GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sicilija radi, HTZ-ovi uhljebi spavaju

Sicilija radi, HTZ-ovi uhljebi spavaju
USUSRET SEZONI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2020 / 21:05
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Ministar turizma Gari Cappelli danas je razgovarao s ministrima turizma EU. Razgovarali su i razgovarali, mislili i mislili i dosjetili se!

Baltazari turizma izdavat će ''putovnicu Covid-19''. Naravno, nemušta komunikacija birokratske neinventivne politike svela se na ''mi moramo – mi trebamo'', ''turizam je važan'' te su se dotakli vaučera. Vaučer je, zapravo, odlična ideja Sicilije da se pridobije turiste na povratak u zemlju koja je shrvana koronavirusom.

Shrvane su sve zemlje, no, umjesto da jadikuju nad svojom sudbinom, Sicilijanci poduzimaju sve moguće i dostupne načine kojima bi vratili stare i privoljeli nove goste na dolazak u južne krajeve Italije koja je bila manje zahvaćena pandemijom. Paketi koje su osmislili uključuje i vaučer kako bi turistima omogućili vraćanje polovice cijene avionske karte ako odluče odmor provesti na otoku. Uz to, mještani će im nadoknaditi jednu od tri noći, besplatno će posjetiti tamošnje muzeje i arheološka nalazišta itd., odlučila je tamošnja regionalna vlada i za te namjene izdvojila 50 milijuna eura.

Što rade naše turističke zajednice, ministar i vlada? Čekaju. Čekaju da Plenković dogovori ''primopredaju'' 50.000 Čeha za ljetovanje u Hrvatskoj. Već sami dogovor ministara EU o načinu sigurnog putovanja i turističkog koridora upozoravaju na to da će dio Jadrana biti turistički ''navodnjavan'' dok će mnoge destinacije ostati ''suhe'' s gostima. Realno, postavlja se pitanje i ponude nama uvijek konkurentnih zemalja Grčke, Turske, Egipta, Tunisa koji imaju mogućnost osmišljavanja povoljnijih turističkih pozivnica i paketa.

Dok HTZ hibernira, mnogi mali iznajmljivači već sad grcaju u dugovima jer im je turizam jedini izvor prihoda. Vlada će pod hitno morati otvoriti lisnicu za spašavanje hrvatskog turizma i iznaći rješenja za stimulaciju nižih cijena ponude, osiguranje medicinskih potrepština za poštovanje nametnutih mjera zaštite, za snažnije plasiranje hrvatskog obiteljskog turizma u svijetu, jer, kako smo već pisali, mnogi iznajmljivači iznajmljuju cijelu kuću obitelji pa je tako kontakt sveden na minimalno, a po odlasku se može lakše i detaljnije dezinficirati kuća, apartman i sl. Odnedavno i Zagreb je bitan faktor u hrvatskom turizmu jer on ima cjelogodišnju ponudu.

Već sad nas hvata strava kad vidimo kako Zagrepčani hodaju od Britanskog trga do Jurišićeve riskirajući živu glavu da im ne padne neki crijep, dimnjak ili žbuka na glavu. Kako bi tek bilo da nam stignu gosti iz Koreje ili Kine te im ponudimo adrenalinski turizam razgledavanjem u potresu stradalih kuća. Zagrepčani pogođeni elementarnom nepogodom više ne vide kraja svojim problemima koji se svakodnevno množe. Što vidi Bandić? Vjerojatno još koji vrijedan mramorni ''WC''.

Novci se nemilice troše, a Zagreb postaje i ostaje? Opasno mjesto za Zagrepčane i njihove turiste.

Stupidna inicijativa da nas gosti ''posjećuju'' virtualno jest privlačna poput proslave rođendana gdje vam tortu serviraju u New Yorku, a na svjećice pušete iz Zagreba. Ne osmislimo li ubrzo nešto pametnije od Baltazarskih mudraca, uskoro bismo mogli imati turističku sezonu kao u Sjevernoj Koreji s istovjetno ''propusnim'' granicama i putovnicama koje više segregiraju i plaše nego što jamče ugodan odmor u Hrvatskoj ''kakva više nikada neće biti.''

Tagovi: hrvatski turizam, Hrvatska turistička zajednica, Gari Cappelli, Sicilija, koronavirus u Italiji, Italija, Milan Bandić, potres u Zagrebu, kineski turisti, korejski turisti
PROČITAJ I OVO
Krešimir Butković: Kako sam pobijedio koronu
NEMA PREDAJE
Krešimir Butković: Kako sam pobijedio koronu
KOLUMNA - Ne znam kakva je statistika za kvadriplegičare. Svjestan sam da smo u emocionalno zakinutom izvješću Stožera tata i ja razmješteni u različite rubrike. Moja, izliječen, on na popisu umrlih.
Krivokapić pred nemogućom misijom
ISKUŠENJA
Krivokapić pred nemogućom misijom
KOMENTAR - Zašto bi to sebi netko napravio? Zdravko Krivokapić, koji je upravo izabran za premijera, mogao bi u šezdeset i trećoj godini čekati na mirovinu.
Austrijski šamar Angeli Merkel
DILEME
Austrijski šamar Angeli Merkel
KOLUMNA - Skijanje generira oko četiri posto austrijskog BDP-a, prema podacima ING-a. Usporedbe radi, njemačka auto industrija čini oko pet posto tamošnjeg BDP-a.
Ratovi budućnosti vodit će se zbog baterija za električne automobile
PREDVIĐANJA
Ratovi budućnosti vodit će se zbog baterija za električne automobile
ANALIZA - Divovska nova bogatstva zaradit će se narednih godina i desetljeća proizvodnjom superbaterija, stvaranjem električnih vozila i rudarenjem metala i minerala potrebnih za njih.
Ovakvog burzovnog optimizma nije bilo još od 1987.
OPTIMIZAM
Ovakvog burzovnog optimizma nije bilo još od 1987.
ANALIZA - Investitori u razvijenim gospodarstvima bili su donedavno opterećni koronakrizom, ali sada vide svjetlo na kraju tunela sa sve pouzdanijim cjepivima. Uvjereni su u snažan gospodarski oporavak 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE