GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Žinić: Anatomija provincijalne bahatosti

Slučaj Žinić: Anatomija provincijalne bahatosti
NEDOPUSTIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2021 / 19:51
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Imovinske kartice nepresušan su izvor primjera maštovitosti, a ponekad i gluposti hrvatskih političara.

I to onih najviših koji su izglasali kako će, kada dođu na funkcije, narodu, biračima omogučiti uvid u njihovu imovinu kako bi ih uvjerili da svoj položaj neće iskoristiti da se obogate nego skromnim životom boriti se za njihov boljitak. Teško je nabrojiti sve "bisere" i kvadrate iz imovinskih kartica i pravdanja: Nismo znali, ispravit ćemo! Papir je i to podnosio ali stvarno stanje je ostajalo, onako skromno sa stajama apartmantskog tipa ili pečenjarama veličine srednjih restorana.

Najnoviji "biser" ispao je iz školjke u kojoj živi i radi župan sisačko-moslavački Ivo Žinić. I tako on, ili možda, kada se krene braniti, netko od njegovih priglupih kolega, napisa da živi u kući od 100 kvadratnih metara koju je stekao darovnim ugovorom. Šteta što imovinska kartica ne traži od podnositelja da navedu ime darovatelja i kako je to darovatelj stekao.

Davno je on uselio u tu kuću dok je ona, možda, još bila u vlasništvu nama nepoznatog stanovnika Banije. Stupa na snagu Država, otkupljuje tu kuću, daje je Žiniću u najam i on svaki mjesec počinje za taj najam odvajati od usta čak po stotinu kuna. I to trajaše čak osam godina, od 2000. do 2008. godine kada država raskida ugovor sa Žinićima. Prosječan građaninin, pošteni birač zatražio bi novi ugovor, možda pitao Državu ako je malo, da poveća najamninu, ali Žinić je taj čin shvatio na način da nema potrebe plaćati niti tih stotinu kuna najamnine jer ugovora više nema (za shvatiti je, plaća mu je tek nešto veća od 18 tisuća kuna).

Staro normalno, nastavio je živjeti u istoj kući. I dogurao, nakon silnih izmjena zakona i institucija Države koja regulira tu problematiku, do toga da je odluka o njegovom statusu u "darovanoj" kući u nadležnosti župana. Vidi vraga, pa on je župan. Možda onda stvarno postoji "darovni" ugovor između župana Ive Žinića i građanina Ive Žinića. Nije na odmet napomenuti kako je u svojoj bogatoj političkoj karijeri Ivo Žinić devedesetih godina radio u Središnjem uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Vjerujem da ćete se složiti da je kroz svoj dugogodišnji rad postao stručnjak za tu problematiku, i zaslužio ovaj "darak". A ja, pak, pokušavam vjerovati i to da bi "novo normalno" trebalo onemogućiti ovakve situacije.

P.S. Župane Žiniću kada sljedeći put krenete u obilazak razrušene Banovine posjetite i Baniju, jer i Vi živite u jednoj od "banijskih" kuća.

Tagovi: Ivo Žinić, imovinske kartice, Banija, Agencija za pravni promet nekretninama, Sisačko-moslavačka županija
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE