GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica

Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2024 / 08:47
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.

NLB se ove godine ističe s povratom od 35,88% i iznimno niskim trenutnim P/E omjerom čak manjim od pet, što ukazuje na vrlo atraktivnu procjenu, čak i prema svjetskim standardima.

Telekom Slovenije (s isplatom dividende) i Petrol također su imali visoke prinose od 22,7 odnosno 22,32 posto i imaju trenutne P/E omjere ispod deset, dok je Sava osiguranje grupa (Sava Re) imala prinos od 21,43 posto i P/E. omjer sedam. Cinkarna Celje (s isplatom dividende) i Krka ostvarile su prinose oko 19, Luka Koper 11,46 posto uz P/E omjer devet.

U usporedbi s globalnim Bloomberg World indeksom s P/E omjerom od 20,8, domaće tržište dionica, gdje SBITOP P/E indeks ima omjer osam, nudi atraktivne investicijske prilike s nižim procjenama te stabilno i profitabilno poslovanje, privlačeći i domaće i stranim ulagačima koji traže stabilnost i profitabilnost uz manji financijski rizik

Ove godine SBITOP se može pohvaliti rastom od 20%, računajući i isplatu dividende, što je bilo dosta izvanredno u usporedbi s manje izraženim rastom drugih svjetskih tržišta, poput Nasdaqa i S&P 500 s oko 12% (mjereno u eurima) i njemački DAX s deset posto.

Uz manju likvidnost, između ostalog, sektorski sastav utječe na nižu cijenu domaćeg indeksa, jer u njemu, primjerice, nema tvrtki iz tehnološkog sektora, koje imaju visoka očitanja P/E pokazatelja na globalnim tržištima. . Niže cijene dionica kompanija iz indeksa SBITOP u odnosu na njemački DAX znače da domaći indeks dionica ima značajno veći očekivani dividendni prinos. To za SBITOP, prema podacima Bloomberga, trenutno iznosi 7,2 posto, dok njemački DAX ima očekivani dividendni prinos od tri posto.

Tržišta dionica trenutačno su u stabilnom stanju budući da je inflacija umjerena, zaposlenost je visoka, tvrtke su profitabilne, a niže kamatne stope obećavaju povoljnije financijske uvjete za tvrtke i pojedince, što će nastaviti koristiti dionicama. Europska središnja banka (ECB) već je prošli tjedan snizila ključne kamatne stope za 25 baznih bodova.

U vrijeme visokih kamata domaćim je tvrtkama vrlo dobro da se ne zadužuju preskupo, a dobro je da su tvrtke domaćeg burzovnog indeksa nisko zadužene. Međutim, nije svugdje tako. Mnoge europske tvrtke suočavaju se s poteškoćama u refinanciranju, budući da mnogi zajmovi s niskim kamatama zaključani tijekom kvantitativnog popuštanja između 2015. i 2018. dospijevaju 2024. i 2025. ECB je svakako svjestan opasnosti predugog držanja visokih kamatnih stopa. Tako da ove godine možemo očekivati daljnje snižavanje kamata u Europi, ali iu SAD-u. To će pak povećati tečajeve burze.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, NLB, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
OGROMNA PREDNOST
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
KOLUMNA - Wall Street je optimistično ušao u drugu polovicu godine, a najnovije izjave Jeromea Powella daju nadu da Fed pobjeđuje u borbi protiv inflacije.
Francuski izbori tresu tržišta
POVEĆANA NERVOZA
Francuski izbori tresu tržišta
KOLUMNA - Indeksi na njujorškim burzama u prošlom su tjednu ostali nepromijenjeni, a u idućem se tjednu očekuju veća uzbuđenja, što se odnosi i na europska tržišta koja bi mogla biti uzdrmana ishodom prijevremenih francuskih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE