GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premijer nije pratio...

Premijer nije pratio...
DUG BOLNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 20:08
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - "Veledrogerije? Uopće ih ne pratim, postoji sustav plaćanja," mrtav hladan odgovorio je premijer Plenković na pitanje novinara o činjenici da je bolnicama većina veledrogerija obustavila isporuku lijekova zbog dugovanja, bolje reći neplaćanja za isporuke starije od godinu dana.

Da, gospodine Plenkoviću, postoji sustav koji kaže da nepoštivanje ugovorenih rokova za plaćanje, tj. kašnjenje više od 60 dana predstavlja kazneno djelo. I on ne funkcionira, ne primjenjuje se, zaobilazi se, vara se, država tolerira bezakonje. Da je to samo jedan od niza sustava koji čine pravnu državu, bilo bi podnošljivo. Plenković bi nam trebao reći koji to sustav funkcionira, koji se poštuje. Sustav 76 ruku u Hrvatskom saboru funkcionira savršeno jer se "podmazuje" na dnevnoj bazi, mazi i održava.

Epidemiološki sustav nije jasan ni epidemiolozima ni članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite. Zagrebački stožer objavi mjere koje stupaju na snagu, a pola sata kasnije čelnik Nacionalnog stožera kaže moramo ih razmotriti i odlučiti o njihovom provođenju, da bi kasno poslijepodne sam Zagreb odustao od tih mjera. Pijani milijarderi iz Ministarstva zdravstva koji kažu da dug veledrogerijama nije njihov (državni tajnik Silvio Bašić) traže nove nositelje računalne platforme za cijepljenje i praćenje rezultata cijepljenja.

Nude milijune jer dosadašnji milijuni nisu donijeli nikakve rezultate (sve obavljene neposrednom pogodbom) i evo novih milijuna, vježbajte informatičke vještine na teret proračuna. Ako vježbajući dospijete u bolnicu i ne dobijete lijek, dobili ste za platformu.

Sustav izbora predsjednika/ce Vrhovnog suda sve je samo nego sustav. Rezultat pratimo na dnevnoj bazi u uličarskom obračunu, srećom verbalnom, najviših državnih dužnosnika. Što piše u Ustavu, što u zakonima nikome nije jasno. Kada pravnici tumače na različite načine, što da kaže prosječan građanin koji je te "pravnike" izabrao na čelna mjesta u državi?

Sustav zapošljavanja za koji se brinu desetine proračunskih korisnika u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje postao je karikatura, bolje reći uvijek bio, a ovih dana se otkrio. Naime USKOK-ov osumnjičenik, bivši gradonačelnik Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru nakon što je zbog svojih nestašluka ostao bez posla, ipak neće biti gladan, imati će od čega živjeti. Naime, zaposlen je bez natječaja i nakon otkaza djelatnici koja je na tom mjestu odrađivala ugovor na određeno. Ravnatelj ustanove na novinarski upit o tom slučaju odgovorio je u maniri velikog Vođe :"Pa mora od nečega živjeti".

Sustav praćenja zakonitosti poslovanja u gospodarstvu funkcionira tek kampanjski. Bivši vlasnik Agrokora i suradnici od 2010. do 2017. godine krivotvorili su, kaže optužnica, mjenice u vrijednosti 18 milijardi kuna. Sedam godina pljačke, ako je optužnica valjana, može samo govoriti o sustavu privatnog, pojedinačnog interesa, a ne sustava pravne države.

Sustav poticaja u poljoprivredi lakše bi bilo nazvati sustav pomoći bivšim ministrima i inim državnim dužnosnicima koji su se ogriješili o zakon, a moraju od nečega živjeti. I to ne samo živjeti, kao obični smrtnici, nego na visokoj nozi. Ideologija nije važna, od Jakovine do Tolušića i svih onih između, nema sposobnijih.

P.S. Sustav protokolarne države, sustav odnosa prema prošlosti danas je doživio svu svoju karikaturu. Prije trideset godina golobradi domoljub Josip Jović položio je život na oltar Domovine kao prva žrtva Domovinskog rata. Počast njegovoj žrtvi nije mogla ujediniti protokol Predsjednika Republike i premijera jer su važniji njihovi odnosi i kompleksi od snažnih povijesnih činjenica na kojima treba graditi budućnost.

Tagovi: Andrej Plenković, dug bolnica, veledrogerije, Vili Beroš, Silvio Bašić, Vrhovni sud RH, Josip Jović
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE