GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjećanje na 11. rujna: Dan kad je Amerika prestala postojati kao globalna sila

Sjećanje na 11. rujna: Dan kad je Amerika prestala postojati kao globalna sila
DOGAĐAJ KOJI JE PROMIJENIO SVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2021 / 07:54
Autor: Ines Pohl, Deutsche Welle
KOMENTAR - Teroristički napad pogodio je Ameriku u srce. Na više načina. Napad ovakvih razmjera nikada se prije nije dogodio na američkom tlu. Ne samo u pogledu broja poginulih i ozlijeđenih, nego i zbog preciznosti kojom su teroristi u roku od sat vremena uništili simbole gospodarske i vojne nadmoći u svijetu.

Vjerojatno samo zahvaljujući nekolicini hrabrih putnika, četvrti zrakoplov nakon Svjetskog trgovačkog centra i Pentagona nije mogao završiti svoj kobni let u Bijeloj kući ili na Kapitolu.

Danas, 20 godina kasnije, šok, egzistencijalni potres bio bi gotovo zaboravljen. U svakom slučaju za one koji su mlađi od 30 godina i jedva da imaju ikakva neposredna sjećanja na taj dan i dane koji su uslijedili. A i za mnoge druge Amerikance koji žive daleko od New Yorka ili Washingtona ti događaji su postali prošlost.

Sigurnosne mjere opreza u zračnim lukama vjerojatno i dalje živciraju, ali navikli ste se na duže redove, dobrovoljno izuvate cipele i također ste spremni platiti četiri dolara za bocu vode iza sigurnosne provjere.

To ni ova dvadeseta godišnjica napada vjerojatno ne bi puno promijenila. Da predsjednik Joe Biden nije povlačenje iz Afganistana povezao s tim kobnim datumom. On je 11. rujna nazvao danom na koji bi svi američki vojnici definitivno trebali napustili Afganistan. Vjerojatno kako bi naznačio da je misija uspješno završena.

S obzirom na trenutne slike iz Kabula, teško je govoriti o vanjskopolitičkom uspjehu. I na domaćem terenu, rasprava o tome kako se nositi s izbjeglicama iz Afganistana potaknula je oživljavanje islamofobije iz prvih nekoliko godina nakon napada. Čini se da se muslimane ponovo pretvara u političke igračke u prljavoj izbornoj kampanji. Dvadesetogodišnje slike horora koristit će se upravo u tu svrhu.

Kako bi razumjeli sadašnjost, često je korisno baciti pogled na prošlost. U rujnu 2001. George W. Bush bio je u prvoj godini predsjedničkog mandata. Dobio je veliki pljesak zbog najave da će svim sredstvima loviti organizatora terorističkih napada Osamu bin Ladena.

Tokom godina milijarde su se slijevale u takozvanu borbu protiv terorizma, a tajne službe i vojska su dodatno naoružane. Prihvaćen je narativ da se SAD-u prijeti izvana i da se mora učiniti sve da se ta prijetnja jednom zauvijek okonča.

No, sa svakom godinom kako su slike srušenih kula blijedile, smanjivala se i spremnost da se žrtvuje više ljudskih života i potroši milijarde na ratove za koje se činilo da nikad neće završiti. Politička elita se tako našla u zamci. Kako bi se opravdali ratovi, barem nakon ubojstva Osame bin Ladena u Pakistanu 2011., više se nije kao argument mogla koristiti borba protiv terorističkih mreža.

I tako je sve više u fokusu bila potpora demokratskim snagama. Sa ciljem pretvaranja Afganistana u državu sa zapadnim oblikom državne vlasti. Kao već ranije u Vijetnamu, podleglo su zabludi da se može eksportirati vlastiti politički sustav i tako zaštititi svijet od komunizma, ekstremizma i terorizma.

Ovaj san je gotov. Joe Biden ne ostavlja nikakve sumnje da SAD svoje vanjskopolitičke aktivnosti podvrgava isključivo interesima svoje zemlje. Američki vojni angažman dodatno će se smanjiti. Predsjednik Biden posvetit će se domaćim političkim potrebama, poput poboljšanja infrastrukture i borbe protiv klimatske katastrofe.

Što se tiče vanjske politike, doista je važno samo jedno pitanje: borba za moć s Kinom. U Siriji su Amerikanci već prepustili teren Rusiji, i u Libiji je ta zemlja suzdržana. Čak se ni Izrael ne želi više oslanjati na SAD i širi svoje odnose s arapskim državama. Koliko će trajati ti savezi je upitno. Mnogi stručnjaci strahuju da će se sve manje ustručavati od vojnih napada što se SAD više povlači igre.

Dvadeset godina nakon terorističkih napada, urušeni tornjevi Svjetskog trgovačkog centra postali su simbol nestanka dugogodišnjeg svjetskog policajca SAD-a. I znak upozorenja da će morati postojati novi savezi ako je cilj spriječiti antidemokratske sile u popunjavanju vakuuma, koji nastaje i koji je djelomice već postoji.

Tagovi: 11. rujna, George W. Bush, Afganistan, talibani, Osama bin Laden, NR Kina, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
DOBRA GODINA
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
ANALIZA - Uspješna sezona izvještavanja o poslovnim rezultatima SBITOP kompanija je iza nas. Dividendni prinos tradicionalno je visok na slovenskom tržištu, gdje poduzeća imaju vrlo stabilnu i dugoročnu politiku dividendi.
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
MINI POBUNA
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
KOMENTAR - U Kini već nekoliko desetljeća nije bilo tako velikih prosvjeda kao proteklih dana. Na meti kritika je državni i partijski šef Xi Jinping.
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KAMATNE STOPE I TRŽIŠTE
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KOLUMNA - Prosvjedi u Kini negativno su utjecali i na zapadne burze koje su se jesenas snažno oporavile, ali treba biti spreman na nove padove, a možda i na ponavljanje scenarija od prije dva desetljeća.
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
KOLUMNA - Ovo razdoblje obilježit će više kamatne stope, vjerojatne niže cijene nekretnina te niže cijene ostalih klasa ulaganja, uz solidno tržište rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE