GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjajna izvedba slovenskog tržišta kapitala na početku 2023.

Sjajna izvedba slovenskog tržišta kapitala na početku 2023.
U SVJETSKOM VRHU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2023 / 08:15
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Na svjetskim tržištima dionica travanj je protekao u nadama da će američka središnja banka (Fed) uskoro prekinuti agresivno zaoštravanje monetarne politike, čemu su pridonijeli nedavni bankovni problemi u SAD-u i Europi.

Iako se to dogodilo tako brzo, svjetska su tržišta sinkrono ojačala, a Ljubljanska burza nije bila iznimka. Ljubljanska burza ove je godine ojačala 18 posto, dok je središnji američki indeks S&P500 dobio "samo" 3,2 posto, preračunato u eurima. Slovenski indeks SBITOP u dosadašnjem dijelu godine imao je bolje rezultate od većine europskih burzovnih indeksa.

Na slovenskom tržištu nedavno smo u razdoblju objave godišnjih izvješća velikih domaćih burzovnih društava i prijedloga visine dividende. Prvo smo svjedočili prijedlozima dividende Krke, Save Re i Triglava. Za prva dva su predložene dividende nominalno veće nego prošle godine, dok je za Triglav prijedlog u skladu s njihovom dugogodišnjom politikom dividendi. Uvrštene dividende domaćih burzovnih društava predstavljaju povrat od približno šest posto na trenutne cijene dionica. Još veći dividendni prinos mogu očekivati od NLB-a, gdje najavljuju isplatu od 5,5 eura po dionici, što prema burzovnom tečaju u trenutku pisanja teksta znači dividendni prinos veći od 7,8%. Primjerice, NLB je nedavno poboljšao svoje poslovne prognoze za 2025. godinu.

Pozitivno je iznenadio i Petrol s dividendom koju će isplatiti u iznosu od 0,7 eura po dionici, unatoč teškoj 2022. godini koju su obilježile neke od prošlogodišnjih odluka Vlade. Za ovu godinu planiraju 117,1 milijun eura čiste dobiti, odnosno 2,81 euro po dionici, što znači da već iduće godine (i idućih godina) možemo očekivati znatno poboljšanu dividendu, koja uz trenutnu cijenu dionice na tržištu, znači atraktivan dugoročni prinos od dividende.

Luka Koper, koja je prošle godine imala iznimnu poslovnu godinu, najavila je dividendu od 2,5 eura po dionici, što je poduprlo visok rast cijene dionice. Uz trenutnu cijenu dionice od 28,7 eura, to znači 8,7% dividendnog prinosa za ovu godinu.

Inače, nije dobro da tvrtke čijim se dionicama trguje na tržištu negativno iznenade dioničare promjenom politike dividende. Osim svojih usluga i/ili proizvoda, uvršteno društvo prodaje i svoje udjele jer, uostalom, želi ostvariti što bolje uvjete za financiranje svog poslovanja na tržištu. Zanemarimo li porezni aspekt, možemo reći da ako tvrtka posluje stabilno, malo je zadužena i nalazi se u „tradicionalnijem“ sektoru gospodarstva, ispravno je isplatiti novac dioničarima kroz što veću dividendu, posebno u vrijeme veće inflacije.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE