GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta

Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2023 / 08:28
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOMENTAR - Cijene europskih dionica posljednjih dana su bile pod pritiskom zbog poskupljenja osiguranja od rizika neplaćanja u njemačkoj Deutsche Bank te zbog najbrže kontrakcije proizvodnog sektora u posljednje tri godine u Europi.

Međutim, uslužni sektor je odigrao pozitivno s povećanjem aktivnosti na 53,9 bodova u ožujku u usporedbi s 50,9 bodova u veljači. Zaposlenost u europskom privatnom sektoru porasla je na najvišu razinu u osam mjeseci. Što se tiče cijena, inflacija cijena inputa pala je na najnižu razinu u gotovo dvije godine, ali je ostala znatno iznad povijesnih prosjeka. Njemačke kompanije bile su nešto manje optimistične u pogledu nadolazeće godine u odnosu na veljaču.

U isto vrijeme, središnje banke nastavljaju poduzimati mjere za obuzdavanje inflacije, pri čemu su središnje banke SAD-a, UK-a i Švicarske ovog tjedna podigle kamatne stope, nakon prošlotjednog povećanja Europske središnje banke.

Uz povećanu volatilnost na globalnim tržištima, dobro je usmjeriti pogled na alovensko tržište dionica, koje nudi dobru mjeru utočišta. U ovoj godini možemo očekivati trend povećanja isplate dividende kod kuće. Prvi vjesnik toga je Sava Re. Nadzorni odbor i uprava Save Re predlažu isplatu dividende od 1,60 eura po dionici. To iznosi ukupno 24,8 milijuna eura ili 36,3 posto neto dobiti grupe za 2022. Predložena dividenda predstavlja povećanje od 6,7 posto u usporedbi s isplaćenom dividendom za 2021. i predstavlja dividendni prinos od preko 6 posto.

Sava Re je lani, unatoč teškim uvjetima u okruženju, poslovala uspješno i bolje od plana te ostvarila neto dobit od 68,2 milijuna eura. Dobit je 10,4 posto manja u odnosu na 2021., ali i dalje 13,7 posto viša od planirane. U budućnosti možemo očekivati i druge objave o dobrim i povećanim dividendama ostalih tvrtki na slovenskom tržištu dionica koje su uključene u indeks SBI TOP. Riječ je o tvrtkama koje osim Save Re čine Krka, Luka Koper i NLB. Unatoč teškom prošlogodišnjem poslovanju, Petrol može pozitivno iznenaditi i dividendom.

Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore. Ujedno, Ljubljanska burza jedna je od najmanje zaduženih kako u regiji, tako i šire. To je još važnije u vremenima rastućih kamata, jer dioničarima ostavlja više novca na raspolaganju. Sve te značajke djeluju u sinergiji i doprinose rastu i stabilnosti slovenske burze, što je čini jednom od najzanimljivijih u regiji.

Što se perspektive poslovanja i sektorski usporedivih kompanija u inozemstvu, domaća burza također smatra jednom od najjeftinijih burzi, koja ujedno isplaćuje najveće dividende u zemlji. Ulaganje u dividendne dionice na domaćem slovenskom tržištu stoga je posebno privlačno za investitore koji traže stabilna dugoročna ulaganja s visokim dividendnim prinosom. To je vrlo zanimljivo u vrijeme visoke inflacije i kamatnih stopa.

Osim toga, ove su dionice obično manje volatilne od ostalih, što je važno za ulagače koji traže stabilna ulaganja. Naravno, ovdje uvijek postoji upozorenje da, iako je domaće burzovno tržište privlačno ulagačima, ulagači bi trebali biti svjesni nekih rizika poput domaćeg, europskog i globalnog gospodarskog okruženja, regulatornih, poreznih i geopolitičkih rizika.

Tagovi: Ljubljanska borza, Deutsche Bank, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
NIŽI TROŠKOVI FINANCIRANJA
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
ANALIZA - U SAD-u se ekonomija hladi samo zbog povećanja kamata. Podaci o realnom BDP-u za prvo tromjesečje 2024. revidirani su naniže na 1,3 posto, s početne procjene od 1,6 posto.
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
INVESTICIJE
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
ANALIZA - Jeste li se zapitali gdje investirati svoj novac u narednom periodu? Sigurno da je ovo velika dilema, i da je potrebno pažljivo proučiti sve opcije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE