GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rezultati američkih banaka idući tjedan u fokusu investitora

Rezultati američkih banaka idući tjedan u fokusu investitora
U FOKUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2021 / 07:38
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - U ponedjeljak smo bili svjedoci objavljivanja PMI indeksa za euro područje koji ukazuju na snažan gospodarski oporavak u Europi i početak većeg rasta cijena također u europskom sektoru usluga.

Markitov indeks IHS PMI usluga u lipnju je iznosio 58,3 boda (iznad 50 bodova znači širenje sektora), što ukazuje na najbrže širenje uslužnog sektora od srpnja 2007.

Otvaranjem gospodarstava i širenjem programa cijepljenja, tvrtke u euru područje ubrzano zapošljavanje. Sudeći prema njemačkom indeksu usluga PMI, s obzirom na porast potražnje, prvi znakovi manjka dovoljne radne snage u njemačkom uslužnom sektoru već se pokazuju.

Zbog naknadnog otvaranja ekonomija u eurozoni, (još uvijek) nema takvog nedostatka radne snage kao u nekim sektorima u SAD-u, zbog čega poslodavci na nekim mjestima moraju nuditi veće plaće kako bi privukli nove zaposlenike. Donekle se takav proces očekuje u narednim mjesecima u eurozoni, posebno na slabije plaćenim poslovima u uslužnom sektoru (i drugdje), koji su najosjetljiviji na rast cijena energije i sirovina, jer to podiže cijene prijevoza na posao, grijanje, hranu ... Povećanje plaća uzrokuje dugoročne inflatorne pritiske. Naime, možemo očekivati da će visina plaća u trenutnom tržišnom okruženju biti prilično "ljepljiva" ili da neće uskoro biti snižena. Vjerojatno ne u slučaju mogućeg naglog pada cijena sirovina i energije u budućnosti.

Cijene energije i sirovina porasle su u prvoj polovici godine. Cijene nafte WTI i Brent ove su godine već porasle za 56, odnosno 47 posto u dolarima zbog odluka OPEC + i povratka potražnje. Cijene aluminija i bakra porasle su za 27, odnosno 21 posto, a željezne rude za 26 posto. Može se spomenuti da je rast mnogih roba počeo usporavati ili čak opadati u svibnju, ali još uvijek možemo očekivati njihov doprinos inflaciji s očekivanim oporavkom potražnje u sljedećih nekoliko mjeseci.

Pred kraj godine, a vjerojatno čak i više u sljedećoj godini, možemo očekivati "usporavanje" mnogih cijena usporavanjem rasta globalne potražnje, a tek nakon toga možemo očekivati prvi rast ključnih kamatnih stopa. Prema trenutnom službenom Fedovom predviđenom rasporedu, američke Federalne rezerve počet će povećavati ključne kamatne stope 2023. Neki predstavnici Feda očekuju da će prvi rast kamatnih stopa biti već sljedeće godine.

Stoga će se nepromijenjene i izuzetno niske kamatne stope i ove godine nastavljati podržavati rast na burzama. Ovaj će vjetar nekoliko puta biti obustavljen mjesečnim očitanjem znatno viših razina inflacije u sljedećim mjesecima, kako u SAD-u, tako i u eurozoni. S druge strane, dodatno ubrzanje na dionicama može se očekivati od (očekivano) snažno poboljšanih poslovnih rezultata tvrtki za drugi kvartal ove godine. Posljednje, ali ne najmanje važno, sezona poslovnih rezultata na Wall Streetu za drugo tromjesečje ove godine započinje sljedeći tjedan (utorak) objavom rezultata najvećih američkih banaka JP Morgan Chase, Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley i Goldman Sachs.

Potencijalno dobri znakovi u vezi s američkom ekonomijom u izvješćima najvećih američkih banaka zasigurno će biti dodatni katalizator entuzijazma na burzama. Sljedeći tjedan očekujemo neke vrlo važne makro pokazatelje. U utorak će oči investitora biti usmjerene na očitanje američke inflacije za lipanj. Tržišna su očekivanja da će to biti 5 posto na godišnjoj razini. Ključni pokazatelji sljedećeg tjedna uključuju kinesku maloprodaju, BDP i njemačku inflaciju.

U svakom slučaju, s povećanjem naknada za skladištenje, negativnim prinosom na depozite i državne obveznice za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica. Istodobno, moramo biti svjesni da su kapitalna ulaganja uvijek mnogo i neprimjereno rizičnija od bankovnih depozita - ali u trenutnim tržišnim uvjetima sve više postaju dijelom učinkovitog plana štednje i ulaganja svakog pojedinca. 

Tagovi: Wall Street, američke banke, JP Morgan Chase, Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs, inflacija, Federalne rezerve, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE