GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rat kao uvod u recesiju: Goldman Sachs ima sumorne prognoze

Rat kao uvod u recesiju: Goldman Sachs ima sumorne prognoze
SIVI OBLACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2022 / 16:42
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Njujorški dionički indeks Dow Jones pao je peti tjedan zaredom. Ovoga puta vrijednost mu je pala za dva posto.

Povjerenje potrošača, koje je izračunalo Sveučilište u Michiganu na temelju telefonske ankete 500 kućanstava, u ožujku je palo za još 3,1 bod, na 59,7 bodova. Ovo je najniža vrijednost od jeseni 2011.

U Goldman Sachsu su procijenili utjecaj koji bi poremećaj u opskrbi ruskim prirodnim plinom imao na europsko gospodarstvo. Da se dogodi crni scenarij i da se do kraja godine zatvore svi cjevovodi koji u Europu dolaze iz Rusije, to bi smanjilo BDP eurozone za 2,2 postotna boda, pri čemu bi najviše stradala Njemačka, gdje bi BDP bio manji za 3,4 postotna boda. Povećali bi se i inflatorni pritisci, a inflacija u eurozoni bila bi viša za 1,3 postotna boda.

"Rast cijene roba negativno će utjecati na potrošnju kućanstava koja troše veliki dio svojih prihoda na kupovinu hrane i goriva. Procjenjujemo da je vjerojatnost recesije u SAD-u iduće godine porasla na 35 posto", pišu ekonomisti Goldman Sachsa. Kolege iz Wells Farga smatraju da Sjedinjene Države nisu ugrožene, ali očekuju recesiju u Europi. Ministrica financija Janet Yellen također je uvjerena da će SAD izbjeći recesiju.

Ožujak je tako ponovno mjesec kada burze traže dno. Nakon financijske krize 2008. indeksi su pali na najnižu točku u ožujku 2009., ista priča bila je i u ožujku 2020. na početku epidemije. Hoće li scenarij biti sličan i ove godine, možemo samo nagađati. Situacija se dramatično pogoršala, rizik od stagflacije raste, a dobit poduzeća bit će manja. Osim rata u Ukrajini, investitore brine i nadolazeći sastanak američkih Federalnih rezervi.
Posljednji podaci o američkoj inflaciji - 7,9% u veljači, što je novi neslavni rekord u posljednjih 40 godina - izazivaju strah od jačeg pooštravanja monetarne politike.

Očekuje se da će Fed u srijedu povisiti kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, a možda će ih čak i odlučiti podići za 50 baznih bodova. Engleska banka također je odlučna u novom tjednu povisiti kamatne stope, a retoriku zaoštrava i Europska središnja banka.

Tagovi: Goldman Sachs, recesija, rat u Ukrajini, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE