GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smrt koronavirusu, sloboda narodu

Smrt koronavirusu, sloboda narodu
POMAKNUTA STVARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2020 / 20:19
Autor: Adolf Bele
KOMENTAR - Situacija u kojoj se svijet nalazi zbog koronavirusa, doista je ozbiljna. U to nitko ne sumnja.

Nejasno je, međutim, kako najbrže i najbezbolnije izaći iz krize. Odgovor na ovo pitanje mogao bi biti prijedlog kako bi vlada i opozicija, jedne, iako ne i jedine, nama prijateljske zemlje, trebali ujediniti pamet, ako ona postoji. 

Radio Erevan, poznat po dugogodišnjoj vjerodostojnosti i popularnosti među slušateljima, prenosi informaciju visokog, neimenovanog izvora, da je grupa građana, nezadovoljna mjerama što ih trenutno poduzima Krizni stožer, pokrenula inicijativu za osnivanje pokreta koji bi predložio ublažavanje mjera ograničavanja slobode kretanja. Očekuje značajnu podršku javnosti, s obzirom na broj onih koji se ne pridržavaju odredaba Kriznog stožera. O namjerama pokreta najbolje govori već prihvaćena parola "Smrt koronavirusu - sloboda narodu!"

Ma koliko namjere pokreta bile ozbiljne, nejasno je zašto je misao vodilja njegovog djelovanja stavljena pod navodne znakove, pita se komentator Radio Erevana. S jedne strane, zaključuje on, ova činjenica bi mogla da značiti kako osnivači pokreta poštuju autorstvo onih koji su sličnu parolu uspješno koristili u nekim prošlim vremenima.

S druge pak strane, navodni se znaci mogu tumačiti i da će se članovi pokreta tek navodno, odnosno uvjetno, držati citirane parole. Uz sve to, postoji tumačenje kako ona najavljuje borbu za ustavna prava građana što garantiraju slobodu kretanja.

Bez obzira koliko bi nam izolacija i samoizolacija, te zabrana kretanja izvan mjesta boravka, osim u izuzetnim situacijama i posebne dozvole teško padali, spomenuta inicijativa je pretjerivanje koju ne bi trebalo podržati. Jer, vlastito zdravlje i zdravlje naših bližnjih, trebao bi nam biti prioritet. A to znači, da se u nekim situacijama ne bi trebalo držati Ustava kao pijan plota. Ako u Ustavu još ne postoji takva odredba, vladajući i opozicija bi mogli pokrenuti proceduru, da se ona uvrsti u ovaj temeljni dokument. U ovom je trenutku ipak nabolje držati se uputa Kriznog stožera.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus, Radio Erevan
PROČITAJ I OVO
Klaunovi vode korona cirkus
DILETANTIZAM
Klaunovi vode korona cirkus
KOLUMNA - Diletanti iz WHO-a su širom otvorili vrata ''teoretičarima zavjere''. Sada možemo očekivati kaos u eteru jer sve će biti istina i sve će biti laž.
Infrastruktura, energetika i turizam ostaju glavne točke kinesko-hrvatske suradnje
HRVATSKA-KINA
Infrastruktura, energetika i turizam ostaju glavne točke kinesko-hrvatske suradnje
KOMENTAR -  Hrvatska ima značajno mjesto u kineskim inicijativama, poput formata 16+1, i zbog svog strateškog položaja zemlje poveznice između Mediterana, središnje Europe i zapadnog Balkana.
Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
POLITIKA I BIZNIS
Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
KOLUMNA - Dok analitičari svih struka žustro diskutiraju o tome hoće li novi zakon i mjere Bijele kuće dovesti do egzodusa američkih i drugih kompanija iz Hong Konga, treba se prisjetiti jednostavne ekonomske činjenice da biznis ne poznaje boje i ideologije.
Ukinimo Hrvatske šume
DEVASTACIJA I KRIMINAL
Ukinimo Hrvatske šume
KOLUMNA - Društvena vertikala pod imenom ''Zeleni odred'' već godinama upozorava na dobro uigranu mafiju koja devastira hrvatske šume pod izgovorom da sve rade po pravilima struke. I tako već pedeset godina.
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
U USPONU
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
KOLUMNA - Mongolija, zemlja potpuno okružena Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, s kojima intenzivno i ekonomski surađuje, od prvih dana nije baš bila u povoljnoj poziciji da spriječi širenje pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE