GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premijer nije pratio...

Premijer nije pratio...
DUG BOLNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 20:08
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - "Veledrogerije? Uopće ih ne pratim, postoji sustav plaćanja," mrtav hladan odgovorio je premijer Plenković na pitanje novinara o činjenici da je bolnicama većina veledrogerija obustavila isporuku lijekova zbog dugovanja, bolje reći neplaćanja za isporuke starije od godinu dana.

Da, gospodine Plenkoviću, postoji sustav koji kaže da nepoštivanje ugovorenih rokova za plaćanje, tj. kašnjenje više od 60 dana predstavlja kazneno djelo. I on ne funkcionira, ne primjenjuje se, zaobilazi se, vara se, država tolerira bezakonje. Da je to samo jedan od niza sustava koji čine pravnu državu, bilo bi podnošljivo. Plenković bi nam trebao reći koji to sustav funkcionira, koji se poštuje. Sustav 76 ruku u Hrvatskom saboru funkcionira savršeno jer se "podmazuje" na dnevnoj bazi, mazi i održava.

Epidemiološki sustav nije jasan ni epidemiolozima ni članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite. Zagrebački stožer objavi mjere koje stupaju na snagu, a pola sata kasnije čelnik Nacionalnog stožera kaže moramo ih razmotriti i odlučiti o njihovom provođenju, da bi kasno poslijepodne sam Zagreb odustao od tih mjera. Pijani milijarderi iz Ministarstva zdravstva koji kažu da dug veledrogerijama nije njihov (državni tajnik Silvio Bašić) traže nove nositelje računalne platforme za cijepljenje i praćenje rezultata cijepljenja.

Nude milijune jer dosadašnji milijuni nisu donijeli nikakve rezultate (sve obavljene neposrednom pogodbom) i evo novih milijuna, vježbajte informatičke vještine na teret proračuna. Ako vježbajući dospijete u bolnicu i ne dobijete lijek, dobili ste za platformu.

Sustav izbora predsjednika/ce Vrhovnog suda sve je samo nego sustav. Rezultat pratimo na dnevnoj bazi u uličarskom obračunu, srećom verbalnom, najviših državnih dužnosnika. Što piše u Ustavu, što u zakonima nikome nije jasno. Kada pravnici tumače na različite načine, što da kaže prosječan građanin koji je te "pravnike" izabrao na čelna mjesta u državi?

Sustav zapošljavanja za koji se brinu desetine proračunskih korisnika u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje postao je karikatura, bolje reći uvijek bio, a ovih dana se otkrio. Naime USKOK-ov osumnjičenik, bivši gradonačelnik Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru nakon što je zbog svojih nestašluka ostao bez posla, ipak neće biti gladan, imati će od čega živjeti. Naime, zaposlen je bez natječaja i nakon otkaza djelatnici koja je na tom mjestu odrađivala ugovor na određeno. Ravnatelj ustanove na novinarski upit o tom slučaju odgovorio je u maniri velikog Vođe :"Pa mora od nečega živjeti".

Sustav praćenja zakonitosti poslovanja u gospodarstvu funkcionira tek kampanjski. Bivši vlasnik Agrokora i suradnici od 2010. do 2017. godine krivotvorili su, kaže optužnica, mjenice u vrijednosti 18 milijardi kuna. Sedam godina pljačke, ako je optužnica valjana, može samo govoriti o sustavu privatnog, pojedinačnog interesa, a ne sustava pravne države.

Sustav poticaja u poljoprivredi lakše bi bilo nazvati sustav pomoći bivšim ministrima i inim državnim dužnosnicima koji su se ogriješili o zakon, a moraju od nečega živjeti. I to ne samo živjeti, kao obični smrtnici, nego na visokoj nozi. Ideologija nije važna, od Jakovine do Tolušića i svih onih između, nema sposobnijih.

P.S. Sustav protokolarne države, sustav odnosa prema prošlosti danas je doživio svu svoju karikaturu. Prije trideset godina golobradi domoljub Josip Jović položio je život na oltar Domovine kao prva žrtva Domovinskog rata. Počast njegovoj žrtvi nije mogla ujediniti protokol Predsjednika Republike i premijera jer su važniji njihovi odnosi i kompleksi od snažnih povijesnih činjenica na kojima treba graditi budućnost.

Tagovi: Andrej Plenković, dug bolnica, veledrogerije, Vili Beroš, Silvio Bašić, Vrhovni sud RH, Josip Jović
PROČITAJ I OVO
Samo turizam Hrvata spašava
SEZONA KAO SUDBINA
Samo turizam Hrvata spašava
KOLUMNA - Dajmo im da troše! Kockarnice, sadržaji, butici, resorti za bogataše, kontinentalni turizam, raftinzi, kampovi. Toliko mogućnosti da tih 20% bude i više.
Doba opće digitalne kontrole
KONTROLA
Doba opće digitalne kontrole
KOMENTAR - Digitalni nadzor pojedinaca je opasnost - ali to se ne može izbjeći. Vrijeme opće digitalne kontrole je već počelo.
Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
BEZ PESIMIZMA
Njemačku muči inflacija, ali zarade kompanija širom svijeta ulijevaju povjerenje investitora
ANALIZA - Nakon što već nekoliko mjeseci svjedočimo većoj razini inflacije u Sjedinjenim Državama, ona polako dolazi i u Europu, što pokazuju srpanjska inflacijska očitanja njemačkih pokrajina.
Drugi kvartal: Više stečajeva, ali i novoosnovanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Drugi kvartal: Više stečajeva, ali i novoosnovanih tvrtki
ANALIZA - Unatoč nastavku pandemije koronavirusa, gospodarska aktivnost i broj aktivnih gospodarskih subjekata su u porastu u usporedbi s istim razdobljem protekle godine.
Kineski štapići
UČIMO KINU
Kineski štapići
KOLUMNA - 筷子 [kuàizi] iliti štapići za jelo su tradicionalni pribor za jelo koji se koristi u paru i jednake je veličine – standardno oko 20 cm no, ako se radi o onima za kuhanje, mogu biti i između 30 – 40 cm.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE