GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošači sve dublje zadiru u ušteđeni novac

Potrošači sve dublje zadiru u ušteđeni novac
UPOZORAVAJUĆI SIGNAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2022 / 09:33
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Amerikanci nastavljaju nemilice trošiti. Načelno je to dobar podatak za burzu, ali što kad sve više zadiru u ušteđevinu, a uz to je sve više kupnje kreditnim karticama? Potencijalna opasnost koja bi mogla utjecati i za burze.

Još samo tri tjedna ostala su do nove godine, pa burze sve više gledaju unaprijed u 2023. Prvi lakmus papir bit će objave američkih kompanija o poslovnim rezultatima u posljednjem kvartalu 2022. Signali su različiti. Tržište rada još uvijek je snažno, ali potrošači već pokazuju znakove slabosti. Budući da je ušteđevina akumulirana tijekom epidemije uz sve fiskalne poticaje uvelike raspršena, kupnje kreditnim karticama su u porastu. Ovo će se jednom morati platiti.

Budući da je potrošnja vrlo važna u strukturi američkog BDP-a, to će vjerojatno imati negativan utjecaj na gospodarstvo u drugoj polovici godine, kada se očekuje recesija. Prema osnovnom scenariju, ona bi trebala biti blaga. Ni financijska tržišta zasad ne računaju na nešto gore, ali i to se može promijeniti.

I u Goldman Sachsu upozoravaju da potrošači zbog visoke inflacije sve više posežu za ušteđevinom. U listopadu je stopa štednje u SAD-u pala na 2,3 posto, za što Goldman kaže da je iznimno niska brojka, tek nešto manje od neslavnog rekorda od 2,15 posto postavljenog tijekom stambenog procvata 2005. U 2019. stopa štednje iznosila je gotovo devet posto.

Posljednji podaci o inflaciji pokazuju da ona popušta, ali vrlo sporo. Inflacija na razini proizvođača tako je u studenome ipak bila nešto viša od očekivane: na mjesečnoj je razini PPI indeks zabilježio rast cijena od 0,3%, a na godišnjoj razini za 7,4%. Ulagači se već pribojavaju da bi indeks potrošačkih cijena (CPI) - brojka za studeni bit će objavljena ovog utorka - također mogao porasti snažnije od predviđanja. Ipak, zadovoljan je što su očekivanja inflacije, prema mjerenjima Sveučilišta u Michiganu, prošli mjesec pala na najnižu razinu u 15 mjeseci.

Ove će godine, upravo zbog inflacije i posljedično sve agresivnijih poteza središnjih banaka, broj dana u kojima je indeks S&P 500 gubio više od jedan posto u jednom danu biti znatno iznad prosjeka. Dosad je bilo 59 takvih dana, najviše od 2008. U posljednjih tjedan dana S&P 500 izgubio je više od tri posto. Osobito do srijede, kada je ovaj indeks dan završio s negativnim predznakom peti dan zaredom, vladalo je dosta pesimizma, koji su dodatno produbile procjene najvećih američkih banaka, da američko gospodarstvo neće uspjeti izbjeći recesiju, koja nije nužno samo dobra. Istodobno se očekuje da će Fed voditi restriktivnu monetarnu politiku dulje od očekivanog. Projekcije pokazuju da će kamatne stope na vrhu ciklusa (što bi se trebalo dogoditi u svibnju 2023.) biti nešto ispod pet posto, a potom se, prema terminskim ugovorima, očekuje da će Fed smanjiti kamatne stope na oko 4,5 posto do kraja 2023. .

Središnje banke Sjedinjenih Država, eurozone i Engleske sastat će se sljedeći tjedan. Nakon četiri uzastopna "jumbo" povećanja kamatnih stopa (za 0,75 postotnih bodova), Fed bi trebao objaviti da ovaj put podiže stopu Fedovih fondova za 0,5 postotnih bodova, na razinu između 4,25 i 4,50 posto. Bude li povećanje veće, tržište će negativno reagirati.

Velike investicijske banke jednoglasne su u ocjeni da ćemo biti na novom dnu pri kraju prvog tromjesečja 2023. ili na početku drugog tromjesečja, nakon čega slijedi mirnije razdoblje. Ova se procjena također temelji na iskustvu da tržišta dionica obično padnu na dno 6-9 mjeseci prije početka recesije. Međutim, kada svi se oko nečega slože,često se to ne ostvari.Teško je predvidjeti buduće poteze velikih investitora. Mnogi su propustili ovaj jesenski vlak koji je krenuo gore. Hoće li kupovati sada ili će stvarno čekati prilike za kupnju, koje možda i uopće neće doći?

Tagovi: potrošnja, maloprodaja, Wall Street, tržište kapitala, Goldman Sachs, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
OPORAVAK
Tehnološki divovi otpuštaju, ali to je dobra vijest za njihove dionice
KOLUMNA - Raspoloženje na burzama ostaje pozitivno, u New Yorku je posebno zamjetan rast dionica koje su prošle godine "pobijeđene". Sve je veća nervoza onih koji čekaju novi pad novca. Je li dno već iza nas?
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
TRŽIŠNE SILNICE
Kriptovalute i kineske dionice sjajno startale u novu godinu
KOLUMNA - Nade da će središnje banke ukrotiti inflaciju bez da dovedu do velike recesije pružile su snažan pozitivan početak godine na financijskim tržištima.
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
ODLIČAN START
Tehnološki sektor najbolje krenuo u 2023.
KOLUMNA - Nakon vrlo optimistična prva dva tjedna novew godine, treći je donio uzmak optimista.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE