GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Regulacija je najgora noćna mora kripto zajednice

Regulacija je najgora noćna mora kripto zajednice
RAZLOZI PADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2021 / 17:34
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Poplava crvene boje obilježila je ovaj tjedan na tržištu kriptovaluta.

Budući da su mnoge najvažnije financijske institucije (Morgan Stanley prošlog mjeseca također odlučio svojim kupcima ponuditi obogaćivanje investicija putem bitcoina) na ovaj ili onaj način ušle na tržište kriptovaluta, mnogo je manja vjerojatnost da će se ovaj put dogoditi katastrofalan pad, kao što je bilo 2018. godine, kada je bitcoin srušen 80 posto ispod rekorda.

Bitcoin i s njim sve ostale kriptovalute pretrpjeli su u petak značajan udarac, neki su pali (u samo 24 sata) za 20 ili čak 30 posto, što je smanjilo tržišnu kapitalizaciju cijelog tržišta za 260 milijardi dolara. Cijena bitcoina skliznula je znatno ispod 50 000 USD (sve do 47 500 USD, što je također ispod 100-dnevnog pomičnog prosjeka), ethera ispod 2200 USD. U petak je uslijedio blaži oporavak, a jučer je bitcoin opet bio ispod 50.000 dolara. Tržišna kapitalizacija cijelog tržišta iznosila je jučer popodne 1,8 bilijuna dolara.

Osnovna priča s bitcoinom, naravno, ostala je nepromijenjena. Možemo se složiti da je rast u posljednje vrijeme previsok i da je tržište pregrijano (JPMorgan Chas također primjećuje da je institucionalna potražnja u posljednje vrijeme nešto niža), ali puno se toga promijenilo u korist bitcoina. Iznad svega, stekao je veliku potporu velikih igrača u financijskoj industriji. S druge strane, još uvijek postoji velika zabrinutost oko toga kako će središnje banke i vlade regulirati ovo tržište. Jesse Powell, prvi čovjek razmjene kriptovaluta Kraken, na primjer, istaknuo je da bi vlade mogle značajno ograničiti trgovanje kriptovalutama ili njihovu upotrebu.

 Ili kako je rekao drugi poznavatelj tržišta:

 "Prijetnja regulacijom, bilo izravno na tržištima u razvoju ili neizravno na razvijenim tržištima putem poreza, uvijek je bila Ahilova peta kripto tržišta."

Međutim, postoji nekoliko objašnjenja onoga što je posljednjih dana izazvalo značajan pad. Nakon tako strahovitog rasta od prošlog ožujka, naravno, čini se najlogičnijim da je jednostavno došlo vrijeme za veće unovčavanje dobiti, tim više što se u međuvremenu dogodio i izvanredan debi burze kriptovaluta Coinbase (burza ga je u početku procijenila na gotovo $ 100 milijardi) i ekscesi poput bizarnog rasta dogecoina. I kad su se financijska tržišta uplašila povećanja Bidnovog poreza, tržište kriptovaluta bilo je najžešće korigirano.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, Morgan Stanley, JPMorgan, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE