i zamišljam ekipu kako proslavlja gol repke nježno se dotičući laktovima.
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
SANKCIJE
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
KOMENTAR - Diktator terorizira svoj narod. Zemlja napada svog susjeda. Režim radi na razvijanju nuklearnog oružja. To su uobičajene krize koje prijete miru, stabilnosti i nacionalnim interesima. Kako se njima suprotstaviti?
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka
ANALIZA
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka

ANALIZA - Transakcija je dobra vijest i za Hrvatsku, točnije za Rafineriju Rijeka jer sad više nema nikakve sumnje da će se realizirati najavljena velika ulaganja. Slovenija je prirodno tržište za Rafineriju Rijeka.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE