GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Simbolika europske zastave

Simbolika europske zastave
POLITIKA I SIMBOLI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2017 / 09:00
Autor: Velimir Šonje, Ekonomski lab
KOMENTAR - Dok su se dva mala naroda s europske periferije proteklog tjedna natezala oko presude arbitraže čiji je proces donošenja bio teško korumpiran (pristojnije: kompromitiran), svijet se bavio smrću jednog velikog državnika, jednom fotografijom, letovima u svemir i već pomalo dosadnom težnjom američkog predsjednika ka protekcionizmu.

Svi su izvijestili da je umro Helmut Kohl, njemački kancelar 1982.-1998. Epitet vjerojatno najvećeg europskog političara nakon Drugog svjetskog rata zaslužuje čovjek koji je vodio najvažniju europsku državu kroz razdoblje stvaranja moderne Europske unije (koje je okrunjeno Sporazumom iz Maastrichta 1992.), pada komunizma i ujedinjenja Njemačke.

Kohl je i za nas bio najveći. Tko zna kako bi se odvijali politički i ratni procesi ranih devedesetih da su ostali u rukama povijesnih marginalaca poput de Michelisa i lorda Owena, i da vlast u Berlinu u to vrijeme nije čvrsto držao liberalno-konzervativni dvojac Genscher-Kohl.

U smrti Helmuta Kohla najvažnija je simbolika zastave. Nakon ozbiljnih peripetija s osebujnom udovicom koja je željela da govor na sprovodu održi otac suspektnog koncepta neliberalne demokracije Viktor Orban (zbog čega bi se bivši kancelar sigurno “okrenuo u grobu”), Kohl je pokopan bez njemačke zastave, samo s europskom plavom sa zvijezdama na lijesu.

Balkancu zadojenom provincijalnim nacionalizmom neshvatljivo: gdje je njemačka zastava?! Pravom nacionalistu prirodno. Politički put Helmuta Kohla predstavlja svjedočanstvo kako se nacionalni ciljevi mogu trajno ostvariti (samo) kroz suradnje i integraciju. To je poruka koju treba ponoviti povodom prekjučerašnje četvrte godišnjice ulaska Hrvatske u EU.

Netko opterećen poviješću i načinom razmišljanja koji simbolizira igra nulte sume pomislit će da je kompatibilnost nacionalnog i internacionalnog rezervirana za velike narode koji upravljaju međunarodnim procesima (Europa je postala Njemačka?). Takav se isprva neće čuditi fascinantnoj simbolici Macronove predsjedničke fotografije na kojoj su dvije zastave – nacionalna i europska – ponovo bile u glavnoj ulozi. Međutim, nakon dubljeg promišljanja, zapitat će se, kako to da velik narod poput Francuza pristaje na njemačku EU?

Dakle, na Macronovoj predsjedničkoj fotografiji jednaku važnost imaju francuska i europska zastava. To je presedan i simbol duha vremena, ali prije svega poruka drugoj strani koja je doživjela težak poraz u izbornom natjecanju, a koja je kroz nacionalizam, autarkiju i koketiranje s Rusijom pokušala nagristi temelje Europe u srcu Pariza. Čitanje simbolike scene na kojoj se osim pobjede, otvorenosti i ravnoteže nacionalnog i internacionalnog može pronaći još mnogo toga, vjerojatno će ući u povijest političkih foto portreta. Link vodi na sjajan prikaz bitnih elemenata slike, čija je ključna simbolika Europa u kojoj nema dominacije jedne sastavnice.

https://arhivanalitika.hr/blog/simbolika-europske-zastave-osvrt-na-prosli-i-uvod-u-novi-tjedan/

Tagovi: europska zastava, Europska unija, Helmut Kohl, Emmanuel Macron
PROČITAJ I OVO
Gdje su nestale pare?
KORUPCIJA
Gdje su nestale pare?
KOLUMNA - Sanader je optužen, višak imovine mu je otuđen, a kofere je pojela maca. Jako gladna maca. Možda ih jednom pronađemo kao arheološki artefakt na nekoj hrvatskoj arheološkoj iskopini negdje u, recimo, Kozarčevoj. Tko zna.
Dionice američkih banaka na meti kupaca
OPTIMIZAM
Dionice američkih banaka na meti kupaca
KOLUMNA - Prošle su godine bankari formirali milijarde rezerviranja jer su očekivali da će se broj loših kredita naglo povećati. To se nije dogodilo, pa je zarada sada izuzetna.
Inflacija neće tako skoro nestati, financiranje duga bit će sve skuplje
TRŽIŠTA
Inflacija neće tako skoro nestati, financiranje duga bit će sve skuplje
KOLUMNA - U prvoj polovici listopada ušli smo u sezonu objavljivanja poslovnih rezultata za treće tromjesečje ove godine.
Zaštita osobnih podataka i društvene mreže
PODACI
Zaštita osobnih podataka i društvene mreže
KOLUMNA - Većina korisnika zna malo ili gotovo ništa o privatnosti na društvenim mrežama, pa se zaprepaste činjenicom da sve što su ikad napisali na internetu negdje ostaje pohranjeno ili da sadržaj koji izbrišu može i dalje postojati u pričuvnim kopijama.
I dalje vrijedi staro pravilo: Kupuj kad je jeftino
TRŽIŠTE KAPITALA
I dalje vrijedi staro pravilo: Kupuj kad je jeftino
KOLUMNA - Analitičari Barclaysa napominju da stagflacija nije vrlo vjerojatna i da su dionice i dalje atraktivnije od obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE