GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell najavio kraj politike jeftinog novca

Powell najavio kraj politike jeftinog novca
PORUKE IZ FED-a
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2021 / 08:47
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Sezona poslovnih rezultata za drugi kvartal u Sjedinjenim Državama je iza nas.

Oni su bili na rekordnoj razini u drugom tromjesečju ove godine, iznosili su 2,42 bilijuna dolara, što je 9,7 posto više u odnosu na prvo tromjesečje ove godine. Tvrtke sastavnice američkog burzovnog indeksa S & P 500 zabilježile su 26% međugodišnjeg rasta prihoda i 93% rasta dobiti u drugom tromjesečju ove godine.

Američko gospodarstvo u drugom je tromjesečju na godišnjoj razini poraslo za 6,6 posto. No, ponovni globalni porast broja infekcija zbog verzije delta povećava rizik od gospodarskog rasta u drugoj polovici godine. Stoga smo još uvijek u razdoblju neizvjesnosti oko nadolazećih mogućih promjena u monetarnoj politici američkih Federalnih rezervi (Fed). Najnoviji zapisnici Feda otkrili su da bi do kraja godine većina dužnosnika Feda bila spremna početi ublažavati sada vrlo ekspanzivnu monetarnu politiku smanjenjem otkupa vrijednosnih papira.

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u petak da će središnja banka vjerojatno početi povlačiti neke od svojih politika jeftinog novca prije kraja godine, iako još uvijek vidi povećanje kamatnih stopa u daljini.

U dugo očekivanom govoru u sklopu godišnjeg simpozija Fed-a Jackson Hole, Wyoming, Powell je rekao kako je gospodarstvo doseglo točku u kojoj mu više ne treba tolika podrška politike.

To znači da će Fed vjerojatno početi smanjivati iznos obveznica koje kupuje svaki mjesec prije kraja godine, sve dok se gospodarski napredak nastavi.

Iz zapisnika proizlazi da nisu donesene konačne odluke, niti je usvojen osnovni vremenski raspored za početak smanjenja otkupa vrijednosnih papira. Vremenski okvir, kao i snaga smanjenja otkupa, uvelike će ovisiti o dotoku kolovoških podataka s tržišta rada. Ako oni ukazuju na snažno poboljšanje na tržištu rada u SAD -u, već možemo očekivati konkretne prognoze na rujanskom sastanku Fed-a o početku smanjenja kupnje u jesenskim mjesecima. No, srpanjski podaci o američkoj maloprodaji pokazuju da se rast potrošnje naglo usporava, što bi, zajedno s delta verzijom virusa, moglo unaprijediti vremenski okvir otkupa još više u budućnost.

Rizici s delta verzijom također se odražavaju na raspoloženje njemačkih menadžera. Ono se pogoršalo drugi mjesec zaredom u kolovozu. Pad je uglavnom posljedica nižih očekivanja menadžera o budućnosti. Unatoč tome, korporativna ulaganja u Europi i SAD-u na visokoj su razini i omogućit će budući rast.

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, monetarna politika, jeftini novac, kamatne stope, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE