GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povratak otpisanih

Povratak otpisanih
RECESIJA I NEZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 21:09
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Hrvatska je poput vječitog davljenika. Prije četiri godine jedva ispliva iz recesijske havarije mučeći se osam godina da dođe do zraka.

Ispruži ruku i potopi ju svjetska pandemija. Svjetska banka najavljuje nam davljenje od 6,2% pada BDP-a. Vlada će pokušati na sve načine spriječiti totalno utapanje zaduživanjem na vanjskim tržištima što će nas dovesti do deficita proračuna za ovu godinu od 8% BDP-a, a udjel javnog duga u BDP-u podići će se na gotovo 84%.

Turizam i izvoz, zatvaranje granica, usporavanje aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, posebice Italiji i eurozoni dodatni su uteg koji će dovesti do kaskadnih problema. Vlada pokušava svojim mjerama izbjeći totalni ekonomski kolaps te će, zaduženi novac, morati mudro alocirati da bi se izbjegla poplava otkaza koje svakodnevno bilježimo. Stoga se i najveća zabrinutost svela na rast stope nezaposlenih. Prije korone ona je iznosila 8,3%. Podatak koji će se bitno promijeniti ''povratkom otpisanih.''

Da, procjenjuje se da će se zbog krize u Europi kući vratiti barem 50.000 iseljenih. Sjećate se, to su oni ljudi za koje su političari tvrdili da nikada nisu ni otišli i da su brojke prenapuhane. Bile one napuhane ili ne, burza će ponovno imati ''zavidan'' broj u svom registru. Kako je procjena o turističkoj sezoni izuzetno loša, kako ćemo se ''morati'' okrenuti domaćoj proizvodnji i trgovini, razumna je zabrinutost glede likvidnosti države. Grozomorna ekonomska situacija u cijelom svijetu nagnala je mnoge države na velika zaduživanja.

Grupa Svjetske banke u idućih petnaest mjeseci državama će pružiti potporu od 160 milijardi dolara kako bi mogla zaštititi siromašne, ranjive, poduzeća, zdravstvo. Mnogi se boje reprize velike svjetske gospodarske krize iz 1929. godine.

Krpanje socijalnog mira za sad teče u valovima i održava se privid stabilnosti iako kuna svakodnevno slabi. Ukoliko nas ne pogodi eksponencijalni rast zaraženih, a sve ovisi o poštivanju mjera, mogli bismo se osloboditi gospodarske izolacije već potkraj ljeta. No, sve ovisi o tome koliko ćemo moći odoljeti toplom vremenu i rascvjetanoj prirodi.

Neminovan rast nezaposlenih vjerujem da mnoge plaši. Nadajmo se da će Vlada dobro očuvati poduzetnike. Scenariji upućuju da bi do stabilizacije tržišta i jačanje trgovine trebalo uslijediti tek 2021. i to uz uvođenje mjera javne politike. Kaiš ćemo morati stegnuti svi. Vjerujući u dobro i odgovorno ponašanje svih nas ufamo se da ćemo ponovno isplivati na površinu.

Dotad, trebamo razmišljati i o ''otpisanima'' s burze koji su uvelike, šaljući novac iz inozemstva, održavali kupovnu moć u Hrvata. Koliko će ih se tek vratiti kad se otvore granice? Pred nama su veliki izazovi, a dugove će jednom trebati i otplatiti.

Tagovi: iseljavanje iz Hrvatske, povratak u Hrvatsku, nezaposlenost, recesija, Svjetska banka, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Ukinimo Hrvatske šume
DEVASTACIJA I KRIMINAL
Ukinimo Hrvatske šume
KOLUMNA - Društvena vertikala pod imenom ''Zeleni odred'' već godinama upozorava na dobro uigranu mafiju koja devastira hrvatske šume pod izgovorom da sve rade po pravilima struke. I tako već pedeset godina.
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
U USPONU
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
KOLUMNA - Mongolija, zemlja potpuno okružena Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, s kojima intenzivno i ekonomski surađuje, od prvih dana nije baš bila u povoljnoj poziciji da spriječi širenje pandemije.
Mala i srednja poduzeća u borbi s krizom: Ključna riječ - prilagodba
PODUZETNICI I KRIZA
Mala i srednja poduzeća u borbi s krizom: Ključna riječ - prilagodba
ANALIZA - Sasvim je izvjesno da neće sva mikro, mala i srednja poduzeća moći preživjeti prilagodbu na „novo normalno“ poslovanje i u ovom će razdoblju svakako bolje proći one tvrtke koje su spremnije na bržu prilagodbu poslovanja.
Zašto je prijedlog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu izazvao lavinu negativnih reakcija?
KINA-HONG KONG
Zašto je prijedlog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu izazvao lavinu negativnih reakcija?
KOLUMNA - Tehnički, garantirani u Deklaraciji i Ustavu kapitalistički model i način života neće biti promijenjen. Ipak, možemo biti sigurni da će se nedovoljno konkretne formulacije u Zakonu moći tumačiti kako odgovara Pekingu.
Strogo kontrolirane plaže
NOVO NENORMALNO
Strogo kontrolirane plaže
KOLUMNA - Lud, zbunjen, ugrožen. Rezervacije plaža, redoslijed za kupanje, brisanje ručnikom, popravljanje grudnjaka, sunčanje s kremom Covid-faktor 19, štoperica kod policajaca i zadiranje u privatnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE