GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?

Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
SUMORNA BUDUĆNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2021 / 20:03
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - ''Misli na druge, cijepi se!'' – slogan je koji je jučer doživio svoj vrhunac diljem Europe.

''Budite odgovorni!'' – pozivali su i znani i neznani. Opća polarizacija društva koje se podijelilo na cijepljene i necijepljene, dovela je do takve krajnosti da dugogodišnji prijatelji postaju zakletim neprijateljima. Jedni druge psuju, blokiraju u virtuali i stvarnosti držeći se slijepo svog svjetonazora da su ekskluzivnom pravu te da je istina samo na njihovoj strani.

A apsolutna istina ne postoji. Samim priznanjem oksfordskih znanstvenika da su sijali teror s prilagođenim podacima ne bi li ubrzali cijepljenost u Britanaca, te sadašnjom studijom da AstraZeneca već nakon dvanaestog tjedna ne abolira cijepljene od odgovornosti širenja zaraze, izazvala je opće prosvjede protiv Covid potvrda u cijelom svijetu.

Faktografski portali prilagođeni posebnim potrebama farmaceutskih lobija ni sami se više ne mogu nositi s nebuloznim izjavama što članova Stožera, što političara koji su uspješno apsolvirali covid proturječja u svrhu samopromocije. No, danas više nije pitanje cijepljenosti društva već rigidne povrede elementarnih ljudskih prava zajamčenih Ustavom, zakonom ali i UN konvencijom. Pravo na slobodan izbor o cijepljenju oduzet je hrvatskim autokratskim poltronstvom u maniri: ''Kud svi Turci tud i mali Mujo''.

U suradnji s EU, Hrvatska će možda krenuti u nametanje obveznog cijepljenja. Oni koji se neće cijepiti bit će građani drugog reda, bez dozvole za kretanjem, srećom ne i getoizirani, no označeni kao sebični ološ koji svojim primitivizmom koči uspostavu sretnog, zdravijeg i kontroliranijeg društva. Građani drugog reda, tako, nemaju druge nego postati gradskim štakorima koji će ilegalnim putovima rješavati svoja poslovanja, obveze, zdravstvene preglede.

Nekako na obljetnicu prosvjeda za očuvanje slobode medija i spašavanja Radija 101, dogodio se i jučerašnji prosvjed protiv Covid potvrda. Nažalost, napad na novinare doveo je u pitanje samu bit prosvjeda. Sloboda ne može biti uvjetovana neustavnom odlukom Stožera koji ne želi preuzeti odgovornost za naredbe koje propisuje.

Slijedom oksfordske studije cijela naredba pada u vodu i dobiva drugačiji smisao i scenarij kakav pamtimo od prije stotinjak godina. Ako sam cijepljen, zapravo ne mislim na druge već sebično mislim na sebe. Dobio sam dozvolu kretanja, ali i dozvolu za ubijanje jer bez kontrole sijem virus i cijepljenima i necijepljenima.

Kako se osobno osjećate s tom spoznajom? Ja, užasno, jer vjerujući da ću cijepljenjem postići imunizaciju i time zaštititi svoje starije i nemoćne ukućane, zapravo, usprkos odgovornom ponašanju, i nadalje predstavljam smrtonosnu opasnost za one na koje sam mislio kad sam se cijepio. Iz te logike je i proizašao ovako velik prosvjed na Jelačić placu. Desetak tisuća građana nisu bili samo protivnici cijepljenja već i cijepljeni. Jer, sve to više nema smisla, a bolnice su pretrpane, ljudi umiru i cijepljeni i necijepljeni, mjesta na respiratoru je sve manje. Raslojavanjem društva te profaniranjem onih necijepljenih dobili smo efekt Titanika gdje na spasilačke brodove mogu samo pogodni. U snažnoj medijskoj kampanji, izgubila se novinarska etika.

Koje god bilo naše osobno mišljenje o cjepivu, jednostavno moramo zastupati načelo ''Audiatur et altera pars'' – ''Neka se čuje i druga strana!'' Novinari ne smiju biti apologeti ni adoranti, već borci za istinu argumentima na temelju čega javnost donosi svoje mnijenje. Inače nema ni govora o slobodi medija kao ni o slobodi izbora cijepljenja. Pogledajte odštete koje su platile neke farmaceutske tvrtke za lijekove koji su još uvijek na tržištu.

Što je nekome platiti dvije-tri milijarde dolara odštete kad zaradi 19? Nedavni istup zastupnika u Europskom parlamentu o cenzuriranom ugovoru EU s farmaceutskim tvrtkama glede cjepiva dodatno je povećao paranoju u ljudi. Ako ne smijemo znati što unosimo u sebe zašto onda ne smijemo i odbiti takvo cjepivo? Znanstvenici pro et contra stavova vode otvorene ratove dok narod više nikome ne vjeruje.

Nitko svojom odgovornošću nije stao iza cjepiva i rekao: ''Za sav eventualni rizik ili kontraindikacije obratite se meni!'' Ne, gurnuti smo u nešto što ni sami znanstvenici ne znaju što je no vjeruju znanosti. Pobratimstvom cijepljenih i necijepljenih u ratu protiv covid potvrda ušlo se u novu eru svjetskog poretka. Onog koji zaboravlja da nijedna diktatura nije zavijeka.

Uostalom, priključivanjem austrijskih policajaca prosvjednicima u Beču upućuju na to da ne smrdi samo u Danskoj već u cijelom svijetu. Jer, ako je nešto u redu, onda tome ni ne trebaju represivne mjere, nameće logika.

Tagovi: prosvjed protiv covid potvrda, covid potvrde, AstraZeneca, Pfizer
PROČITAJ I OVO
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE