GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ronaldinho, smiri se

Ronaldinho, smiri se
LUTANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2020 / 21:19
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Gledam reklame za jednu kladionicu na sportskom programu u kojima Ronaldinho pokušava izgovoriti tekst na srpskom jeziku.

Čovjek se trudi, no ljudi bi se i bez njega kladili u kladionicama, kao što bi ih i gađali Molotovljevim koktelom negdje u Bosni. Nedavno uhićenje svjetski poznatog nogometaša zbog lažne putovnice po ulasku u Paragvaj, gdje je s bratom htio promovirati svoju knjigu ''Genijalac života'', skrenulo je mnogima pozornost na posljedice brzog stjecanja bogatstva i još brže propasti.

I nije Ronaldinho jedini genijalac čiji je bogomdani talent zasjenila tama rasipnosti. Mnogi uspješni sportaši ponikli iz blata siromaštva uzletjeli bi na krilima novopečenog bogatstva. Zlurada židovska poslovica: ''Dao Bog da imao, pa nemao'' često je pratila slavu i novac. Tu bol propasti osjetili su i boksači, igrači američkog nogometa, košarkaši, pjevači. Neki bi se po nekoliko puta uzdigli iz bankrota i već koju godinu poslije propali. Nažalost, čim netko posjeduje veliki novac, okruže ga opskurni likovi koji posluju s podzemljem. Mnogi požele još veće bogatstvo te ulete grlom u jagode ulažući svoje imetke u sumnjive građevinske poslove.

Slično se dogodilo i poznatom Brazilcu za kojeg se pretpostavlja da mafiji duguje 2,5 milijuna dolara. Uz to, odbija srušiti bespravnu grdosiju od mosta zbog koje plaća velike kazne nakon kojih je s 90 milijuna dolara procijenjenog bogatstva spao na šest dolara. Rastrošnost, kocka, klađenje, droga, alkohol bili su sudbonosni za mnoge skorojeviće koji bi ubrzo, a Ronaldinhu je trebalo tek pet godina, ostali prerezanih kreditnih kartica. Sjetimo se i nesretnog NBA košarkaša Allena Iversona kojeg su snimili kako pijan klatari ulicom proseći za hamburger.

Ovaj sindrom brze sreće poznat je i kod brojnih osvajača lutrijskih zamamnih milijuna. Poput djeteta koje sav džeparac spiska na kompjuterske igrice, tako i kod ''sretnika'' dolazi do kompulzivnog trošenja, zgrtanja željenih ''igračaka'' no i brzog zasićenja i depresije. Ponekad izbor ''lošeg'' knjigovođe'', računovođe koji uloži tuđi novac u neki glupi posao dovede do bankrota. Neki nakon toga propadnu, a neki otresu prašinu i iskoriste posljednji sjaj svog zvjezdanog statusa da bi osigurali sebi i obitelji miran zalazak k povratku u anonimnost.

Neki prodaju šampone, neki pivo, neki roštilje, Ronaldinho reklamira kladionice no i odaziva se na dobrotvorne priredbe. Slava je prolazna i rijetki opstaju odoljeti ruzini zaborava. Onaj tko se ne može pomiriti s tom činjenicom osuđen je na depresiju i autodestrukciju. Srećom, život uvijek nosi nove izazove, izbore, rješenja, te mogućnosti za ostvarenja u mnogim drugim područjima. Sportska karijera je brza, eksplozivna, iscrpljujuća i kratka. Brzo utihne pljesak i divljenje.

U sportu je sve važnija pojava sportske psihologije koja bi se, osim motivacijom za postizanjem vrhunskih rezultata, trebala baviti i problemom ''bogatog djeteta'', kocke, alkohola, noćarenja te, naposljetku, i egzistencijalnog vakuuma nakon iznenadnog ili očekivanog kraja karijere. Sportaš, kao i svatko drugi, može osvijestiti svoje mogućnosti, vrijednosti i izbor da se ostvari kao uspješna osoba i nakon karijere jer uspjeh nije samo novac već i društvena korisnost kroz humanitarno, volontersko djelovanje ili pak investiranje svog novca u poslove lišene intervencije podzemlja.

Pomalo utopistički zvuči, al' eto, iako smo i u nas bilježili sportaše propale zbog kocke ili lošeg ulaganja, većina njih je nastavila život neokrznute sudbine pronašavši se u poslu komentatora, ugostitelja, trenera ili su odlučili investirati svoje novo vrijeme u znanje i dodatnu edukaciju. Uostalom, postoji ona biblijska: ''U dobru se ne uzvisi, u zlu se ne ponizi.''

Vrijeme je da i Ronaldinho napokon pronađe - sebe.

Tagovi: Ronaldinho, Allen Iverson, Barcelona, Paragvaj,
PROČITAJ I OVO
Burze žele pad kamatnih stopa; Tesla i Apple kao znakovi upozorenja
SIGNALI
Burze žele pad kamatnih stopa; Tesla i Apple kao znakovi upozorenja
KOLUMNA - Nešto lošiji podaci o inflaciji ohladili su Wall Street, a čak je i bitcoin “usporio” u dosezanju novih rekorda. Europske su dionice u međuvremenu zabilježile rast osmi tjedan zaredom.
Drugi kvartal mogao bi biti prekretnica za američku ekonomiju
PREKRETNICA
Drugi kvartal mogao bi biti prekretnica za američku ekonomiju
KOLUMNA - Važan pokretač gospodarskog rasta dat će u SAD-u središnje banke s očekivanim smanjenjem kamatnih stopa, počevši od svibnja ili kasnije u drugom kvartalu.
Jesu li američke dionice opasno precijenjene?
VALUACIJE I OPTIMIZAM
Jesu li američke dionice opasno precijenjene?
KOLUMNA - Burza u New Yorku ponovno je dobila dobar poticaj, S&P 500 je postavio rekord, iako je inflacija u veljači bila nešto viša od očekivane.
Pretjerani optimizam u tehnološkom sektoru mnogima bi se mogao obiti o glavu
POHLEPA
Pretjerani optimizam u tehnološkom sektoru mnogima bi se mogao obiti o glavu
KOLUMNA - Nvidijine dionice u petak su već bile dvostruko skuplje nego početkom godine, a bitcoin je prvi put u povijesti premašio 70.000 dolara. Uslijedilo je unovčavanje dobiti i novi razlog za sumnju je li optimizam pretjeran.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, hoće li SBI TOP dosegnuti 1.500 bodova?
OPTIMIZAM
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, hoće li SBI TOP dosegnuti 1.500 bodova?
ANALIZA - Na slovenskom tržištu dionica vlada optimizam potaknut atraktivnim vrednovanjem dionica i stabilnim poslovanjem kompanija. Ovaj pozitivan sentiment dodatno pojačava očekivanje smanjenja kamatnih stopa u prvoj polovici tekuće godine, što je dovelo do zamjetnog povećanja obujma trgovanja u veljači.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE