GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?

Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
SUMORNA BUDUĆNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2021 / 20:03
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - ''Misli na druge, cijepi se!'' – slogan je koji je jučer doživio svoj vrhunac diljem Europe.

''Budite odgovorni!'' – pozivali su i znani i neznani. Opća polarizacija društva koje se podijelilo na cijepljene i necijepljene, dovela je do takve krajnosti da dugogodišnji prijatelji postaju zakletim neprijateljima. Jedni druge psuju, blokiraju u virtuali i stvarnosti držeći se slijepo svog svjetonazora da su ekskluzivnom pravu te da je istina samo na njihovoj strani.

A apsolutna istina ne postoji. Samim priznanjem oksfordskih znanstvenika da su sijali teror s prilagođenim podacima ne bi li ubrzali cijepljenost u Britanaca, te sadašnjom studijom da AstraZeneca već nakon dvanaestog tjedna ne abolira cijepljene od odgovornosti širenja zaraze, izazvala je opće prosvjede protiv Covid potvrda u cijelom svijetu.

Faktografski portali prilagođeni posebnim potrebama farmaceutskih lobija ni sami se više ne mogu nositi s nebuloznim izjavama što članova Stožera, što političara koji su uspješno apsolvirali covid proturječja u svrhu samopromocije. No, danas više nije pitanje cijepljenosti društva već rigidne povrede elementarnih ljudskih prava zajamčenih Ustavom, zakonom ali i UN konvencijom. Pravo na slobodan izbor o cijepljenju oduzet je hrvatskim autokratskim poltronstvom u maniri: ''Kud svi Turci tud i mali Mujo''.

U suradnji s EU, Hrvatska će možda krenuti u nametanje obveznog cijepljenja. Oni koji se neće cijepiti bit će građani drugog reda, bez dozvole za kretanjem, srećom ne i getoizirani, no označeni kao sebični ološ koji svojim primitivizmom koči uspostavu sretnog, zdravijeg i kontroliranijeg društva. Građani drugog reda, tako, nemaju druge nego postati gradskim štakorima koji će ilegalnim putovima rješavati svoja poslovanja, obveze, zdravstvene preglede.

Nekako na obljetnicu prosvjeda za očuvanje slobode medija i spašavanja Radija 101, dogodio se i jučerašnji prosvjed protiv Covid potvrda. Nažalost, napad na novinare doveo je u pitanje samu bit prosvjeda. Sloboda ne može biti uvjetovana neustavnom odlukom Stožera koji ne želi preuzeti odgovornost za naredbe koje propisuje.

Slijedom oksfordske studije cijela naredba pada u vodu i dobiva drugačiji smisao i scenarij kakav pamtimo od prije stotinjak godina. Ako sam cijepljen, zapravo ne mislim na druge već sebično mislim na sebe. Dobio sam dozvolu kretanja, ali i dozvolu za ubijanje jer bez kontrole sijem virus i cijepljenima i necijepljenima.

Kako se osobno osjećate s tom spoznajom? Ja, užasno, jer vjerujući da ću cijepljenjem postići imunizaciju i time zaštititi svoje starije i nemoćne ukućane, zapravo, usprkos odgovornom ponašanju, i nadalje predstavljam smrtonosnu opasnost za one na koje sam mislio kad sam se cijepio. Iz te logike je i proizašao ovako velik prosvjed na Jelačić placu. Desetak tisuća građana nisu bili samo protivnici cijepljenja već i cijepljeni. Jer, sve to više nema smisla, a bolnice su pretrpane, ljudi umiru i cijepljeni i necijepljeni, mjesta na respiratoru je sve manje. Raslojavanjem društva te profaniranjem onih necijepljenih dobili smo efekt Titanika gdje na spasilačke brodove mogu samo pogodni. U snažnoj medijskoj kampanji, izgubila se novinarska etika.

Koje god bilo naše osobno mišljenje o cjepivu, jednostavno moramo zastupati načelo ''Audiatur et altera pars'' – ''Neka se čuje i druga strana!'' Novinari ne smiju biti apologeti ni adoranti, već borci za istinu argumentima na temelju čega javnost donosi svoje mnijenje. Inače nema ni govora o slobodi medija kao ni o slobodi izbora cijepljenja. Pogledajte odštete koje su platile neke farmaceutske tvrtke za lijekove koji su još uvijek na tržištu.

Što je nekome platiti dvije-tri milijarde dolara odštete kad zaradi 19? Nedavni istup zastupnika u Europskom parlamentu o cenzuriranom ugovoru EU s farmaceutskim tvrtkama glede cjepiva dodatno je povećao paranoju u ljudi. Ako ne smijemo znati što unosimo u sebe zašto onda ne smijemo i odbiti takvo cjepivo? Znanstvenici pro et contra stavova vode otvorene ratove dok narod više nikome ne vjeruje.

Nitko svojom odgovornošću nije stao iza cjepiva i rekao: ''Za sav eventualni rizik ili kontraindikacije obratite se meni!'' Ne, gurnuti smo u nešto što ni sami znanstvenici ne znaju što je no vjeruju znanosti. Pobratimstvom cijepljenih i necijepljenih u ratu protiv covid potvrda ušlo se u novu eru svjetskog poretka. Onog koji zaboravlja da nijedna diktatura nije zavijeka.

Uostalom, priključivanjem austrijskih policajaca prosvjednicima u Beču upućuju na to da ne smrdi samo u Danskoj već u cijelom svijetu. Jer, ako je nešto u redu, onda tome ni ne trebaju represivne mjere, nameće logika.

Tagovi: prosvjed protiv covid potvrda, covid potvrde, AstraZeneca, Pfizer
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE