GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samci iz uvoza

Samci iz uvoza
UVOZ RADNIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2021 / 20:09
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Uvezli smo na tisuće slabo obrazovanih muškaraca. Oni su naša radna snaga, naš kotač zamašnjak. Uz njih i 150.000 radnih mjesta, o kojima se zbori ko o ''Ukletom Holandezu'', Hrvatska će konačno doživjeti preporod i postati europski Dubai.

Kako smo u posljednjih tridesetak godina napredovali, u nas su ostali samo lumeni pa zbog toga u osnovnim i srednjim školama imamo poplavu odlikaša. Zato nam i ne trebaju akademski obrazovani građani već samci koji će puniti proračun i izvući Hrvate iz staračke krize.

Budući smo toliko inteligentni, samci stranci, možda će nam dodatno spustiti IQ, no pomoći će ionako brojnim hrvatskim samcima da pokrenu pozitivni trend nataliteta. Možda se nećemo okoristiti nekom boljom ''akademskom'' berbom, no barem ćemo dići brojke na one od prije trideset godina kad nas je bilo više od četiri milijuna.

Strah me je jedino da se budućim školarcima ne dogodi ono što se događalo nama u osamdesetima. Naime, tada si peticu mogao vidjeti samo u zadatku iz matematike, godini Seljačke bune, nekoj formuli iz kemije ili zadatku iz fizike i sl. Kad bi netko dobio petaka mislili smo da je pronašao sveti Gral svih školskih imenika.

Nažalost, trenutnu komociju i raspoloživost hrvatskog intelektualnog kadra, uništit će korpusi samaca zbog kojih bi se moglo, danas-sutra, opet prosvjedno hodati. Kod nas svi zbog nečeg hodaju, a ništa nam ne hoda. Budući da godinama pišemo o jadu i bijedi u kojoj će se naći nadolazeći umirovljenici, pitanje je koliko ''samaca-stranaca'' treba uvesti da bi se spasio ovaj naš dobro nagnuti penzionerski kruzer? Može li se napraviti plan uvoza-izvoza? Uostalom, koja nam je strategija izvoza radne snage? U nas nitko ne bi u zanat već bi svi htjeli imati ''vizitku'' gdje piše direktor, menadžer, PR strateg, modni savjetnik, ekspert za montiranje skela…

Kome dati svoje povjerenje pri uvozu? Na što baciti težište?

Situacija je kritična jer povećani broj novih hrvatskih građana iziskivat će i veću potražnju za nekretninama, a time će i cijena metra kvadratnog sukljati u nebo. Može se dogoditi pomanjkanje građevinskog zemljišta pa bi širenjem Zagreba mogla i Marija Bistrica postati dijelom Zagreba. Onda bi imali ''sukob interesa'' dvaju svetišta, onog u MB i onog od Kamenitih vrata. Kaos, a mi nepromišljeni. Zapravo, imamo nekretninski apsurd gdje je sve manje Hrvata, a sve veća potražnja za stanovima.

I da se opet vratimo na samce-strance.

Što kad te samce, ono, uhvati ''želja''? Morat ćemo pod hitno uvoziti žene, iz Azije, vjerojatno. Filipinke, jer to su tradicionalne žene, katolkinje pa ćemo uspješno održavati postotak katoličkih vjernika u popisu stanovništva pa makar izgubili hrvatski identitet. Ili da napravimo nepalski sustav poliandrije pa da Hrvaticama dopustimo da imaju po, recimo, pet muževa.

Nova pronatalitetna akcija išla bi pod sloganom: ''Žena, majka, matica!'' Pri davanju bračnih zavjeta, NKV samci-stranci'' zavjetovali bi se da će se buduća djeca registrirati kao Hrvati. Riješen problem i svi menadžeri. Barem za sada, jer sve to stoji ako je riječ o heteroseksualnim strancima. Ukoliko su gay, onda treba mijenjati taktiku, samo koju, pasivnu ili aktivnu od strane države koja ima u rukavu 150.000 radnih mjesta no čuva ih za crne dane koji su odavno već stigli.

Tagovi: uvoz radnika, uvoz radne snage, samci, samci stranci
PROČITAJ I OVO
Renesansa tehnološkog sektora
UZLET NASDAQA
Renesansa tehnološkog sektora
KOLUMNA - Iako je Apple svojim tromjesečnim rezultatima razočarao analitičare (prihodi pali za 5%), slično Alphabet i Amazon, tehnološki sektor u SAD-u ove godine doživljava pravu renesansu.
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE