GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šaolin je ponovo napao

Šaolin je ponovo napao
BRENDIRANJE ŠAOLINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 19:31
Autor: Branimir Vidmarović
KOLUMNA - Šaolinski kungfu čuven je po svojim legendarnim, često visoko teatraliziranim te filmski mitologiziranim stilovima borbe. Stilovi tigra, leoparda, ždralova i zmija – sve to odlično i humoristično uokvireno u filmovima o Kung fu pandi.

No šaolinska škola u svom repertoaru ima jedan nadasve unikalan i snažan borbeni stil koji nikada ne biste očekivali vidjeti u tom poznatom budističkom samostanu podno planine Song. Riječ je o stilu intelektualnog vlasništva koji kombinira drevnu tehniku tužbe u kombinaciji s podstilom šake gnjevnog advokata i božanstvenom stranačkom protekcijom.

Naime, Šaolin je ponovo napao. Ovaj puta se na meti našla odjevna kompanija Semir koju je službeni Šaolinski hram optužio za krađu intelektualnog vlasništva. Kompanija je prošlog mjeseca na tržište izbacila liniju dječje odjeće na kojoj piše „Šaolinski kungfu“. Hram je promptno reagirao.

Nevjerojatno, ali istinito. Kolijevka čuvenog borbenog stila i kuća budističkog mira je registrirala 666 zaštitnih znakova. Idejni kreator registracijske aktivnosti je kontroverzni načelnik samostana, Uzoriti Shi Yongxin.

Kod nas je gotovo nepoznata ta povijest. Shi je još u 1990-ma odlučio registrirati Šaolin kao brend zbog sukoba sa nekim proizvođačem tzv. Šaolinskih kobasa. Pod budnim biznis-okom Shija, Šaolin se iz mjesta molitve i harmonije duha i tijela pretvorio u Green gold centar sa svojom prodajom hrane, lijekova, sektorom građevine, konzaltinga i šou-biznisa. Shi je s televizijskim kanalima dogovarao emisije poput Američkog idola te kreirao kung fu aplikacije i edukacijske materijale. Optuživalo ga se za korupciju, organizaciju prostitucije i napastovanja.

Nijedna optužba nije ozbiljno razmotrena; Shi ima prisne veze s vrhom Komunističke partije, a upoznao je Mandelu, englesku kraljicu i druge poznate osobe. Zna se da ljubi skupe darove. Shi je u devedesetima očistio Šaolin od štandova sa suvenirima, drangulijama, pićima te ringišpilima. Lokalni stanovnici su ga zbog toga počeli mrziti, no Shijeva moć i utjecaj su samo jačali. U jednom trenutku je čak i lokalna vlada pokušala oduzeti Šaolinu dio kolača: htjeli su zabraniti samostanu samostalnu politiku formiranja cijena i odobrili projekt izgradnje konkurentskog hrama. Shi je preko Pekinga uništio i jedno, i drugo. U narodu Shija nazivaju „MBA redovnikom“ i „šaolinskim CEO“.

Iako u Kini mnoge kompanije pokušavaju u svojoj prodaji iskoristiti lokalne nacionalne parkove i povijesne spomenike, Šaolin ljubomorno čuva svoje blago. Prema riječima uprave samostana, kompanija Semir nije ishodovala službenu dozvolu samostana za korištenje riječi Šaolinski kungfu.

Dok su mnogi Kinezi zgroženi komercijalizacijom Šaolina i Shijevim uzurpiranjem imena i nasljeđa, drugi u tome vide legitimnu praksu: „ako Disney dobro štiti svoje proizvode i simbole, zašto ne bi mogao i Šaolin?“

Tagovi: šaolini, šaolinski kungfu, Shi Yongxin, Komunistička partija Kine, Kung-fu panda,
PROČITAJ I OVO
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
NEPOVJERENJE U VLADU
Građani su ogorčeni zbog neuspješne države
KOLUMNA - Podrška većine građana strašnom činu rastrojenog mladića na Markovu trgu nije iz razloga što vole i podržavaju nasilje već zato što se osjećaju prevarenima za svo ovo vrijeme demokracije u kojoj smo od potencijalne Švicarske postali impotentnom Hrvatskom.
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
PUCNJI NA MARKOVU TRGU
Rastrojeni pojedinci, bolesno društvo
KOLUMNA - Hrvatska je u psihozi, a niti političari niti mediji ne pomažu rastrojenoj naciji.
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KAKO DALJE?
Kružno gospodarstvo imperativ za održivi oporavak od koronakrize
KOLUMNA - Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje i koncepte dijeljenja, zakupa, ponovne upotrebe, popravka, obnavljanja te recikliranja postojećih materijala i proizvoda što je dulje moguće.
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
AZIJSKI TIGROVI
Država-tigar: Indonezija profitira od trgovinskog rata i privlači velike investitore
KOLUMNA - Kad stručnjaci analiziraju aktualne svjetske ekonomske trendove, njihov fokus uperen je velikim dijelom prema najdinamičnijoj regiji svijeta.
Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KAKO DO NOVCA?
Kulturhack, epizoda 1: Umetnost je rad (VIDEO)
KOLUMNA - Poslednjih godina sprovode se razna istraživanja o finansiranjima u kulturi i umetnosti, kao i prihodima koje umetnici ostvaruju svojim radom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE