GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poštuj slobodu, budi odgovoran

Poštuj slobodu, budi odgovoran
ŽIVOT POSLIJE VIRUSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2020 / 12:36
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Pokušajte ovih dana izaći do obližnje trgovine ili ljekarne. Nije to više tako jednostavan poduhvat kao do prije nekoliko tjedana.

Ono što si prije mogao objaviti u 10-15 minuta, sada nerijetko traje i po dva sata. Pa bez obzira na to što trenutno imaš svo vrijeme svijeta na raspolaganju, počinje te sve to lagano nervirati. Počinješ shvaćati da je odjednom važno sve ono što si donedavno uzimao zdravo za gotovo.

Da, poštovanje osobnih sloboda postat će možda i najvažnija pouka ove sulude situacije u koju je svijet ušao prije nekoliko tjedana. I odgovornost. Nemoj kašljati u ljude, nemoj pljuvati po tlu, drži razmak, ponašaj se tako da ne ugrožavaš druge. Jer, pratite li malo preporuke znanstvenika i liječnika, "distanca" postaje itekako važna riječ u našim životima. Zasad u ovoj priči nisu baš dobro prošli oni koji su olako shvatili potrebu distanciranja, primjerice Sjedinjene države, Velika Britanija pa ni Švedska.

Promjene su nam se dogodile doslovno preko noći. Ne družimo se, ne rukujemo, ne grlimo i ne ljubimo. Ruke odjednom peru i oni koji su od sapuna bježali.

Nije sasvim jasno kako će ubuduće izgledati najjednostavnija moguća putovanja, recimo do vikendice ili stana na moru ili negdje u unutaršnjosti. O nekim ambicioznijim putovanjima van zemlje da i ne govorim.

Ono što je jako loša vijest, a na što ćemo očito morati pristati - jest i to da budemo pod određenom vrstom dodatne kontrole vlasti. Posebno oni "sumnjivi" za koje se pretpostavlja da bi mogli biti zaraženi. A takvih nema baš malo. Spomenimo tu i starije pripadnike populacije na koje je otpočetka bačena stigma, iako najnoviji podaci pokazuju kako virus kosi i znatno mlađe. Ipak, očito je da su stariji izloženiji, pokazuju to i statistički podaci o žrtvama u mnogim zemljama.

Na ono što smo poznavali kao "normalan" život morat ćemo još malo pričekati. Privremene mjere imaju gadnu naviku nadživjeti izvanredne situacije, jer na horizontu uvijek vreba novi hitni slučaj.

- Priroda je s malim virusom svladala svijet i ljudi će zbog opasnosti od zaraze morati promijeniti mnoge navike i pripremiti se na to da se do kraja godine vjerojatno nitko neće vratiti normalnom životu, upozorio je ugledni molekularni biolog dr Ivan Đikić.

Umjesto zaključka, želim vjerovati u riječi redatelja Davida Lyncha koji je prije nekoliko dana pokušao dočarati kako vidi svijet nakon ove pandemije.

- Ovo će trajati dovoljno dugo da dovede do nekog novog načina razmišljanja. Mislim da će to biti mnogo više duhovno i ljubaznije i da će nas sve zbližiti na zaista jak i lijep način. To će biti drugi svijet s druge strane, i to će biti mnogo inteligentniji svijet. Rješenja za ove probleme će doći i život će biti jako dobar. Filmovi će se vratiti. Vjerojatno će se sve vratiti i na puno bolji način, prognozira Lynch.

Još jedna važna pouka u svemu ovome je solidarnost. Moramo odabrati koncept globalne solidarnosti. To će biti pobjeda ne samo nad koronavirusom, već i nad svim budućim epidemijama i krizama koje bi mogle napasti čovječanstvo.


Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus, koronakriza, Ivian Đikić, David Lynch, solidarnost, osobne slobode
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE