GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovensko tržište dionica pobjeđuje globalnu konkurenciju, evo zašto

Slovensko tržište dionica pobjeđuje globalnu konkurenciju, evo zašto
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2021 / 08:39
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Za razliku od globalnih tržišta, glavni ljubljanski indeks SBITOP ovoga je tjedna imao bolji učinak s 2,6% (pozitivnim) prinosom.

Rezultati NLB Grupe i Cinkarne Celje za prvo tromjesečje objavljeni prethodnog tjedna također su pridonijeli boljim performansama domaćeg tržišta ovog tjedna. Obje tvrtke zabilježile su rast prodaje i dobiti u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Prvo tromjesečje bilo je vrlo uspješno za NLB Grupu.

Nedavna akvizicija srbijanske Komercijalne banke dala je ključni doprinos visokom rastu prihoda. Neto prihod od kamata iznosio je 97,5 milijuna eura i porastao je za 26 posto. Grupa Komercijalne banke tome je pridonijela 24 milijuna eura. Bez ove kupnje neto prihod od kamata bio bi niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tako je NLB Grupa ostvarila dobit od 64,6 milijuna eura, što je za 46,3 milijuna eura više nego lani. Nakon objave uspješnog rezultata, dionice NLB-a porasle su za gotovo sedam posto sredinom trgovanja, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

U prvom tromjesečju 2021. godine Cinkarna Celje povećala je prihode za pet posto, a izvoz za šest posto na godišnjoj razini, dok su uspjeli povećati neto dobit tvrtke za osam posto na 7,4 milijuna eura. Prema menadžmentu iz tromjesečnog izvješća, na rast prodaje utjecala je povoljna potražnja na svim tržištima. Nekonkurentnost azijskih dobavljača uspostavila je povoljan trend prodaje na europskom tržištu pigmenata, gdje je ponuda tijesna, a potražnja robusna.

U neživotnim osiguranjima, tradicionalno jaka Sava grupa za reosiguranje (Sava Re) uspjela je značajno povećati prihode u segmentu životnih osiguranja na domaćem tržištu stjecanjem Vita prošle godine. U prvom kvartalu ove godine Sava Re je uspjela povećati prihode u ovom segmentu za 132 posto na godišnjoj razini, sa 19,7 milijuna eura u prvom tromjesečju prošle godine na 45,1 milijuna eura u prvom kvartalu ove godine. U prvom tromjesečju ove godine Sava Re je ostvarila neto dobit od 23,5 milijuna eura, što je 128 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ili 44,3 posto plana za 2021. Rast dobiti tvrtke pripisuje se prošlim akvizicijama i pozitivan razvoj svih poslovnih segmenata. Grupa je prikupila 215,2 milijuna eura bruto premije ili devet posto više nego lani.

Cijena dionica Save Re porasla je u četvrtak na trgovanju 5,6 posto nakon najave izvrsnog rezultata, a ove godine 25 posto. Unatoč ovom porastu cijena, cijena dionice i dalje je podcijenjena u usporedbi s prosjekom stranih usporedivih tvrtki. Medijan omjera između tržišne cijene i knjigovodstvene vrijednosti Save Re je 0,80, a medijan usporedive grupe poduzeća 1,01 (knjigovodstvena cijena dionice iznosi 30,77 EUR). Za ovu godinu Sava Re očekuje poslovne prihode u iznosu od 685 milijuna eura (prošle godine 675 milijuna eura), s neto dobiti od najmanje 53 milijuna eura.

Dioničari će o dividendi odlučiti u utorak, 25. svibnja. Uprava i nadzornici predlažu bruto dividendu od 0,85 eura po dionici, što je 23,4 posto neto dobiti Grupe za 2020. Stopa kapitalizacije na razini Sava osiguravajuće grupe u razdoblju 2020. - 2022. bit će između 180 i 220 posto koeficijenta solventnosti, tj. optimalne razine kapitala. Iz ovoga možemo zaključiti da će Sava Re u budućnosti moći nastaviti sa svojom „tradicionalnom“ politikom dividendi, povlačenjem rizika koje predstavlja pandemija. To znači povećanje dividende u prosjeku za 10 posto godišnje, gdje isplata dividende predstavlja između 35 i 45 posto neto dobiti Grupe Sava osiguranje.

Slovensko tržište dionica, temeljeno na vrlo dobrim poslovnim rezultatima tvrtki uključenih u domaći dionički SBITOP indeks, ove je godine zabilježilo veći rast cijena u odnosu na druga globalna tržišta dionica. Unatoč rastu domaćih cijena dionica, s obzirom na postignutu i očekivanu buduću profitabilnost, one u prosjeku ostaju podcijenjene u usporedbi s inozemnim usporedivim tvrtkama i sada se mogu uključiti u potencijalno zanimljiva ulaganja za vrijeme većih inflacijskih očekivanja.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBITOP, Sava Re, NLB Grupa, Cinkarna, tržište kapitala, inflacija
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE