GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powellovi potezi izvjesno će dovesti do ove dvije posljedice

Powellovi potezi izvjesno će dovesti do ove dvije posljedice
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2022 / 14:06
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Burze se ne mogu riješiti negativnog predznaka. Dow Jones je gubio četvrti put zaredom na tjednoj bazi, a pad u petak od gotovo 1000 bodova čak je i najveći ove godine.

Pesimizam u petak ponovno je potaknut očekivanjima značajnog pooštravanja monetarne politike Feda, kao i neuvjerljivim tromjesečnim poslovnim rezultatima. Svih 30 dionica koje čine Dow Jones indeks pale su, najviše Verizon (5,5%). U novom tjednu tehnološki divovi Apple, Microsoft, Amazon i Googleova matična tvrtka Alphabet objavit će svoju zaradu od siječnja do ožujka.

Dionice ovih tvrtki krajem tjedna doživjele su mini-prodaju, što se nimalo nije moglo usporediti s padom dionica Netflixa, koji su izgubili gotovo 40 posto nakon objave da je Netflix u prvom tromjesečju izgubio 200.000 pretplatnika. Od rekorda su dionice udaljene čak 70 posto.

Nakon što je guverner Fed-a Jerome Powell istaknuo da je ključno povećanje kamatne stope od 50 baznih bodova na stolu uoči sastanka u svibnju, terminski ugovori predviđaju slična povećanja na sjednicama u lipnju i srpnju (očekuje se da će Fed također smanjiti svoju ukupnu bilancu), dolarski indeks (porastao za gotovo šest posto ove godine) na 101,33 boda dosegao je najvišu razinu od ožujka 2020.

Rastu i prinosi na obveznice, s dvogodišnjim dospijećem već je na 2,79 posto, najviše od prosinca 2018. Isto odnosi se na desetogodišnju obveznicu, jer je traženi prinos u srijedu iznosio 2,981 posto. U ožujku je već uočena invertna krivulja prinosa, što je prilično pouzdan znak da će za godinu-dvije nastupiti recesija.

U međuvremenu se u Japanu nastavlja politika ultra-jeftinog novca, a sve je veća razlika u japanskom pristupu u odnosu na američki i europski. Posljedice su uglavnom vidljive na deviznim tržištima, jer je jen u odnosu na dolar pao na najnižu razinu u posljednjih dvadeset godina. Za dolar je trebalo platiti više od 129 jena. Samo ove godine jen je izgubio više od deset posto.

Japanska središnja banka odlučila je od četvrtka četiri uzastopna radna dana kupiti desetogodišnje državne obveznice na neodređeno vrijeme. Na takav potez odlučila se prvi put od kraja ožujka, ponovno u nadi da će dugoročnu kamatnu stopu zadržati ispod 0,25 posto, nakon što je traženi prinos u utorak već dosegao tu granicu.

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, kamatne stope, američke obveznice, Netflix, Amazon, Alphabet, Japan, japanski jen
PROČITAJ I OVO
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
BROJNE BRIGE
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
KOLUMNA - Sve više analitičara smatra da Fed neće uspjeti postići meko prizemljenje gospodarstva, ali će uslijediti recesija, a u takvoj situaciji burze nemaju svijetlu budućnost.
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
FED NA POTEZU
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
KOLUMNA - Ekonomska situacija se poprilično promijenila u posljednjih godinu dana.
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
TURBULENTNO
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
KOLUMNA - Fed je u srijedu povisio kamatne stope za pola posto, ali nije otkrio konkretne planove za smanjenje bilance osim što će to početi 1. lipnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE