GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Renesansa tehnološkog sektora

Renesansa tehnološkog sektora
UZLET NASDAQA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2023 / 08:29
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Iako je Apple svojim tromjesečnim rezultatima razočarao analitičare (prihodi pali za 5%), slično Alphabet i Amazon, tehnološki sektor u SAD-u ove godine doživljava pravu renesansu.

Nasdaq već kuca na velika vrata. Tržište su u petak otrijeznili podaci s tržišta rada.

Peti tjedan 2023. obilovao je objavama kvartalnih rezultata važnih korporacija na financijskim tržištima, sastali su se Fed i Europska središnja banka, a krajem tjedna objavljeni su svježi podaci s američkog tržišta rada koji su bili mnogo bolje od prognoza. Iako su mnoge velike tvrtke u tromjesečju između 1. listopada i 31. prosinca poslovale lošije od očekivanog i iako predviđaju probleme u narednim mjesecima, burze to pomalo zanemaruju. Ne obaziru se ni na nova upozorenja središnjih banaka da je borba s inflacijom daleko od dobivene i da će se još neko vrijeme morati voditi restriktivna monetarna politika. Ne, indeksi nastavljaju rasti, europski Stoxx 600 (+8,2% ove godine) najviši je u gotovo godinu dana, londonski FTSE100 rekordan, a u New Yorku se ističe rast tehnološkog indeksa Nasdaq koji je već skočio 14,7 posto od početka ove godine. Još malo pa će opet biti u bikovskom trendu (to će se dogoditi u trenutku kada bude 20 posto iznad dna), nakon što mu se lani vrijednost istopila za trećinu. Dionice Mete su u posljednjih tjedan dana skočile 23 posto (nakon objave rezultata koji su bili znatno bolji od očekivanih).

Zašto tako pozitivni pomaci? U prosincu su očekivanja na tržištu bila puno crnija, bilo je mnogo predviđanja da bismo ove godine mogli vidjeti goru recesiju. Naravno, taj strah još nije potpuno nestao, ali sve se više čini da će recesija biti vrlo umjerena. Središnja banka SAD-a stvarno bi mogla izvesti meko slijetanje na gospodarstvo, pa se nitko nije bojao istaknuti da Fed nije završio s podizanjem kamata (očekivalo se da će ih u srijedu podići za još 25 baznih bodova na 4,50 posto) . U petak je pak laganu uzbunu u petak dala vijest da je američko gospodarstvo u siječnju otvorilo neto 517 tisuća novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti smanjena za 0,1 postotni bod na 3,4 posto, što je najniže od 1969. godine. tržište će vjerojatno zahtijevati dosta napora središnjih banaka da dovedu inflaciju unutar željenog raspona.

Europska središnja banka povećala je kamatu za pola postotnog boda (šestomjesečni Euribor je posljedično već iznad tri posto), kao i britanska središnja banka (na 4,0 posto), dajući naslutiti da će kamate sada ostati na ovoj razini neko vrijeme.. Uz to, Bank of England povisila je procjenu rasta domaćeg gospodarstva. Ako su u studenom ove godine prognozirali pad BDP-a od 1,5 posto, očekuje se da će recesija biti vrlo blaga, s padom BDP-a od 0,5 posto. Londonski burzovni indeks FTSE100 u petak je dosegao novu rekordnu razinu od 7906 bodova. Prethodni rekord postavljen je 22. svibnja 2018. Indeks FTSE100, koji se izračunava od 1984. (počevši od 1.000), uključuje kompanije kao što su naftna kompanija Shell, rudar Rio Tinto, bankarska grupa HSBC i proizvođač lijekova GlaxoSmithKline. Važan čimbenik koji stoji iza novog rekorda FTSE-a je velika težina naftnih i bankarskih kompanija.

Proteklih tjedan dana indijski poduzetnik Gautam Adani svaki je dan bio na naslovnicama financijskih medija. Tržišna vrijednost njegova carstva u kratkom je vremenu pala za više od 100 milijardi dolara, a glavni okidač bila je odluka Adani Enterprisesa da otkaže javnu ponudu dionica vrijednu 2,5 milijardi dolara. Konglomerat indijskog milijardera, koji je prošle godine bio među troje najbogatijih ljudi na Zemlji, već neko vrijeme potresa izvješće financijske tvrtke Hindenburg Research koja je Adanija optužila za manipulacije dionicama, računovodstvene prijevare i poslovanje preko lažnih tvrtki u porezne oaze. Hindenburg je također objavio da se s kratkim pozicijama kladi na daljnji pad dionica Adanijevih kompanija.

Prošle godine, s procijenjenim bogatstvom od 147 milijardi dolara, Adani je bio odmah ispod vrha ljestvice najbogatijih Zemljana, no njegovo je bogatstvo palo za više od 57 milijardi dolara od otkrića da je tvrtka nepravedno napuhavala prihode i cijenu dionica. Neke velike banke (Credit Suisse, Citigroup) najavile su da više neće prihvaćati obveznice Adanijevih tvrtki za osiguranje poslova.

Budući da je Adani uključen u brojne državne projekte (na području medija, energetike, rudarstva...), tema se našla i na dnevnom redu zasjedanja indijskog parlamenta. Adani je kategorički odbacio sve optužbe i optužio Hindenburg Research za laž, da su neetični prodavači, kratko ih nazvavši "Madoffima s Manhattana" (Bernie Madoff je "autor" najveće Ponzijeve sheme u povijesti, osuđen je na 150 godina zatvora i umro prije godinu).

Tagovi: tržište kapitala, Nasdaq, Alphabet, Apple, Amazon, Adani Group, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE