GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvoaprilska šala koja to nije bila

Prvoaprilska šala koja to nije bila
KINA - BRATSTVO I BOGATSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 20:24
Autor: Matej Balen
KOLUMNA - Navečer 1. travnja, sjedim na kauču sa svojom kineskom suprugom koja često u večernjim satima gleda internetski video streaming kineske online zvijezde Wei Ya.

Ona preko svojega kanala obično prodaje popularne brandove prehrambenih proizvoda, kozmetiku i proizvode za njegu lica, zbog čega dnevno privlači desetke milijuna kineskih gledatelja, uglavnom ženske populacije.

„Ovogodišnja sezona prvoaprilskih šala je bila vrlo slaba, kao da baš nikome nije do zabave“, komentirao sam s urednikom SEEbiza, promatrajući drugim okom kako Wei Ya, odmah nakon jednog branda kreme za lice, odjednom gledateljima nudi kupnju komercijalne svemirske rakete za 40 milijuna yuana, ili 5.6 milijuna USD. Previše očita i nemaštovita prvoaprilska šala, naravno.

Njene uobičajene ponude proizvoda uključuju popuste i do 80 posto, u akcijama koje traju i kraće od nekoliko sekundi prije povratka na originalnu cijenu, zbog čega gledatelji „kao napete puške“ čekaju njene riječi „1, 2, 3, kupi!“. Za vrijeme trajanja ove konkretne ponude za kupnju rakete nije se moglo čuti uobičajeno vrištanje iz studija njenih asistenata, a izgledalo je kao da se Wei Ya baš ne snalazi u nastojanju da proda priču o velikom popustu od čak 5 milijuna yuana u odnosu na originalnu vrijednost od 45 milijuna, što joj je inače glavna strategija u prodaji.

Tijekom idućeg dana, popularno kinesko glasilo People’s Daily objavljuje vijest o uspješnoj online prodaji prava na lansiranje „malog raketnog vozila“ kupcu koji je za tih 5.6 milijuna USD, stekao pravo da oboji raketu i platformu za lansiranje, te osobno lansira raketu na datum koji mu to bude odgovarao, a to je izazvalo veliku raspravu na društvenim mrežama.

China Daily je danas potvrdio da se nije radilo o prvoaprilskoj šali, i ozbiljno se pozabavio rastućem trendu online prodaje preko video streaming platformi, sektoru koji se u Kini nevjerojatno razvio baš tijekom prisilnog boravka u stanovima u veljači ove godine. Zanimljiv je podatak kako online streaming gospođe Wei Ya niti nije bio najviše praćen na taj dan, već jedne druge online zvijezde, Luo Yonghao, kojega je isti dan pratilo 48 milijuna gledatelja. On je tijekom trosatnog trajanja svoga streaminga prodao proizvode ukupne vrijednosti 15.5 milijuna USD, što predstavlja dnevni rekord jednog prodavača na prodajnoj platformi Douyin.

Trend live streaming prodaje ne jenjava niti nakon što su se šoping centri u Kini ponovno počeli otvarati, a ponuda za kupnju raketa, zrakoplova i brodskih tankera pokazuje kako ponuda ne poznaje granice. Luo Yonghao je jučer pred milijunima svojih pratitelja, na prodajnoj platformi Taobao, postavio pitanje: „biste li radije kupili raketu, satelit, partnera ili sluškinju (da vam čisti stan)?“

Dodatna vrijednost ove nevjerojatne prodaje komercijalne rakete stiže u činjenici kako će se lansiranje iste odviti u gradu Wuhanu, koji je do sada obavio već osam uspješnih lansiranja tijekom proteklih godinu dana. Mnogi su ovome prepoznali i intenciju da se povrati prethodna reputacija grada kao uspješnog tehnološkog središta, te promjeni negativna slika grada koji je izvor pandemije.

Ime kupca još uvijek nije objavljeno, ali sasvim je sigurno kako će, u vrijeme lansiranja, njegovo ime, ili ime kompanije koja stoji iza kupnje biti i više nego adekvatno reklamirano, i potencijalno mu donijeti i mnogo veći prihod.

Livestreaming zaista počinje nuditi mnoštvo prednosti, uz trenutni sigurnosni aspekt priče. Tvrtke koje se oglašavaju maksimalno prilaze potrebama kupca, u smislu logistike i transporta, nižih cijena te dvosmjerne komunikacije s kupcem. A mnogi Kinezi su prepoznali potencijal ulaskom u ovu industriju, poput glumaca, umjetnika i TV voditelja. Jer, ako već ne mogu dobivati poslove u svojim osnovnim djelatnostima, onda sigurno mogu iskoristiti svoju popularnost za prodaju određenih proizvoda.

Ali promatrajući ovo i sa strane potražnje, danas sam pitao svoju suprugu o ovoj uspješnoj prodaji rakete. Odgovorila je da mnogi kineski bogataši ionako više ni sami ne znaju što bi kupovali…

Tagovi: prvoaprilska šala, prvotravanjska šala, Wei Ya, Luo Yonghao, kinesko tržište, Taobao, China Daily
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE