GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prognoze analitičara oko kamatnih stopa otrijeznile investitore

Prognoze analitičara oko kamatnih stopa otrijeznile investitore
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2023 / 08:59
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nakon visokog rasta u siječnju, optimizam na burzama jenjava. Dow Jones izgubio je na tjednoj razini treći put zaredom. Moguće je da će tržišta testirati jesensko dno.

Ako je do početka veljače na financijskim tržištima vladao veliki optimizam zbog naznaka popuštanja inflacije i manje vjerojatnosti recesije, sada su ulagači ponovno puno oprezniji. Sve je manje nade da će Fed kamatnu stopu podići tek u ožujku (sjednica će se održati 21. i 22. ožujka) i svibnju (2.-3. svibnja).

“U svjetlu većeg gospodarskog rasta i stalne inflacije, vjerujemo da će Fed podići kamatnu stopu za 25 baznih bodova i na sjednici u lipnju, tako da će vrhunac biti na 5,25-5,50 posto”, napisao je Jan Hatzius, glavni ekonomist banke Goldman Sachs.

Bank of America također se predomislila i očekuje tri dodatna povećanja kamata umjesto dva ove godine. Upravo je to glavni razlog što su se nad burzama ponovno nadvili tamniji oblaci, naravno u korak s rastom traženog prinosa 10-godišnje američke obveznice do 3,86 posto, što znači tromjesečni vrhunac.

Rast u prvih pet ili šest tjedana 2023. bio je zaista izvanredan za neke novine. Primjerice, dionice Tesle već su ove godine porasle za 69 posto, Metine za 44 posto. Predstavljanje takozvanog "rasta" dionica iznenadilo je mnoge, no pitanje je može li se tako nastaviti. Hans Olsen iz Fiduciary Trusta rekao je za CNBC da je iznenađen rastom i predviđa da će se krivulja okrenuti prema dolje. Štoviše, rizična ulaganja mogu ponovno testirati najniže stope iz prošle godine, smatra on. Kako je rekao, optimizam na početku 2023. bio je povezan s pretpostavkama da će američko gospodarstvo doživjeti meko prizemljenje, da će Fed početi mijenjati svoju politiku (Fed pivot), odnosno da kamatne stope više neće značajno rasti i da će inflatorni pritisci uskoro nestati. Uz sve navedene kriterije, sasvim je moguće da su tržišta u siječnju očekivala previše.

Podaci Američke udruge malih ulagača (AAII) pokazuju da je u tjednu do 8. veljače 37,5 posto privatnih ulagača već bilo optimistično (što znači da očekuju rast cijena dionica u sljedećih šest mjeseci). Najviša je to vrijednost od prosinca 2021., a ujedno se također prvi put u 58 tjedana dogodilo da je udio "bikova" dosegao povijesni prosjek. Pa, u tjednu do 15. veljače već je bila primjetna “korekcija prema dolje”, 34,1 posto ulagača i dalje je optimistično. U utorak je objavljen i podatak da je siječanjska inflacija u SAD-u, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI), na godišnjoj razini iznosila 6,4 posto. Istina, ovo je već sedmi mjesec zaredom kako se inflacija smanjuje na godišnjoj razini, no analitičari su očekivali veći pad.

Nakon što su se cijene nafte Brent približile 90 dolara nakon vijesti da će Rusija u ožujku smanjiti proizvodnju (za 500.000 barela dnevno), posljednjih je dana uslijedila korekcija naniže. Kao i na burzama, ponovno je u prvi plan došla zabrinutost kako će više kamate utjecati na gospodarski rast, a time i na potražnju za naftom. Upravo su u četvrtak dva dužnosnika Feda upozorila da će se proces podizanja kamatnih stopa morati nastaviti kako bi se obuzdala inflacija. Fatih Birol, prvi čovjek Međunarodne agencije za energiju, smatra da je tržište nafte trenutno uravnoteženo, ali ističe da je ključna varijabla otvaranje kineskog gospodarstva.

Cijene zlata pale su ispod 1.840 dolara zahvaljujući jačem dolaru (indeks dolara dosegao je najvišu razinu u šest tjedana) i višim prinosima na državne obveznice, skliznuvši na najnižu razinu ove godine.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE