GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samci iz uvoza

Samci iz uvoza
UVOZ RADNIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2021 / 20:09
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Uvezli smo na tisuće slabo obrazovanih muškaraca. Oni su naša radna snaga, naš kotač zamašnjak. Uz njih i 150.000 radnih mjesta, o kojima se zbori ko o ''Ukletom Holandezu'', Hrvatska će konačno doživjeti preporod i postati europski Dubai.

Kako smo u posljednjih tridesetak godina napredovali, u nas su ostali samo lumeni pa zbog toga u osnovnim i srednjim školama imamo poplavu odlikaša. Zato nam i ne trebaju akademski obrazovani građani već samci koji će puniti proračun i izvući Hrvate iz staračke krize.

Budući smo toliko inteligentni, samci stranci, možda će nam dodatno spustiti IQ, no pomoći će ionako brojnim hrvatskim samcima da pokrenu pozitivni trend nataliteta. Možda se nećemo okoristiti nekom boljom ''akademskom'' berbom, no barem ćemo dići brojke na one od prije trideset godina kad nas je bilo više od četiri milijuna.

Strah me je jedino da se budućim školarcima ne dogodi ono što se događalo nama u osamdesetima. Naime, tada si peticu mogao vidjeti samo u zadatku iz matematike, godini Seljačke bune, nekoj formuli iz kemije ili zadatku iz fizike i sl. Kad bi netko dobio petaka mislili smo da je pronašao sveti Gral svih školskih imenika.

Nažalost, trenutnu komociju i raspoloživost hrvatskog intelektualnog kadra, uništit će korpusi samaca zbog kojih bi se moglo, danas-sutra, opet prosvjedno hodati. Kod nas svi zbog nečeg hodaju, a ništa nam ne hoda. Budući da godinama pišemo o jadu i bijedi u kojoj će se naći nadolazeći umirovljenici, pitanje je koliko ''samaca-stranaca'' treba uvesti da bi se spasio ovaj naš dobro nagnuti penzionerski kruzer? Može li se napraviti plan uvoza-izvoza? Uostalom, koja nam je strategija izvoza radne snage? U nas nitko ne bi u zanat već bi svi htjeli imati ''vizitku'' gdje piše direktor, menadžer, PR strateg, modni savjetnik, ekspert za montiranje skela…

Kome dati svoje povjerenje pri uvozu? Na što baciti težište?

Situacija je kritična jer povećani broj novih hrvatskih građana iziskivat će i veću potražnju za nekretninama, a time će i cijena metra kvadratnog sukljati u nebo. Može se dogoditi pomanjkanje građevinskog zemljišta pa bi širenjem Zagreba mogla i Marija Bistrica postati dijelom Zagreba. Onda bi imali ''sukob interesa'' dvaju svetišta, onog u MB i onog od Kamenitih vrata. Kaos, a mi nepromišljeni. Zapravo, imamo nekretninski apsurd gdje je sve manje Hrvata, a sve veća potražnja za stanovima.

I da se opet vratimo na samce-strance.

Što kad te samce, ono, uhvati ''želja''? Morat ćemo pod hitno uvoziti žene, iz Azije, vjerojatno. Filipinke, jer to su tradicionalne žene, katolkinje pa ćemo uspješno održavati postotak katoličkih vjernika u popisu stanovništva pa makar izgubili hrvatski identitet. Ili da napravimo nepalski sustav poliandrije pa da Hrvaticama dopustimo da imaju po, recimo, pet muževa.

Nova pronatalitetna akcija išla bi pod sloganom: ''Žena, majka, matica!'' Pri davanju bračnih zavjeta, NKV samci-stranci'' zavjetovali bi se da će se buduća djeca registrirati kao Hrvati. Riješen problem i svi menadžeri. Barem za sada, jer sve to stoji ako je riječ o heteroseksualnim strancima. Ukoliko su gay, onda treba mijenjati taktiku, samo koju, pasivnu ili aktivnu od strane države koja ima u rukavu 150.000 radnih mjesta no čuva ih za crne dane koji su odavno već stigli.

Tagovi: uvoz radnika, uvoz radne snage, samci, samci stranci
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE