GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potez menadžmenta Valamara vratio povjerenje investitora

Potez menadžmenta Valamara vratio povjerenje investitora
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2020 / 19:46
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - O tome kako jedan potez može psihološki pozitivno djelovati na investitore ovoga tjedna nam je pokazao slučaj Valamar Riviere.

Iako su dionice ove hotelske kompanije teško stradale na početku ove godine, a što se intenziviralo polovinom ožujka nakon što su najavile zatvaranje svojih hotela, uslijedio je potez koji je vratio barem dio izgubljenog povjerenja. Konačno, bio je to i potez koji je zasad usamljen među domaćim turističkim kompanijama u kontekstu jasnoće, ali i brzine donošenja. Riječ je, dakako, o programu pod nazivom "Pauza - Restart". Radi se o odluci kojom se, počevši od 1. travnja, stavljaju u mirovanje sve aktivnosti u toj hotelskoj kući.

Ovom odlukom, odnosno programom, Valamar je prvi u turističkoj branši, vjerojatno najosjetljivijoj i najpogođenijom u ovoj krizi, osmislio jedinstveni model preživljavanja. Jedan od ključnih ciljeva programa je da Valamar po završetku opasnosti i kriznog razdoblja uzrokovanog koronavirusom, financijski stabilan i kadrovski ekipiran bude spreman za "Restart". To konkretno znači da će najveći broj radnika Valamara, odnosno svi oni koji radi situacije ne mogu raditi svoj posao, od 1. travnja biti upućeni na "pauzu", te će im za to razdoblje Valamar osigurati naknadu plaće u iznosu od minimalno 60 posto njihove redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto. Program se, najavljeno je, donosi na rok od minimalno 30 do maksimalno 90 dana.

Reakcija investitora na tržištu bila je itekako vidljiva. Dionice Valamara ovoga su tjedna skočile 11,1 posto, na 22 kune, što je najviša razina ovih dionica od 13. ožujka. Nakon pada u ponedjeljak, cijena dionica je u naredna četiri dana uzletjela 18,3 posto. Likvidnosti na ovim dionicama već odavno ne nedostaje. Od početka ožujka samo su jednom bile ispod milijun kuna na dnevnoj razini.

Naravno, ovo ohrabrenje još uvijek nije ni izbliza dovoljno kako bi izbrisalo sve ono što se događalo od početka godine. Jer, još tamo na samom početku godine dionice Valamara vrijedile su više od 38 kuna, dakle 70 posto više od zaključne cijene u petak. Vjerujemo, ipak, da su dioničari Valamara zadovoljni potezom menadžmenta, kojeg bi trebale slijediti i ostale turističke kompanije. Jer, sada je već sasvim sigurno od ove turističke sezone zbrajat će se samo - minusi.

Pod utjecajem gospodarskih problema na području Europe (posebice Italije) koja je trenutni epicentar širenja koronavirusa, očekuje se snažan pad dolazaka i noćenja u predsezoni a vrlo vjerojatno i ostatku godine što će se negativno odraziti i na cjelokupno gospodarstvo Hrvatske.

Tagovi: Valamar Riviera, dividenda, Pauza Restart, hrvatski turizam, koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Klaunovi vode korona cirkus
DILETANTIZAM
Klaunovi vode korona cirkus
KOLUMNA - Diletanti iz WHO-a su širom otvorili vrata ''teoretičarima zavjere''. Sada možemo očekivati kaos u eteru jer sve će biti istina i sve će biti laž.
Infrastruktura, energetika i turizam ostaju glavne točke kinesko-hrvatske suradnje
HRVATSKA-KINA
Infrastruktura, energetika i turizam ostaju glavne točke kinesko-hrvatske suradnje
KOMENTAR -  Hrvatska ima značajno mjesto u kineskim inicijativama, poput formata 16+1, i zbog svog strateškog položaja zemlje poveznice između Mediterana, središnje Europe i zapadnog Balkana.
Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
POLITIKA I BIZNIS
Što se događa u Hong Kongu i kako će se to odraziti na ekonomiju grada, Azije i svijeta?
KOLUMNA - Dok analitičari svih struka žustro diskutiraju o tome hoće li novi zakon i mjere Bijele kuće dovesti do egzodusa američkih i drugih kompanija iz Hong Konga, treba se prisjetiti jednostavne ekonomske činjenice da biznis ne poznaje boje i ideologije.
Ukinimo Hrvatske šume
DEVASTACIJA I KRIMINAL
Ukinimo Hrvatske šume
KOLUMNA - Društvena vertikala pod imenom ''Zeleni odred'' već godinama upozorava na dobro uigranu mafiju koja devastira hrvatske šume pod izgovorom da sve rade po pravilima struke. I tako već pedeset godina.
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
U USPONU
Kašmir, ugljen i ovčja diplomacija svjetskog prvaka u prevenciji korone
KOLUMNA - Mongolija, zemlja potpuno okružena Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, s kojima intenzivno i ekonomski surađuje, od prvih dana nije baš bila u povoljnoj poziciji da spriječi širenje pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE