GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pouke Nvidije: Kupuje se dobra priča

Pouke Nvidije: Kupuje se dobra priča
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2023 / 08:16
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Dugo vremena niti jedna tvrtka nije toliko impresionirala investitore kao Nvidia. Rast prihoda u drugom kvartalu bit će zapanjujući.

Uz procvat umjetne inteligencije, neki već govore o četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Pomama za umjetnom inteligencijom (UI) je potvrđena. Američki proizvođač čipova Nvidia, jedan od glavnih dobitnika pomame za aI-jem, potpuno je iznenadio ulagače objavom znatno veće zarade u drugom tromjesečju ove godine, očekujući rast prihoda od 64 posto u odnosu na u istom razdoblju prošle godine. Objava je nadmašila procjene analitičara Wall Streeta za više od 50 posto! Sukladno tome, cijena dionice je u četvrtak porasla 25 posto, čime se tržišna vrijednost tvrtke približila 1000 milijardi dolara. Dionice su precijenjene prema svim fundamentalnim pokazateljima, od trguje po 60 budućih zarada po dionici, odnosno 22 budućih prihoda, dok je ove godine cijena dionice porasla čak 160 posto.

Iako su Nvidijine dionice ove godine već bile među najboljima, s više nego udvostručenom cijenom dionice, u četvrtak su skočile dodatnih 25 posto. Čak i nakon što su večer prije u izvanberzanskom trgovanju "povukli" više od 30 posto, na Twitteru su se mogli pročitati komentari veterana da dionice s tako visokom kapitalizacijom nikada nisu doživjele takav skok. To je balon, jesu li očekivanja prevelika? Maljković: "Unatoč svemu, ovo je trenutno najpoželjnija dionica među velikim institucionalnim investitorima. Za novu kupnju najvjerojatnije je primjereno pričekati eventualno smirivanje, no sjetimo se samo dionice Tesle koja je mnoge iznenadila svojim rastom 2020. i 2021. iako je to bilo preskupo. Sada je lako kupiti priču i potencijal, a ne toliko stvarnost."

S nedavnim skokom dionica Nvidia nije daleko od ulaska u elitni klub kompanija čija tržišna vrijednost premašuje tisuću milijardi (bilijuna) dolara. Inače, Forbes je prije gotovo dvije godine već objavio članak u kojem je pisalo kako će Nvidijina tržišna vrijednost za nekoliko godina nadmašiti Appleovu, koja je najvrednija tvrtka na svijetu, te njenu težinu u S&P 500 Indeks je prije nekoliko dana dosegao 7. 4 posto, što je najveći ponder pojedine tvrtke u ovom indeksu od 1989. Dan Ives iz financijske kompanije Wedbush također je impresioniran Nvidijinim rezultatima. “Pozvao bih sve koji govore o balonu umjetne inteligencije da pogledaju rezultate, a posebno predviđanja Nvidije, koja samo potvrđuju našu optimističnu tezu o umjetnoj inteligenciji i govore o tome da smo na pragu četvrte industrijske revolucije. "

Unatoč svemu, vrijedi još jednom napomenuti da su očekivanja iznimno visoka i ako Nvidia ne dosegne najavljene brojke, slično kao u slučaju Tesle, čeka je nagli pad dionica. Short selleri (kod "short" strategije nadaju se padu tečaja koji bi im donio dobit) ove su godine uglavnom - povukli short i izgubili više od osam milijardi dolara, od čega samo ovog četvrtka 2,3 milijarde. U Nvidijin rast početkom godine nije vjerovala ni poznata asset managerica Cathie Wood.

Njezin poznati ETF-fond ARK Innovation značajno je smanjio svoju poziciju u Nvidiji u siječnju i tako propustio izniman rast (međutim, ARKK-ov rast od 25% ove godine znatno je iznad 10% rasta S&P-a), a među ostalima i Cathie Wood , , da će se Nvidia također suočiti sa sve većom konkurencijom tvrtki kao što su Tesla, Meta i Alphabet, koje će razvijati vlastite čipove. Fond ARKK ne posjeduje čak ni dionice u tvrtki Marvell Technologies, koja je upravo objavila da će se njeni prihodi od korisničkog sučelja udvostručiti u tekućoj fiskalnoj godini, a dionice su u petak porasle za 32 posto.

Tagovi: Nvidia, umjetna inteligencija, Apple, Microsoft, Alphabet, tržište kapitala, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
Rekordni negativni niz eura
TRŽIŠNI SIGNALI
Rekordni negativni niz eura
KOLUMNA - Najava ECB-a da vjerojatno prekida ciklus stezanja kamatnih stopa izazvala je novi pad eura, ali i značajan rast cijena europskih dionica. U SAD-u je odjeknuo početak izlaska na berzu proizvođača čipova Arma, čija je tržišna vrijednost nakratko premašila 70 milijardi.
Naftno tržište: Realno očekivati veći raskorak između ponude i potražnje
ANALITIČARI
Naftno tržište: Realno očekivati veći raskorak između ponude i potražnje
ANALIZA - Cijena nafte tipa Brent porasla je 20% od kraja lipnja, dosegnuvši 90 američkih dolara po barelu prošli tjedan.
Potop dionica Oraclea otvorio nove upitnike vezane uz tehnološki sektor
DVOJBE
Potop dionica Oraclea otvorio nove upitnike vezane uz tehnološki sektor
KOLUMNA - Nakon snažnog rasta dionica Tesle u ponedjeljak, u središtu pozornosti u New Yorku jučer su bile dionice Oraclea koje su izgubile 13 posto vrijednosti.
Dolar već devet godina nije bio u ovako pozitivnom nizu
TRŽIŠNI SIGNALI
Dolar već devet godina nije bio u ovako pozitivnom nizu
KOLUMNA - Nevjerojatno brzi rast kamatnih stopa nije prouzročio veću štetu američkom gospodarstvu, a i dolar se značajno oporavlja nakon što je pao na najnižu razinu u 15 mjeseci, te je od sredine srpnja ojačao 5,5 posto u odnosu na košaricu valuta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE