GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ronaldinho, smiri se

Ronaldinho, smiri se
LUTANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2020 / 21:19
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Gledam reklame za jednu kladionicu na sportskom programu u kojima Ronaldinho pokušava izgovoriti tekst na srpskom jeziku.

Čovjek se trudi, no ljudi bi se i bez njega kladili u kladionicama, kao što bi ih i gađali Molotovljevim koktelom negdje u Bosni. Nedavno uhićenje svjetski poznatog nogometaša zbog lažne putovnice po ulasku u Paragvaj, gdje je s bratom htio promovirati svoju knjigu ''Genijalac života'', skrenulo je mnogima pozornost na posljedice brzog stjecanja bogatstva i još brže propasti.

I nije Ronaldinho jedini genijalac čiji je bogomdani talent zasjenila tama rasipnosti. Mnogi uspješni sportaši ponikli iz blata siromaštva uzletjeli bi na krilima novopečenog bogatstva. Zlurada židovska poslovica: ''Dao Bog da imao, pa nemao'' često je pratila slavu i novac. Tu bol propasti osjetili su i boksači, igrači američkog nogometa, košarkaši, pjevači. Neki bi se po nekoliko puta uzdigli iz bankrota i već koju godinu poslije propali. Nažalost, čim netko posjeduje veliki novac, okruže ga opskurni likovi koji posluju s podzemljem. Mnogi požele još veće bogatstvo te ulete grlom u jagode ulažući svoje imetke u sumnjive građevinske poslove.

Slično se dogodilo i poznatom Brazilcu za kojeg se pretpostavlja da mafiji duguje 2,5 milijuna dolara. Uz to, odbija srušiti bespravnu grdosiju od mosta zbog koje plaća velike kazne nakon kojih je s 90 milijuna dolara procijenjenog bogatstva spao na šest dolara. Rastrošnost, kocka, klađenje, droga, alkohol bili su sudbonosni za mnoge skorojeviće koji bi ubrzo, a Ronaldinhu je trebalo tek pet godina, ostali prerezanih kreditnih kartica. Sjetimo se i nesretnog NBA košarkaša Allena Iversona kojeg su snimili kako pijan klatari ulicom proseći za hamburger.

Ovaj sindrom brze sreće poznat je i kod brojnih osvajača lutrijskih zamamnih milijuna. Poput djeteta koje sav džeparac spiska na kompjuterske igrice, tako i kod ''sretnika'' dolazi do kompulzivnog trošenja, zgrtanja željenih ''igračaka'' no i brzog zasićenja i depresije. Ponekad izbor ''lošeg'' knjigovođe'', računovođe koji uloži tuđi novac u neki glupi posao dovede do bankrota. Neki nakon toga propadnu, a neki otresu prašinu i iskoriste posljednji sjaj svog zvjezdanog statusa da bi osigurali sebi i obitelji miran zalazak k povratku u anonimnost.

Neki prodaju šampone, neki pivo, neki roštilje, Ronaldinho reklamira kladionice no i odaziva se na dobrotvorne priredbe. Slava je prolazna i rijetki opstaju odoljeti ruzini zaborava. Onaj tko se ne može pomiriti s tom činjenicom osuđen je na depresiju i autodestrukciju. Srećom, život uvijek nosi nove izazove, izbore, rješenja, te mogućnosti za ostvarenja u mnogim drugim područjima. Sportska karijera je brza, eksplozivna, iscrpljujuća i kratka. Brzo utihne pljesak i divljenje.

U sportu je sve važnija pojava sportske psihologije koja bi se, osim motivacijom za postizanjem vrhunskih rezultata, trebala baviti i problemom ''bogatog djeteta'', kocke, alkohola, noćarenja te, naposljetku, i egzistencijalnog vakuuma nakon iznenadnog ili očekivanog kraja karijere. Sportaš, kao i svatko drugi, može osvijestiti svoje mogućnosti, vrijednosti i izbor da se ostvari kao uspješna osoba i nakon karijere jer uspjeh nije samo novac već i društvena korisnost kroz humanitarno, volontersko djelovanje ili pak investiranje svog novca u poslove lišene intervencije podzemlja.

Pomalo utopistički zvuči, al' eto, iako smo i u nas bilježili sportaše propale zbog kocke ili lošeg ulaganja, većina njih je nastavila život neokrznute sudbine pronašavši se u poslu komentatora, ugostitelja, trenera ili su odlučili investirati svoje novo vrijeme u znanje i dodatnu edukaciju. Uostalom, postoji ona biblijska: ''U dobru se ne uzvisi, u zlu se ne ponizi.''

Vrijeme je da i Ronaldinho napokon pronađe - sebe.

Tagovi: Ronaldinho, Allen Iverson, Barcelona, Paragvaj,
PROČITAJ I OVO
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
DOBRA GODINA
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
ANALIZA - Uspješna sezona izvještavanja o poslovnim rezultatima SBITOP kompanija je iza nas. Dividendni prinos tradicionalno je visok na slovenskom tržištu, gdje poduzeća imaju vrlo stabilnu i dugoročnu politiku dividendi.
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
MINI POBUNA
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
KOMENTAR - U Kini već nekoliko desetljeća nije bilo tako velikih prosvjeda kao proteklih dana. Na meti kritika je državni i partijski šef Xi Jinping.
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KAMATNE STOPE I TRŽIŠTE
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KOLUMNA - Prosvjedi u Kini negativno su utjecali i na zapadne burze koje su se jesenas snažno oporavile, ali treba biti spreman na nove padove, a možda i na ponavljanje scenarija od prije dva desetljeća.
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
KOLUMNA - Ovo razdoblje obilježit će više kamatne stope, vjerojatne niže cijene nekretnina te niže cijene ostalih klasa ulaganja, uz solidno tržište rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE